Kamu Yönetimi Temel Kanun Taslağının Tam Metnini açıklıyoruz

2003 yılı başından bu yana Başbakanlıkta oluşturulan yeniden yapılandırma çalışma grubu, çok sayıda sivil toplu örgütü ile görüşerek Kamu Yönetimi Temel Kanun Taslağını tamamlamaya çalışmıştır. Taslak bir çok kez yeniden gözden geçirilmiş, gelen katkılar çerçevesinde bazı bölümleri değiştirilmiştir. Son olarak, çalışmalar iki hafta önce tamamlanmış ve kitap haline getirilmiştir. Bugün Memurlar.Net olarak tam metnini açıklayacağımız Kamu Yönetimim Temel Kanun Taslağı metni, 22.9.2003 tarihinde Gölbaşı'nda tertiplenen ve hemen hemen tüm bakanların hazır bulunduğu toplantıda sunumu yapılan, en son taslak metindir. Bu taslak metin, ilk kez, Memurlar.Net tarafından kamuoyuna açıklanmaktadır. Taslağa ilişkin yapıcı ve akademik nitelikteki yazılar mümkün olduğunca sitemizden yayınlanmaya çalışacaktır. Diğer taraftan, sitemizde açılan ayrı bir kategoride (Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması) bu konuya ilişkin tüm haberleri derli toplu olarak bulabileceksiniz.

Haber Giriş : 25 Eylül 2003 00:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KAMU YÖNETİMİ TEMEL KANUNU TASARISI TASLAĞI

BİRİNCİ KISIM
Kamu Yönetiminin Amaç, İlke ve Görevleri

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Temel İlkeler

Amaç
Madde 1 - Bu Kanunun amacı, katılımcı, saydam, hesap verebilir, insan hak ve özgürlüklerini esas alan bir kamu yönetiminin oluşturulması; kamu hizmetlerinin adil, süratli, kaliteli, etkili ve verimli bir şekilde yerine getirilmesi için merkezi idare ile mahalli idarelerin görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi; merkezi idare teşkilatının yeniden yapılandırılması ve kamu hizmetlerine ilişkin temel ilke ve esasları düzenlemektir.

Kapsam
Madde 2 - Bu Kanun, merkezi idare ve mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar.

Tanımlar
Madde 3 - Bu Kanunda geçen deyimlerden;
a) Merkezi idare: Başbakanlık ve bakanlıklar ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları,
b) Mahalli idare: İl özel idaresi, belediye ve köyü;
c) Stratejik plan: Kamu kurum ve kuruluşlarının uzun ve orta vadeli amaçları, temel ilke ve politikaları, hedef ve öncelikleri, ölçülebilir performans ölçüleri ile bunlar ulaşmak için izlenecek yöntemleri ve kaynak dağılımlarını içeren planı, ifade eder.

Kamu yönetiminin temel amaç ve görevleri
Madde 4 - Kamu yönetiminin temel amaç ve görevleri, kişilerin hak ve özgürlüklerini kullanmalarının önündeki engelleri kaldırmak, halkın hayatının kolaylaştırmak, huzur, güvenlik ve refahını sağlamak, yaşam kalitesini geliştirmektir.

Kamu yönetiminin kuruluş ve işleyişinin temel ilkeleri
Madde 5 - Kamu yönetiminin kuruluş ve işleyişinde esas alınacak temel ilkeler şunlardır:
a) Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde, sürekli gelişim, katılımcılık, saydamlık, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik, yerindelik, beyana güven ile hizmetten yararlananların ihtiyacına ve hizmetlerin sonucuna odaklılık esastır.
b) Kamu kurum ve kuruluşlarında yapılacak yeni düzenlemeler ve ihdas edilecek birimler için ihtiyaç-etkinlik analizi yapılır.
c) Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde ve bu hizmetlerden yararlandırmada ayrımcılık; bu hizmetlerle ilgili olarak insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı idari düzenleme ve uygulama yapılamaz.
d) Kamu kurum ve kuruluşlarında, görev, yetki ve sorumluluklar, hizmetten yararlananlara en uygun ve en yakın birime verilir.
e) Kamu hizmetlerine ilişkin temel kararların alınmasında, ilgili kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin görüş ve önerilerinden yararlanılır.
f) Kamu kurum ve kuruluşları, halkın bilgi edinme hakkını kullanması için gerekli tedbirleri alır.
g) Kamu hizmetlerinde bilgi teknolojilerinden etkin şekilde yararlanılır.
h) Kamu kurum ve kuruluşları, insan gücü ve maddi kaynaklarını etkin şekilde kullanır, kaynak kullanımında etkinliği artırmak amacıyla kendi aralarında işbirliği yapar.
i) Kamu hizmetlerinin standartları belirlenerek, hizmetten yararlananların önceden bu standartları bilmesi sağlanır. Kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, hizmetlerin bu standartlara uygun şekilde yerine getirilmesinden sorumludur.
j) Kamu kurum ve kurulularınca, gerçek ve tüzel kişilerden, sadece hizmet usul ve standartlarında öngörülen bilgi ve belgeler istenebilir. Bilgi ve belge istemine ilişkin usul ve standartlar; etkinliği, verimliliği ve basitleştirmeyi sağlamak amacıyla düzenli olarak gözden geçirilir.
k) Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarla yetkili ve görevli kılınmadıkları alanlarda işletme kuramaz, mal ve hizmet üretimi yapamaz, bu amaçla personel, bina, araç, gereç ve kaynak tahsis edemez.


İKİNCİ BÖLÜM
Merkezi İdarenin ve Mahalli İdarelerin Yetki, Görev ve Sorumlulukları

Merkezi idarenin genel yetkileri
Madde 6 - Merkezi idarenin kamu hizmetleri ile ilgili yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Ulusal v bölgesel düzeydeki kamu hizmetlerine ilişkin genel ilke ve politikalar, amaç ve hedefler ile standartları belirlemek,
b) Ulusal ve bölgesel düzeydeki kamu hizmetlerini gerektiğinde merkez, taşra ve yurtdışında örgütlenerek yerine getirmek,
c) Merkezi idare ile mahalli idareler arasında, hizmetlerin verimli ve koordinasyon içerisinde yerine getirilmesini sağlamak,
d) Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri arasında iletişim ve işbirliğini sağlayıcı mekanizmalar oluşturmak, hizmet ve işlev kapasitelerini geliştirmek,
e) Ulusal ve bölgesel düzeydeki kamu hizmetlerinin hukuka, politika ve standartlara uygunluğunu izlemek, değerlendirmek ve denetlemek.

Merkezi idare tarafından yürütülecek görev ve hizmetler
Madde 7 - Merkezi idare tarafından yürütülecek görev ve hizmetler şunlardır.
a) Adalet, savunma, güvenlik, istihbarat, dış ilişkiler ve dış politikaya ilişkin görev ve hizmetler,
b) Maliye, hazine, dış ticaret, gümrük hizmetleri ile piyasalara ilişkin düzenleme görev ve hizmetler,
c) Ulusal ve bölgesel düzeyde ekonomik, sosyal ve fiziki planları hazırlamaya, bölgeler düzeyde ekonomik, sosyal ve fiziki planları hazırlamaya, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını göndermeye yönelik program ve projelerin uygulanmasını sağlamaya ilişkin görev ve hizmetler,
d) Milli eğitimde eğitim ve öğretim birliğini sağlama, müfredatı belirleme ve geliştirme görev ve hizmetleri,
e) Diyanetle ilgili görev hizmetler,
f) Sosyal güvenliğe ilişkin görev ve hizmetler,
g) Tapu ve kadastro, nüfus ve vatandaşlığa ilişkin görev ve hizmetler,
h) Acil durum yönetimi ve sivil savunma ile ilgili ulusal düzeyde yapılması gereken görev ve hizmetler,
i) Vakıflarla ilgili görev ve hizmetler,
j) Mahalli idarelere teknik ve mali yardımda bulunma, rehberlik yapma ve eğitim desteği sağlama görev ve hizmetleri,
k) Kanunlarla münhasıran merkezi idare tarafından yerine getirilmesi öngörülen diğer ulusal ve bölgesel nitelikli görev ve hizmetler.

Mahalli idarelerin görev, yetki ve sorumlulukları
Madde 8 - Mahalli idarelerin müşterek ihtiyaçlara ilişkin her türlü görev, yetki ve hizmetler ile 6 ve 7 inci maddelerde sayılan ve diğer kananlarla merkezi idare tarafından yürütülmesi öngörülen ulusal nitelikteki görev ve hizmetler dışındaki görev, yetki ve hizmetler mahalli idareler tarafından yerine getirilir.
Mahalli idareler görev, yetki ve sorumluluk alanlarına giren hizmetleri, idarenin bütünlüğüne, kalkınma planının ilke ve hedeflerine, kanunlarla belirlenen esas ve usullere, kendi stratejilerine, amaç ve hedeflerine, performans ölçülerine uygun olarak yürütür.

Merkezi idare ile mahalli idareler arasındaki ilişkiler
Madde 9 - Merkezi idare tarafından yürütülmesi öngörülen hizmetlerden illerde yapılması gerekenlerin, kanunlarda belirtilen istisnalar dışında, valilik ve kaymakamlıklar tarafından gerçekleştirilmesi esastır.
Merkezi idare birimleri, mahalli idarelerin sorumluluk alanlarına giren görev ve hizmetler için yerel düzeyde teşkilat kuramaz, doğrudan ihale ve harcama yapamaz.
Merkezi idarenin görevleri arasında sayılan hizmetlere ait yatırımlardan ilgili bakanlıkça uygun görülenler, mahalli idareler eliyle gerçekleştirilebilir. Bu yatırımlara ait ödenekler, ilgili kuruluş tarafından o mahalli idare bütçesine aktarılır. Bu ödenekler başka amaçla kullanılamaz.
Merkezi idare kuruluşları, desteklemek ve geliştirmek istedikleri hizmetleri, proje bazında gerekli kaynakları ilgili mahalli idarelere aktarmak suretiyle işbirliği içinde yürütebilirler.
Mahalli idarelere ait yatırımlar, yetkili organlarının kararıyla ve bedeli mukabilinde başka mahalli idarelere veya merkezi idare kuruluşlarına yaptırılabilir. Mahalli idareler, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde ortak yatırım yapabilirler.
Mahalli idarelerin görev, yetki ve sorumluluk alanlarına giren konularda çıkarılacak tüzük, yönetmelik ve benzeri düzenlemelerde, mahalli idarelerin yetkilerini kısıtlayıcı yerel hizmetleri zayıflatıcı ve yerinden yönetim ilkesine aykırı hükümler konulamaz.

Kamu hizmetlerinin gördürülmesi
Madde 10 - Merkezi idare ve mahalli idarelerin yetkili organlarının kararı ile uygun görülen hizmetler, ilgileri itibariyle üniversitelere, noterlere, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, özel sektöre ve alanında uzmanlaşmış sivil toplum örgütlerine gördürülebilir.

İKİNCİ KISIM
Merkezi İdarenin Teşkilatlanmasına İlişkin
Esasa ve Usuller

BİRİNCİ BÖLÜM
Merkezi İdarenin Teşkilatlanması

Teşkilatlanmaya ilişkin ilke ve esaslar
Madde 11 - Merkezi idarenin kuruluş ve teşkilatlanmasına ilişkin ilke ve esaslar şunlardır:
a) Merkezi idare, Başbakanlık, bakanlıklar, bağlı veya ilgili kuruluşlar biçiminde teşkilatlanır.
b) Görev ve yetkilerin tespiti ile teşkilatlanmada, idarenin bütünlüğü ilkesi esas alınır.
c) Merkezi idarenin teşkilatlanmasında etkili ve verimli bir yapı kurulması amacıyla, kurum ve kuruluşların görev, yetki ve sorumlulukları tanımlanır. Benzer hizmet ve göreler birden fazla kurum ve kuruluşa verilemez.
d) Merkezi idareye dahil kurum ve kuruluşlar, stratejik planlarına, yıllık amaç ve hedeflerine bağlı olarak teşkilat yapısını ve kalite standartlarını sürekli geliştirir, yönetim ve hizmet süreçlerini hızlandırıcı tedbirleri alır.

Bakanlar Kurulu, Başbakan ve Başbakan Yardımcıları
Madde 12 - Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan oluşur. Bakanlar, Başbakanca seçilir ve Cumhurbaşkanınca atanır. Başbakan, Bakanlar Kurulunun başkanı ve Başbakanlık teşkilatının en üst amiridir.
Başbakan yardımcı olmak ve Başbakan tarafından verilecek görevleri yerine getirmek amacıyla sayıları sekizi geçmemek üzere Devlet Bakanı atanabilir. Birden çok bakanlığın görev alanına giren konularda Başbakana yardımcı olmak üzere en çok üç bakan Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirilebilir.

Bakanların görev, yetki ve sorumluluğu
Madde 13 - Bakan, bakanlık kuruluşunun en üst amiri olup, bakanlık icraatından ve emri altındakilerin faaliyet ve işlemlerinden sorumludur. Her bakan aşağıdaki görev, yetki ve sorumluluğa sahiptir:
a) Bakanlığını, kanunlara, hükümet programına ve Bakanlar Kurulunca belirlenen politika ve stratejilere uygun olarak yönetir ve denetler.
b) Bakanlığının, bağlı ve ilgili kuruluşlarının görev alanına giren hususlarda politika ve stratejiler geliştirir, bunlara uygun olarak yıllık amaç ve hedefler oluşturur, performans ölçüleri belirler, bakanlık bütçesini hazırlar, gerekli yasal ve idari düzenleme çalışmalarını yapar. Belirlenen stratejiler, amaçlar ve performans ölçüleri doğrultusunda uygulamayı koordine eder, izler ve değerlendirir.
c) Bakanlığının, bağlı ve ilgili kuruluşlarının faaliyetlerini, işlemlerini denetler, yönetim sistemlerini gözden geçirir, kurumun yapısı ve yönetimin süreçlerinin etkililiğini gözetir, yönetimin geliştirilmesini sağlar.
d) Faaliyet alanına giren konularda diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği ve koordinasyonu sağlar.

Müsteşarın görev, yetki ve sorumluluğu-Memurlar.NET
Madde 14 - Müsteşar, bakanın yardımcısı olup bakanlık hizmetlerini, bakan adına ve onun direktif ve emirleri yönünde, mevzuat hükümlerine, bakanlığın amaç ve politikalarına, stratejik planına uygun olarak düzenler ve yürütür. Bu amaçla bakanlık kuruluşlarına gereken emirleri verir ve bunların uygulanmasını gözetir ve sağlar.
Müsteşar yukarıda belirtilen hizmetlerin yürütülmesinden bakana karşı sorumludur.
Bakanlıklar
Madde 15 - Bakanlıklar merkez ve taşra teşkilatından oluşur. Ekli (I) sayılı cetvelde sayılan bakanlıklardan ekli (II) sayılı cetvelde gösterilenler taşra teşkilatı kuramaz.
Bakanlık merkez teşkilatı kurulmasına ilişkin esaslar
Madde 16 - Bakanlıkların merkez teşkilatının kurulmasında aşağıdaki esas ve usuller uygulanır:
a) Anahizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimlerin kurulması, kaldırılması, görev, yetki ve sorumlulukları kanunla düzenlenir.
b) Bağlı ve ilgili kuruluşlar eliyle yürütülen hizmetler için bakanlık merkez teşkilatında ayrıca birim kurulamaz.
c) Bakanlık merkez teşkilatında 27 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde gösterilenler dışında hiyerarşik kademe teşkil edilemez. Ancak birim ve personel sayısı dikkate alınarak bakanlıklarda ve müsteşarlık şeklinde kurulan bağlı kuruluşlarda en çok üç müsteşar yardımcılığı; başkanlık ve genel müdürlük şeklinde kurulan bağlı kuruluşlarda en çok üç başkan yardımcılığı ve genel müdür yardımcılığı kadrosu ihdas edilebilir.

Bakanlık merkez teşkilatı
Madde 17 - Bakanlık merkez teşkilatı, bakanlığın sorumlu olduğu hizmetlerin yürütülmesi; bu hizmetlerle ilgili politika, standart ve hedeflerin belirlenmesi; planlama, koordinasyon ve denetimin yapılması; eğitim, izleme ve değerlendirme görevlerinin yerine getirilmesi amacıyla aşağıdaki birimlerden meydana gelecek şekilde düzenlenir.
a) Bakanlıkların hizmet ve görev alanlarına giren faaliyetlerini yürüten anahizmet birimleri,
b) Bakana ve anahizmet birimleri ile bağlı ve ilgili kuruluşlara teknik, planlama, araştırma-geliştirme, hukuki ve mali konularda yardımcı olan danışma birimleri,
c) İnsan kaynakları ve destek hizmetlerini yerine getiren yardımcı hizmet birimleri,

Bakanlık anahizmet birimleri
Madde 18 - Bakanlıkların sorumlu oldukları temel hizmet ve görevler, bakanlığın merkez teşkilatı bünyesinde kurulan anahizmet birimleri tarafından yerine getirilir.

Danışma birimleri
Madde 19 - Bakanlık merkez teşkilatında ihtiyaca göre aşağıdaki danışma birimleri kurulabilir.
a) Strateji Geliştirme Başkanlığı,
b) Hukuk Müşavirliği,
c) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği.
Gerekli görülen hallerde 32 inci maddede öngörülen esaslara dahilinde bakanlık müşavirliği kadrosu ihdas edilebilir.
Bağlı kuruluşların merkez teşkilatında ihtiyaca göre Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kurulabilir.

Yardımcı hizmet birimleri
Madde 20 - Bakanlık merkez teşkilatında ihtiyaca göre aşağıdaki yardımcı birimler kurulur:
a) Özel Kalem Müdürlüğü
b) İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı
c) Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı
Taşra teşkilatı olan bakanlıklarda insan kaynakları birimi genel müdürlük şeklinde kurulabilir. Bağlı kuruluşların merkez teşkilatında ihtiyaca göre İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı ile Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı kurulur.

Bakanlık taşra teşkilatı ve kuruluşuna ilişkin esaslar
Madde 21 - Taşra teşkilatı olan bakanlıklar, illerde ve ihtiyaç duyulan ilçelerde teşkilatlanır. Bu teşkilatlar vali ve kaymakama bağlı olarak çalışır.
a) Taşra teşkilatı, görev ve hizmetin niteliğine, sosyal ve ekonomik şartlara ve nüfus durumuna göre farklı yapıda kurulabilir.
b) Bakanlıklar ile bağlı kuruluşların il ve ilçelerde, tek bir taşra teşkilatı kurmaları esastır.
c) Kamu hizmetlerinin zorunlu kıldığı hallerde, birden çok ili kapsayan alanlarda, sürekli veya geçici nitelikte olmak üzere, kanunla bölge teşkilatı kurulabilir. Ancak, bölge düzeyinde teşkilatlanan bakanlıklar illerde, illerde teşkilatlanan bakanlıklar ise bölge düzeyinde teşkilatlanamaz.
d) Bölge kuruluşları dışındaki taşra teşkilatları, Bakanlar Kurulu kararı ile kurulu, kaldırılır veya değiştirilir.

Yurtdışı hizmetlerinin yürütülmesi
Madde 22 - Dışişleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı hariç, bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları yurtdışı teşkilatı kuramazlar. Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından hangilerinin hangi ülkelerde yurtdışı hizmeti sunacağı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir. Bu surette belirlenecek kurum ve kuruluşların yurtdışı hizmetleri ilgili kurum veya kuruluş personelinin Dışişleri Bakanlığı kadrolarına belirli süreli olarak görevlendirilmesi suretiyle yürütülür. Bu görevlere Dışişleri Bakanlığı elemanları atanamaz.

Bağlı kuruluşlar
Madde 23 - Bağlı kuruluşlar, bir bakanlığın hizmet ve görev alanına giren anahizmetlerden özel önemi bulunanları yürütmek üzere, kanunla kurulan kuruluşlardır.
Bağlı kuruluşlar, merkez teşkilatı ile istisnai ve zorunlu hallere münhasır olmak üzere ihtiyaca göre kurulan taşra teşkilatından oluşur. Ancak, bölge düzeyinde teşkilatlanan bağlı kuruluşlar illerde, illerde teşkilatlanan bağlı kuruluşlar ise bölge düzeyinde teşkilatlanamaz. Bağlı kuruluşların taşra teşkilatı, kanunla kurulur.
Bağlı kuruluşların anahizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimleri 17inci madde ile bakanlık merkez teşkilatının teşkilatlanmasına ilişkin diğer hükümler göz önünde bulundurularak hizmet özelliklerine göre kuruluş kananlarında belirlenir.

İlgili kuruluşlar
Madde 24 - ilgili kuruluşlar; özel kanun veya statü ile kurulan, iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları ile bunların müessese, ortalık ve iştirakleri veya özel hukuki, mali ve idari statüye tabi, hizmet bakımından yerinden yönetim kuruluşlarıdır.
Bu kuruluşların görev, yetki ve sorumlulukları ile teşkilatlanmalarına ilişkin esaslar ve ilgili olduğu bakanlık, kuruluş kanunun veya statülerinde belirlenir.
İlgili kuruluşların anahizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimleri, 17 inci madde ile bakanlık merkez ve bağlı kuruluşlarının teşkilatlanmasına ilişkin diğer hükümler göz önünde bulundurularak hizmet özelliklerine göre kuruluş kanunlarında veya statülerinde belirlenir.

İlişkili kuruluşlar
Madde 25 - İlişkili kuruluşlar, piyasalara ilişkin düzenleyici ve denetleyici görev yapan, kamu tüzel kişiliğini, idari ve mali özerkliği haiz, özel kanunla kurulan kuruluşlardır.
Bu kuruluşların ilişkili olduğu bakanlık, kuruluş kanununda gösterilir.

Strateji geliştirme kurulu ve diğer sürekli kurullar
Madde 26 - bakanlıklarda, bakanlık stratejilerinin, amaç ve politikalarının belirlenmesine, bakanlık hizmet teşkilatının geliştirilmesine, bakanlık faaliyetlerinin performans sonuçlarının değerlendirilmesine yardımcı olmak üzere strateji geliştirme kurulu oluşturulur. Bu kurul, bakanlık müsteşarının başkanlığında, bakanlıkların kuruluş kanunlarında belirtilen birim başkanlarından oluşur. Bu kurula, konu ile ilgili kişiler, kamu veya özel kuruluş ve sivil toplum örgütü temsilcileri çağrılabilir. Kurulun sekreterya hizmetleri Strateji Geliştirme Başkanlığınca yürütülür.
Ayrıca bakanlıklarda ve bağlı kuruluşlarda, görevleri ve teşekkül tarzı kuruluş kanunlarında gösterilmek kaydıyla sürekli kurullar oluşturulabilir.

Hiyerarşik kademeler ve unvanlar
Madde 27 - Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşların hiyerarşik kademeleri ve unvanları; hizmetin özelliklerinden kaynaklanan farklılıklar dikkate alınmak suretiyle aşağıdaki şekilde düzenlenir.
a) Bakanlık merkez teşkilatında:
1- Müsteşarlık,
2- Genel Müdürlük, Başkanlık, Daire Başkanlığı,
3- Şube Müdürlüğü.
Taşra teşkilatı olan bakanlıklarda Genel Müdürlük veya Kurul Başkanlıklarına bağlı olarak daire başkanlığı kurulabilir.

b) Bağlı kuruluşlarda:
Müsteşarlık şeklindeki bağlı kuruluşlarda:
1- Müsteşarlık,
2- Genel Müdürlük, Daire Başkanlığı,
3- Şube Müdürlüğü.

Başkanlık şeklindeki bağlı kuruluşlarda:
1- Başkanlık,
2- Daire Başkanlığı,
3- Şube Müdürlüğü.
Genel Müdürlük şeklindeki bağlı kuruluşlarda:
1- Genel Müdürlük,
2- Daire Başkanlığı,
3- Şube Müdürlüğü.

c) Bakanlık taşra teşkilatı il kuruluşlarında:
1- Vali,
2- İl Müdürlüğü,
3- Şube Müdürlüğü.

d) Taşra teşkilatı ilçe kuruluşlarında:
1- Kaymakam,
2- İlçe Müdürlüğü,
3- İhtiyaç duyulan ilçelerde şube müdürlüğü.

e) Bölge kuruluşlarında:
1- Bölge Müdürlüğü,
2- Şube müdürlüğü ve başmühendislik.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurul Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ile ilişkili kuruluşlar bu maddede öngörülen hiyerarşik kademe ve unvanlarına ilişkin hükümlere tabi değildir. Bunların hiyerarşik kademe ve unvanları kuruluş kanunlarında düzenlenir.

Kuruluş işlemlerinin tamamlanması
Madde 28 - Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşların kurulma işlemleri, genel hükümlere göre kadro ihdası ile tamamlanır.


İKİNCİ BÖLÜM
Danışma Birimlerinin Görev ve Yetkileri

Strateji Geliştirme Başkanlığı
Madde 29 - Strateji Geliştirme Başkanlığı aşağıdaki görevleri yapar:
a) Ulusal kalkınma strateji ve politikaları, yıllık program ve hükümet programı çerçevesinde bakanlığın orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirlemek, amaçlarını oluşturmak üzere gerekli çalışmaları yapmak,
b) Bakanlığın görev alanına giren konularda performans ve kalite ölçüleri geliştirmek ve bu kapsamda verilecek diğer görevleri yerine getirmek,
c) Bakanlık bütçesini stratejik plana ve yıllık hedeflere göre hazırlamak; bakanlık faaliyetlerinin bunlara uygunluğunu izlemek ve değerlendirmek,
d) Bakanlığın yönetimi ile hizmetlerin geliştirilmesi ve performansla ilgili bilgi ve verileri toplamak, analiz etmek, yorumlamak ve yıllık faaliyet raporlarını hazırlamak,
e) Strateji Geliştirme Kurulunun sekreterya hizmetlerini yürütmek.

Hukuk Müşavirliği
Madde 30 - Hukuk Müşavirliği aşağıdaki görevleri yapar.
a) Bakan, bakanlık birimleri ve diğer bakanlıklar tarafından gönderilen kanun, tüzük ve yönetmelik tasarıları ile sair hukuki konular hakkında görüş bildirmek.
b) Bakanlığın menfaatlerini koruyucu, anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri zamanında almak, anlaşma ve sözleşmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak,
c) 8 Ocak 1943 tarihli ve 4353 sayılı Kanun hükümlerine göre adli ve idari davalarda gerekli bilgileri hazırlamak bakanlığın taraf olduğu adli ve idari davalarda bakanlığı temsil etmek veya bakanlıkça hizmet satınalma yoluyla temsil ettirilen davaları takip ve koordine etmek.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
Madde 31 - Bakanlıklarda, basın ve halkla ilişkilerle ilgili faaliyetleri planlamak ve bu faaliyetlerin belirlenecek usul ve ilkelere göre yürütülmesini sağlamak üzere Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kurulabilir.

Bakanlık Müşavirleri
Madde 32 - Bakanlıklarda, önem ve öncelik taşıyan konularda bakanlık makamına yardımcı olmak üzere bakanlık müşavirleri bulunabilir.
Bakanlık müşavirleri bakanlık makamına bağlıdır.
Bakanlık müşavirlerinin gerekli olup olmadığı ve yirmiyi geçmeyecek şekilde sayısı kuruluş kanunlarında gösterilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yardımcı Hizmet Birimlerinin Görev ve Yetkileri

Özel Kalem Müdürlüğü
Madde 33 - Özel Kalem Müdürlüğü; bakanın çalışma programını; resmi ve özel yazışmalarını; protokol ve tören işlerini düzenlemek, yürütmek ve bakanın vereceği diğer işleri yapmakla görevlidir.

İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı
Madde 34 - İnsan Kaynakları Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Bakanlığın insan gücü politikası ve planlaması konusunda çalışmalar yapmak ve tekliflerde bulunmak,
b) Bakanlık personelinin atama, nakil, terfi, ücret, emeklilik ve benzeri özlük işlemlerini yürütmek,
c) Bakanlık teşkilatının eğitim planını hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek,
d) Bakanlığın görev alanına giren konularda mahalli idarelere dönük eğitim programları hazırlamak ve uygulamak,
e) Bakan ve müsteşar tarafından verilecek diğer görevleri yapmak..

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı
Madde 35 - Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
a) Satınalma, kiralama, bakım ve onarım, arşiv, sağlık ve benzeri her türlü idari ve mali hizmetleri yürütmek,
b) Bilgi işlem hizmetlerini yerine getirmek,
c) Bakanlık sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlamak ve yürütmek,
d) Bakan ve müsteşar tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.
Bağlı ve ilgili kuruluşların danışma ve yardımcı hizmet birimleri
Madde 36 - Bakanlık bağlı ve ilgili kuruluşlarındaki danışma ve yardımcı hizmet birimlerinin görevleri, akanlık merkez teşkilatındaki benzer birimlerin görevleri esas alınarak düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ KISIM
Kamu Yönetiminde Denetim

Denetim
Madde 37 - Kamu kurum ve kuruluşlarında hataların önlenmesine yardımcı olmak, çalışanların ve kuruluşların gelişmesine, yönetim ve kontrol sistemlerinin geçerli, güvenilir ve tutarlı hale gelmesine rehberlik etmek amacıyla; hizmetlerin süreç ve sonuçlarını mevzuata, önceden belirlenmiş amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine ve kalite standartlarına göre; tarafsız olarak analiz etmek, karşılaştırmak ve ölçmek; kanıtlara dayalı olarak değerlendirmek, elde edilen sonuçları rapor haline getirerek ilgillere duyurmaktır.

Denetim kapsamı
Madde 38 - Kamu kurum ve kuruluşlarının denetimi; hukuka uygunluk mali denetim ve performans denetimini kapsar.
Hukuka uygunluk denetimi; eylem ve işlemlerin ilgili kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuata uygunluğunun,
Mali denetim; gelir, gider ve mallara ilişkin hesap ve işlemlerin doğruluğunun, mali tabloların tasdikinin ve mali sistemlerin,
Performans denetimi; yönetimin bütün kademelerinde gerçekleştirilen faaliyet ve programların planlanması, uygulanması ve kontrolü aşamalarında ekonomikliğin, verimliliğin ve etkililiğin, denetlenmesini ifade eder.

Denetlemeye yetkili kurumlar
Madde 39 - Kamu kurum ve kuruluşlarında iç ve dış denetim yapılır. Kamu kurum ve kuruluşlarının iç denetimi; hataların önlenmesi, risk ve zayıflıkların belirlenmesi, iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması, yönetim sistemlerinin ve süreçlerinin geliştirilmesi amacıyla kendi yöneticileri veya ilgili kurumun üst yöneticisinin görevlendireceği elemanlar tarafından yapılır.
Merkezi idareye dahil kurum ve kuruluşlarla il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ve mahalli idare birliklerinin dış denetimi Sayıştay tarafından yapılır veya Sayıştay'ca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yaptırılır, sorumluların hesapları kesin hükme bağlanır. Bu amaçla Sayıştay'ın teşkilat yapısı içinde özel ihtisas daireleri oluşturabileceği gibi, bölge düzeyinde taşra birimleri de kurulabilir.
Köyler ile köylerin kendi aralarında kurdukları birlikler, mülki idare amirleri eliyle denetlenir.

Bilgi edinme hakkı ve saydamlık
Madde 40 - Gerçek ve tüzel kişiler, kanunla belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bilgi edinme hakkına sahiptir. Kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerin talep etmeleri halinde, istenen bilgi ve belgeleri kanunda belirtilen istisnalar dışında vermekle yükümlüdür.
Kamu kurum ve kuruluşları, görev ve hizmet alanlarına giren konulardaki temel nitelikli karar ve işlemlerini, mal ve hizmet alımlarını, satımlarını, projelerini ve yılık faaliyet raporlarını bilgi iletişim teknolojilerini de kullanmak suretiyle kamuoyunun bilgisine sunarlar.
Kesinleşen faaliyet ve denetim raporları uygun vasıtalarla kamuoyunun incelemesine açık hale getirilir. Mahalli idarelerde bu raporla meclislerinin il toplantısında üyelerin bilgisine de sunulur.

Mahalli idareler halk denetçisi
Madde 41 - Her ilde, mahalli idareler ve bulara bağlı kuruluşlar ile bu idareler tarafından kurulan birlik ve işletmelerin, gerçek ve tüzel kişilerle ilgili işlem ve eylemlerinin hukuka uygunluğunu değerlendirmek, aralarındaki anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olmak üzere bir halk denetçisi seçilir.
Halk denetçisi, en az dört yıl yüksek öğrenim görmüş ve en az on yıl mesleki tecrübe sahibi, toplumda saygınlığı bulunan kişiler arasından beş yıl süre ile görev yapmak üzere il genel meclisinin üçte iki çoğunluğunun kararı ile seçilir. İlk iki turda üçte iki çoğunluk sağlanamazsa, üçüncü turda salt çoğunlukla seçim sonuçlandırılır. Halk denetçisi, il genel meclisinde yemin ederek görevine başlar. Halk denetçiliğine kişiler kendileri aday olabileceği gibi, il genel meclisi üyelerinin beşte biri tarafından da aday gösterilebilir.
Halk denetçisi, görevini engelleyen fiziki ve psikolojik bir rahatsızlığı, görevi gereği edindiği kişisel bilgi ve sırları açıklaması, eylem ve işlemleri ile kendisine olan güvenin sarsılması sebepleriyle il genel meclisinin üçtü iki çoğunluğun kararı ile görevinden alınabilir. Bu şekilde boşalan halk denetçisinin yerine yenisi seçilir ve kalan süreyi tamamlar.
Halk denetçisi, görevinin devamı süresince, herhangi bir kamu kuruluşunda veya özel kuruluşta ücretleri bir işte çalışamaz. Kamu görevlileri arasından seçilen halk denetçisi, bu süre için kurumundan izinli sayılır. Bu şekilde seçilen denetçilerinin kadrosuyla ilişkileri devam eder, ancak T.C. Emekli Sandığına ödenmesi gereken primleri kendisi tarafından yatırılır.
Halk denetçisinin bürosu il özel idaresi tarafından sağlanır. İlin nüfusu, iş yoğunluğu ve giderler dikkate alınarak her yıl il özel idare bütçesinden halk denetçisi için yeterli ödenek ayrılır. Halk denetçisi gördüğü hizmet nedeniyle talep sahiplerinden hiçbir şekilde ücret veya başka bir karşılık alamaz.
Halk denetçisi birinci fıkrada sayılan kuruluşların gerçek ve tüzel kişileri ilgilendiren işlem ve eylemleri ile bu kuruluşlara yapılan başvuruya süresi içinde cevap verilmemesi halinde, menfaati ihlal edilenler tarafından yapılacak başvuru üzerine, gerekli bilgi ve belgeleri inceleyerek, gerektiğinde tarafları dinleyerek, kırkbeş gün içinde kararını verir. Kararı, ilgili idareye ve talep sahibine bildirir. İlgili idare halk denetçisinin verdiği kararına karşı tutumunu en geç on içinde açıklar. İdare, halk denetçisinin tavsiyesini uygun bulmazsa görüşünü gerekçelendirmek zorundadır. Halk denetçisinin raporları kamuoyuna açıktır.
İlgili kuruluşlar, halk denetçisi tarafından istenen bilgi ve belgeleri, soruların cevaplarını en geç bir hafta içinde vermek zorundadır.
Konusu açık olmayan, somut iddia içermeyen, halk denetçisinin yetki alanına girmeyen veya dava konusu yapıldığı anlaşılan başvurular işleme konulmaz. Halk denetçisi incelemesi sırasında, teknik hususlarda bedelini ödemek suretiyle her türlü uzmandan yararlanabilir.
Menfaati ihlal edilen gerçek veya tüzel kişiler, işlem ve eylemden haberdar olduktan sonra veya yaptıkları başvuruya süresi içinde cevap verilmesi üzerine otuz gün içerisinde halk denetçisine başvurabilirler. Halk denetçisine başvuru, eylem ve işlemin tekemmül tarihinden itibaren altı ayı geçemez.
Dava açma süresi içinde halk denetçisine yapılan başvuru, dava açma süresini durdurur. Halk denetçisinin tavsiye kararının verilen süre içinde yerine getirilmemesi veya başvuru sahibini tatmin etmemesi halinde, kararda belirtilen sürenin bitiş tarihinden itibaren, talep sahibinin dava açma süresi yeniden işlemeye başlar. Dava konusu edilmiş veya üçüncü kişilere dönük karar ve işlemler sebebiyle halk denetçisine başvurulamaz. Halk denetçisine başvuru, idari yargıya müracaat hakkının ön şartı değildir.
Halk denetçisi, incelemesi nedeniyle elde ettiği kişilere ait bilgilerin gizliliğinin korunmasından sorumludur. Halk denetçisi tarafından alınan tavsiye kararları arşivlenir. Halk denetçisi, her yıl Ocak ayında, bir önceki yılda verdiği tavsiye kararları ile ilgili genel değerlendirme raporunu il genel meclisinin bilgisine sunar.

İKİNCİ KISIM
Merkezi İdarenin Teşkilatlanmasına İlişkin Esas ve Usuller

BİRİNCİ BÖLÜM
Merkezi İdarenin Teşkilatlanması
Yöneticilerin sorumlulukları

Madde 42 - Kamu kurum ve kuruluşlarının her kademedeki yöneticileri, görevlerini mevzuata, stratejik plan ve programlara, performans ölçülerine ve hizmet kalite standartlarına uygun olarak yürütmekten üst kademelere ve halka karşı sorumludur.

İdari düzenleme yetkisi
Madde 43 - Bakanlıklar ve kamu tüzel kişilikleri, kanunla açıkça yetki verilmeyen konularda yönetmelikle düzenleme yapamazlar.

Yetki devri
Madde 44 - Bakanlık, bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri, vali ve kaymakamlar ile belediye başkanları, sınırlarını açıkçı belirtmek ve yazılı olmak şartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilir. Yetki devri, uygun araçlarla ilgililere duyurulur.memurlar.NET

İnsan kaynakları yönetimi
Madde 45 - Kamu hizmetleri memurlar, tam zamanlı veya kısmi zamanlı çalışan diğer kamu görevlileri ve işçiler eliyle yürütülür.
Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin işe alınmaları ve görevde yükselmeleri ehliyete dayalı seçme sınavı ve liyakat esasına göre yapılır.
Tam zamanlı veya kısmi zamanlı çalışan diğer kamu görevlileri ve işçiler kadro şartına bağlı olmaksızın sözleşmeye dayalı olarak istihdam edilir. Sözleşmede, ilgili personelin görevleri, hak ve yükümlülükleri ile performans ölçüleri yer alır.
Memurlar ve diğer kamu görevlileri, performans ölçülerine göre değerlendirilir ve ödüllendirilir.
Hükümetin görevi sona erdiğinde, müsteşarlar ile başkanlık ve genel müdürlük şeklinde kurulan bağlı ve ilgili kuruluşlarda başkan veya genel müdürlerin görevi kendiliğinden sona ermiş sayılır. Ancak bu görevlere yeni bir atama yada görevlendirme yapılıncaya kadar bu kişiler görevlerine devam ederler. Bu şekilde görevi sona erenler özlük hakları saklı kalmak üzere, kadro şartı aranmaksızın bakanlık müşaviri olarak atanırlar.
Merkezi idarede 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun hükümleri dışında kalan memurların atamaları bakan tarafından yapılır. Bakan u yetkisini alt kademelere devredebilir. Bakanlık bağlı ve ilgili kuruluşlarının kuruluş kanunlarındaki atamaya ilişkin özel hükümler saklıdır.
Merkezi idarenin kadro ihdas, iptal ve değişikliği ile kadrolara ilişkin diğer hususlar genel hükümlere tabidir.

Başka kurumlarda personel görevlendirme
Madde 46 - İl özel idarelerinde valinin, belediyelerde ise belediye başkanının talebi ve ilgilinin muvafakatı üzerine, merkezi idare personelinden memur statüsünde olanlar mahalli idarelerin yönetici kadrolarında geçici olarak görevlendirilebilir. Bu personel kurumundan izinli sayılır ve asıl kadrosuyla ilgisi devam eder.

Kaldırılan hükümler ve kuruluşlar
Madde 47 - 27/09/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanun, 24/10/1960 tarihli ve 108 sayılı Savunma Sekreterlikleri Kurulmasına Dair Kanun ile 24/6/1983 tarihli ve 72 sayılı Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.
9/5/1985 tarihli ve 3202 sayılı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunla kurulan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kaldırılmıştır.
Dışişleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) hariç bakanlıkların ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatları kaldırılmış ve yurtdışı kadroları iptal edilmiştir.
Bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kuruluşlar ve bu Kanun kapsamına giren diğer kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş ve görevlerine ilişkin kanunların ve kanun hükmünde kararnamelerin bu Kanun hükümlerine aykırı hükümleri uygulanmaz.

İKİNCİ BÖLÜM
Geçici Hükümler

Geçici Madde 1 - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte;
a) Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatının görev ve yetkileri ile bina, okul, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları, bütçe ödenekleri ve kadroları ile birlikte olmak üzere personeli il özel idarelerine,
b) Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatının görev ve yetkileri ile önleyici sağlık hizmeti verilen sağlık evi, sağlık ocağı, sağlık merkezi, dispanser gibi tesisler, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları, bütçe ödenekleri ve kadroları ile birlikte olmak üzere personeli nüfusu 10 bin ve üzerinde olan belediye sınırları içinde belediyeler; bu yerler dışında bulunan tesisler ile eğitim hastaneleri hariç diğer hastaneler araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları, bütçe ödenekleri ve kadroları ile birlikte olmak üzere personeli il özel idarelerine,
c) Kültür ve Turizm Bakanlığı taşra teşkilatının görev ve yetkileri ile ulusal nitelik taşımayan kütüphane ve müzeler ile halk kütüphaneleri, kültür merkezleri bina, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları, bütçe ödenekleri ve kadroları ile birlikte olmak üzere personeli belediye sınırları içinde belediyelere, belediye sınırları dışında il özel idarelerine, ören yerleri ise il özel idarelerine,
d) Çevre ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatının görev ve yetkileri ile fidanlıklar, piknik yerleri, dinlenme ve benzeri tesisler, belediye sınırları içinde belediyelere; belediye sınırları dışında bulunan bu gibi tesis ve yerler ile milli parklar il özel idarelerine,
e) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı taşra teşkilatının görev ve yetkileri ile araştırma enstitüleri, okullar, laboratuarlar, devlet üretme çiftlikleri, haralar, diğer üretim merkezleri bina, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları, bütçe ödenekleri ve kadroları ile birlikte olmak üzere personeli il özel idarelerine,
f) Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü taşra teşkilatının görev ve yetkileri ile huzurevi, çocuk yuvası, kreş gibi tesisler, bina, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz mallar, alacak ve borçları, bütçe ödenekleri ve kadroları ile birlikte olmak üzere personeli belediye sınırları içinde belediyelere, belediye sınırları dışında il özel idarelerine,
g) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü taşra teşkilatının görev ve yetkileri ile spor sahaları, spor salonları, stadyumlar ve diğer spor tesisleri bina, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz mallar, alacak ve borçları, bütçe ödenekleri ve kadroları ile birlikte olmak üzere personeli belediye sınırları içinde belediyelere, belediye sınırları dışında il özel idarelerine,
h) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı taşra teşkilatının görev ve yetkileri ile bina, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz mallar, alacak ve borçları, bütçe ödenekleri ve kadroları ile birlikte olmak üzere personeli il özel idarelerine, devredilmiştir.
Yukarıda (b), (c), (d), (f) ve (g) bentlerinde belediyelere devredilen bina, araç, gereç, personel taşınır ve taşınmaz mallar, alacak ve borçların, Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde paylaşımı özel kanununda belirtilen hükümlere tabidir.
Devir ve tasfiye, Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulacak esas ve usullere göre en geç bir yıl içinde gerçekleştirilir. Ancak, atanacak personel ile devredilecek taşınır ve taşınmaz mallar, ilgili mahalli idarelerin ihtiyacı dikkate alınarak belirlenir.

Geçici Madde 2 - Kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri; araç, gereç, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, bunlara ait ödeneklerle birlikte İstanbul dışında il özel idarelerine; İstanbul ilinde ise bu hizmetleri il hudutları dahilinde yapmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü merkez teşkilatı personeli Tarım ve Köyişleri Bakanlığına, İstanbul dışındaki taşra teşkilatı personeli bulundukları illerdeki il özel idarelerine, İstanbul'da ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına kadro ve pozisyonları ile birlikte devredilmiş ve bunlar da başkaca bir işleme gerek kalmaksızın bu kadro ve pozisyonlara atanmış sayılır.
3202 sayılı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda geçen ?Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü? ibareleri İstanbul ilinde ?İstanbul Büyükşehir Belediyesi?, İstanbul dışında ise ?il özel idaresi? olarak uygulanır.
Birinci fıkrada belirtilen tasfiye ve devir işlemleri Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek esas ve usullere göre üç ay içinde gerçekleştirilir.

Geçici Madde 3 - Yüksek Denetleme Kurulunun personeli, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları ve bütçesi Sayıştay'a devredilmiştir.
Yüksek Denetleme Kurulunun kadrolarından başkan ve üye kadrosu Sayıştay üyesi kadrosuna; denetim görevlilerinin kadroları mükteseplerine uygun uzman denetçi, başdenetçi, denetçi ve denetçi yardımcısı kadrolarına; idari personelin kadro ve pozisyonları da aynı unvanlı kadrolar olarak Sayıştay Başkanlığının 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetveline eki cetveline eklenmiştir.
Bu Kanunun yayımı tarihinde baka bir işleme gerek kalmaksızın, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu çalışanlarından; Kurul Başkanı ve üyeler Sayıştay üyeliğine seçilmiş; başdenetçi, denetçi ve denetçi yardımcıları da kazınılmış hak aylık derecelerine uygun Sayıştay Uzman Denetçisi, Sayıştay Başdenetçisi, Sayıştay Denetçisi ve Sayıştay Denetçi Yardımcısı kadrolarına atanmış sayılırlar. Diğer personel ise durumlarına uygun kadrolara Sayıştay Başkanınca atanır. Devirle ilgili tüm işlemler Sayıştay Başkanınca yerine getirilir.
Yapılan atamalar sonucu, her statüdeki kurul mensuplarına, devir tarihindeki kadro ve pozisyonlarına ait aylık, ücret, ek ödeme, ikramiye ve benzeri çeşitli adlar altında yapılmakta olan ödemelerin net tutarının, Sayıştay mevzuatına göre hak edeceği aylık ücret, ek ödeme, ikramiye ve benzeri çeşitli adlar altında yapılmakta olan ödemelerin net tutarından fazla olması haline aradaki fark giderilinceye kadar herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.
8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 2/4/1987 tarihli ve 3346 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve kanunlarda Yüksek Denetleme Kuruluna yapılan atıflar Sayıştay'a yapılmış sayılır.
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Yüksek Denetleme Kurulu tarafından yapılmakta olan denetimler tamamlanıncaya kadar, 72 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen denetim görev ve yetkileri, Sayıştay tarafından yerine getirilir.

Geçici Madde 4 - 22 inci maddede öngörülen Bakanlar Kurulu kararı üç ay içinde çıkarılır. Sözü edilen bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatları bu kararnameye göre yapılacak görevlendirmelerin tamamlanmasına kadar görevlerine devam ederler.

Geçici Madde 5 - Bu Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş ve görevlerine ilişkin kanun, kanun hükmünde kararname ve diğer mevzuatlarında bu Kanunda belirtilen ilkeler doğrultusunda gerekli değişiklikler altı ay içinde yapılır.

Geçici Madde 6 - 5 inci maddenin (k) bendine aykırı mal ve hizmet üretimi yapan birimler iki yıl içinde tasfiye edilir.

Yürürlük
Madde 48 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 49 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

( I ) SAYILI CETVEL
BAKANLIKLAR

1. Adalet Bakanlığı,
2. Milli Savunma Bakanlığı,
3. İçişleri Bakanlığı,
4. Dışişleri Bakanlığı,
5. Maliye Bakanlığı,
6. Milli Eğitim Bakanlığı,
7. Sağlık Bakanlığı,
8. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
9. Tarım ve Orman Bakanlığı
10. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı
11. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı,
12. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
13. Kültür ve Tanıtım Bakanlığı,
14. Çevre ve İmar Bakanlığı.

( II ) SAYILI CETVEL
TAŞRA TEŞKİLATI OLMAYAN BAKANLIKLAR

1. Adalet Bakanlığı,
2. Milli Savunma Bakanlığı,
3. Dışişleri Bakanlığı,
4. Milli Eğitim Bakanlığı,
5. Sağlık Bakanlığı,
6. Tarım ve Orman Bakanlığı
7. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı
8. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı,
9. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
10. Kültür ve Tanıtım Bakanlığı,
11. Çevre ve İmar Bakanlığı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber