Gümrük muhafaza ekiplerinden akaryakıt kaçakçılarına büyük darbe

Hatay ve Mersin'de yapılan operasyonlarda piyasa değeri 1 milyon 275 TL olan 275 bin litre sahte madeni yağ ele geçirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2012 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akaryakıt fiyatlarının son yıllarda hızla yükselmesi, kara taşımacılığında kaçak akaryakıt kullanımının patlamasına neden oldu. Kamyon ve otobüs firmaları motorine göre daha çok daha ucuz olan '10 numara yağa' yönelince madeni yağ ithalatı tavan yaptı. İç piyasada kullanmak üzere madeni yağ ithal eden firmaları geçen yılın ortasından itibaren denetlemeye başlayan EPDK uzmanları ve güvenlik güçleri, 38 firmanın madeni yağları '10 numara yağa' dönüştürdüğünü tespit etti.

İskenderun, Cilvegözü ve Mersin gümrük muhafaza müdürlüklerinin koordineli bir şekilde yürüttüğü operasyonlar kapsamında, Suudi Arabistan'dan gelen 4 TIR'da beyan edilen Base Oil'in analizler sonucu beyana uymadığı tespit edildi. TIR'lardaki 480 varilde 115 bin litre yağa İskenderun ve Reyhanlı adli makamlarınca el konuldu. Sürdürülen istihbarı çalışmalar sonucunda yakalanan yükün devamı olarak nitelendirilen 5 TIR'da daha Cilvegözü gümrüğünde kontroller yapıldı. Bu TIR'lardaki yükün de beyana uymayan yağ olduğu tespit edilerek 600 varilden oluşan 130 bin litre yağa el konuldu. Mersin Gümrük Muhafaza ekipleri de aynı firmaya ait 1 TIR'da yaptığı kontrollerde 120 varilde 30 bin litre sahte yağa el koydu.

Operasyonlar soncu toplam el konulan 275 bin litre sahte yağın piyasa değerinin 1 milyon 275 bin TL olduğunu belirtildi. Operasyon kapsamında üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Sahte yağların içine çeşitli maddeler karıştırılarak araçlarda yakıt olarak kullanıldığını belirten gümrük yetkilileri, ?Ancak bu akaryakıt türevi motorlarda yanmaya varan zararlar vererek araçta bulunanların canını tehlikeye atıyor. Fakat benzin ve mazota göre çok ucuz olduğu için sürücüler '10 numara' da denilen bu yağı tercih ediyor.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber