İBB: 'Şeridi ortalayan sürücü kameradan kaçar' iddiaları doğru değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, EDS ile ilgili, ''şerit ortalandığında kameraların aracı tespit edemediği'' iddiasını içeren haberin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı gazetelerde EDS sistemi ile ilgili, ''yanıltıcı, eksik ve yanlış bilgiler veren'' iddialar ortaya atıldığı savunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de ilk, dünyada ise sayılı şehirlerde uygulanan ileri teknoloji elektronik trafik denetleme sistemini hizmete sunduğu anımsatılarak, trafikte mevcut altyapıdan en etkin bir şekilde faydalanabilmek, ulaştırma sistemlerinin hizmet kalitesi, güvenliğini artırmak, yönetimi ve işletimini iyileştirmek, çevre kirliliğini azaltmak için ''Akıllı Ulaştırma Sistemleri'' teknolojilerinin geliştirildiği aktarıldı.

Trafik Kontrol Merkezi, Elektronik Denetleme Sistemleri, mobil uygulamalar, trafik ölçüm sistemleri gibi pek çok teknolojiyi Türkiye'de ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiğine işaret edilerek, ''Dünyada sayılı trafik kontrol merkezlerine örnek teşkil eden Trafik Kontrol Merkezi kuruldu. Bu merkezde, kentte meydana gelen anlık trafik akışı, 7/24 gerçek zamanlı olarak izleniyor ve kontrol ediliyor. Dünyanın birçok ülkesinden bürokrat, ulaşım sektörünün yönetici ve mühendisleri Trafik Kontrol Merkezi'ni örnek alıyor'' ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007 yılında kurulan EDS'nin yürütüldüğü ve Ar-Ge çalışmaları, imalatı, bakım-onarım ve işletiminin belediye şirketleri tarafından yapıldığına dikkat çekilerek, EDS çalışmalarının tüm giderlerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılandığı açıklandı.

Yaklaşık 5 yıllık süreçte EDS'nin, trafik ve yol güvenliğinde büyük bir milat oluşturduğu, kural ihlallerinin önlenmesinde yüzde 80'in üzerinde azalma meydana getirdiği vurgulanarak, sürücülerin kurallara uyma alışkanlığının sağlanmasında etkili olan tüm sistemlerin kurum mühendisleri tarafından, Türkiye'deki sürücü davranışları incelenerek özel olarak tasarlandığı bildirildi.

EDS sistemlerine gelişen teknoloji ile her gün yeni özellikler eklendiği ve geliştirilmesinin devam ettiği aktarılarak, şunlar kaydedildi:

''2007 yılından bugüne kurulumları sürdürülen sistemler, sürücü davranışları ve arazi yapılarına göre yerli teknolojiler kullanılarak ülkemizin teknoloji çöplüğüne dönüşmesi engellenmekte ve gelişen teknolojiye bağlı olarak sürekli geliştirilebilmektedir.

Habere bahsi konu olan sistemlerin, mevcut görüntüleme teknolojilerinin gelişimi doğrultusunda güncelleme süreci devam etmektedir. Habere konu olan ilgili kurum ve kuruluşlardan tek bir bilgi dahi alınmaksızın, bu şekilde halkımızı yanlış davranışlara sevk edecek yanlış bilgiler verilmiştir. Bu tür eksik bilgilerle hazırlanan haberler, kişileri kural ihlaline sevk edip, can ve mal kaybına sebebiyet verebilmektedir.

Haberde bahsi geçen sistemin de İstanbul'da denenmesi için demo alan verilmiş fakat ilgili kurumlar demoları dahi yapamamışlardır. Belediyemiz Türkiye'deki tüm belediyeler ile bilgi alışverişinde bulunmakta ve mevcut teknoloji tecrübelerini de almaktadır.

Haberde yer alan ''şeridi ortalayan sürücü kameradan kaçar'' iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber