DSİ, erozyonla bilinçlendirmeyi bastırdığı afişlerle yapıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Antalya Manavgat Ovaları İşletme ve Bakım Şube Müdürlüğü, erozyonun önlenmesine yönelik bilgilendirme çalışmasını afişlerle yapıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DSİ AMO Şube Müdürü Erol Tekin, hazırladıkları erozyonu önleme projesi kapsamında çok sayıda bilgilendirme afişi hazırladıklarını söyledi. Kıyı oyulması ve verimli toprakların erozyonla yok olmasının önüne geçmede en etkili yöntemin ağaçlandırma ve bitkilendirme yapmadan geçtiğini belirten Tekin, 40 santimetrelik tarım toprağının 20 bin yılda oluştuğunun hiç zaman akıldan çıkarılmaması gerektiğini kaydetti.

Bitki örtüsünün yetersizliği nedeniyle Manavgat Irmağı bazı kenar alanlarında yar oyulmaları meydana geldiğinin altını çizen Tekin, Türkiye'de erozyonun akarsularla taşıdığı toprağın ABD'nin 7 katı, Avrupa'nın 17 ve Afrika'nın 22 katı daha fazla olduğunu söyledi.

Proje kapsamında Manavgat Irmağı'nda oluşan yarların önüne geçmek için kıyılara söğüt ağaçları dikeceklerini belirten Tekin, kıyıda yar oyuklarıyla toprağın su akıntısına kapılmasını önlemek için toprağı tutan böğürtlen çalısı ve kargı kökleri dikeceklerini ifade etti. Tekin, "Projeyle Manavgat Irmağı, Akçay ve Naras çayları kenarındaki tarım alanlarında kıyı oyulmasını önlemek istiyoruz. Dünyanın en zengin hazinesi her devirde olduğu gibi günümüzde de toprak olduğunu hiç bir zaman aklımızdan çıkarmayalım. Maalesef her yıl Konya ili büyüklüğündeki toprağımızı erozyona kurban veriyoruz. Toplumsal bilinç oluşturmak için afiş hazırladık. Hazırladığımız afişleri şehrin dört bir yanına astık. " dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber