Osmaniye İl Sağlık Müdürü Mehmet Cingöz açıklaması

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Mehmet Cingöz, yaz aylarında yağlı besinler ve yağda yapılan kızartmaların tüketiminden kaçınılması gerektiğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2012 23:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cingöz, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında artan sıcaklardan çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olanların daha çok etkilendiğini belirtti.

Yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenme ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Cingöz, şunları kaydetti:

"Yaz aylarında beyaz etle, sebze yemeklerinin harmanlanarak beraber tüketilmesi gerekiyor. Zeytinyağı başta olmak üzere sıvı yağlar tercih edilmeli. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı. Sıvı tüketimi arttırılmalı, günlük zorunlu su tüketim miktarı olan 8-10 bardak suyun yanı sıra, öncelikle her gün bir küçük şişe doğal maden sodası mutlaka içilmeli. Kan şekerini hızla yükselten ve hızla düşüren besinlerin tercih edilmemeli."

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının artığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını belirten Cingöz, kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlendiğini kaydetti.

Muhabir: Tuğba Temir

Yayıncı: Ali Güreli

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber