Ramazan'da beslenme önerileri

Amasya Sağlık İl Müdürü Dr. Ömer Deniz, yeterli ve dengeli beslenmek için iftar sonrası sahur öğününün atlanmaması gerektiğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 00:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutmakla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında önemli değişiklikler yaşandığını anımsattı.

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirip üç ana öğün olan günlük beslenme düzenini iki öğüne indirdiğini kaydeden Deniz, beslenme önerilerinde bulundu.

Ramazan'da özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin arttığını hatırlatan Deniz, oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması gerektiğini vurguladı.

-Sahur öğünü atlanmamalı-

Yeterli ve dengeli beslenmek için iftar sonrası sahur öğününün atlanmaması gerektiğine dikkati çeken Deniz, şöyle davam etti:

"İftar ve sahur ana öğünlerinin yanı sıra iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla ara öğünler olmalıdır. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır, çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır."

Ramazan'da yapılan en büyük hatalardan birisinin de hızlı bir şekilde, fazla miktarda besin tüketmek olduğunu belirten Deniz, çok hızlı yemek yendiğinde ihtiyaçtan daha fazla miktarda gıda alındığını, bu durumun ise hazımsızlık ve uzun dönemde kilo alımına neden olduğunu belirtti.

Deniz, sıvı tüketimine özen gösterilmesi ve yağlı ağır yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini kaydetti.

Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü

Yayıncı: Orhan Topal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber