Eşsiz tarihi kaya evleri, defineciler tarafından tahrip ediliyor

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde bulunan ve dünyada eşine az rastlanan mağara evleri ve mezarlar, defineciler tarafından tahrip ediliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2012 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçmişi M.Ö. 6500 ve 5000 yıllarına kadar dayanan tarihi kaya evleri ve mezarlarx sahipsizlikten çürümeye terk edildi.

Pazarcık ilçesinin Ganidag (Ketiler) yamaçlarında 1956?1961 yılları arasında Prof. Dr. Kılıç Kökten tarafından bulunan tarihi kalıntıların kimi koyun ahırı kimi de yabani hayvan barınağı oldu. Tarih öncesine ve İslamiyet döneminde Hz. Ömer zamanında gözde mekânlar olarak bilinen ve kabilelerin yaşadığı yerde bulunan 40'a yakın mağara koruma altına alınmayınca zamanla defineciler tarafından tahrip edildi. Hz Ömer zamanında göç yolu üzerinde bulunan ve kabilelerin yaşadığı tarihi yerde bulunan ve her birinin 20 metreye varan derinliği ile bölgenin su ihtiyacını karşılayan tarihi su sarnıçlarının dünyada eşine az rastlanan cinsten olduğu belirtildi.

Prof. Dr. Kılıç Kökten tarafından yapılan kazılarda M.Ö. 6500?5000 yıllarına ait buluntular bölgenin tarih öncesi devirlerde iskan edildiğini ve dünyada eşine az rastlanan bir yer olduğunu kanıtladı. Yapılan kazılarda kesici aletler, ok uçları ve tanrıça heykelciği, tarih öncesinin arkeolojik belgeleri olarak günümüze kadar ulaştı. Uzmanlar, buralarda bulunan tarihi eserlerin kazı yapılarak gün yüzüne çıkarılmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti. Daha önce yapılan kazılarda bulunan heykeller Kahramanmaraş Müzesi'nde sergileniyor. Prof. Dr. Kökten başkanlığındaki ekip tarafından toplam 5 yıl kazı çalışması yapılan bölgede köylüler tarafından 8 kaya mezarı ve kaya barınağı bulunmuş. Her birinin 4?5 metrekare kullanım alanı olan barınakların duvarına oyulmuş, raflar ve üçgen prizması şeklinde mum veya çıra koyacak küçük oyuklar bulunuyor.

Tarihi mekanların tahrip edilmesine tepki gösteren köylülerden Mehmet Kısacık (55), definecilerin buralardan zaman zaman gümüş Bizans, Roma paraları bulunduğunu ve bunları da yok pahasına şehir dışından gelenlere sattığını belirtti. Devletin bölgeyi mutlaka sit alanı ilan ederek koruma altına alması ve gerekli kazıları yapması gerektiğini belirten Kısacık, "Eğer koruma altına alınıp kazı çalışmaları yapılırsa buralarda ne büyük bir medeniyetin yaşadığı görülür. Eğer koruma altına alınmazsa civarda yaşayan köylüler yerleşim yerlerinin taşlarını sökerek 3-5 yılda buraları harap edecekler. Tek temennimiz buraların sit alanı ilan edilerek gereken itibarı görmesidir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber