Makedonya Büyükelçisi, maden ocağından etkilendi

Zonguldak'a gelen Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski ile Makedonya Ticaret Ataşesi Habil Mustafai, maden ocaklarından etkilendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak İşadamları Derneği (ZONİAD)nin davetlisi olarak kente gelen Makedonya Büyükelçisi Taskovski ve Ticaret Ataşesi Mustafai ilk olarak Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, ardından da Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve ZONİAD'a ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretlerde iki ülke arasındaki ticari ve sosyal kültürel ilişkiler masaya yatırıldı.

Gelik beldesinde Deka Madencilik'e ait maden ocağına giren Makedonyalı heyet, taşkömürü ve madencilik hakkında ocak yetkililerinden bilgi aldı. Maden ocağının çok etkileyici olduğunu ve ilk kez bir ocağa girdiğini ifade eden Büyükelçi Taskovski, ?Bugünden sonra madenciliğe bakış açım tamamen farklılaştı. Artık maden işine çok farklı bir gözle bakıyorum. Ben maden işçilerinin hepsine sağlık, afiyet ve hayırlı çalışmalar diliyorum. Zonguldak İşadamları Derneği'nin oluşturdu bu vizyon ve gösterdikleri bu ufuktan dolayı teşekkür ediyorum.? dedi.

Daha sonra Vali Ayyıldız'ı ziyaret eden Makedon Büyükelçi, ?Bu benim Zonguldak'a ilk gelişim. Gördüğüm kadarıyla iş gücü yoğun bir şehir. Ülke ekonomisine büyük katkı sağladığınıza inanıyorum. Maden ocağına da girdim madeni nasıl çıkardığınızı ve şehrinizin bu potansiyeli nasıl değerlendirdiğini görmüş oldum.? dedi.

Vali Ayyıldız ise ?Öncelikle Büyükelçimize, TUSKON, Anadolu İş Adamları Federasyonu temsilcileri ve ZONİAD'a teşekkür ediyorum. Makedonya denilince yılların vermiş olduğu kardeşlik söz konusu. Tarihsel yapıdan gelen kardeşlik hukukunun, ticari, ekonomik ve sosyal hayatı çeşitli vesilelerle gündemde tutulması önemli bir gelişmedir. Zonguldak, Cumhuriyetimizin sanayileşmeyle birlikte kurulmuş ilk kenttir. Dolayısıyla her ailede yükü çeken, kahrını çeken evlatlar olduğu gibi Zonguldak'ımız da kömürün ve sanayileşme anlamında ülkemizin yükünü çekmiştir.? şeklinde konuştu.

Vali, Taskovski'ye Devrek bastonu ile vazo hediye etti.

Yabancı heyeti kabul eden Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, ?Sizleri Zonguldak'ta görmekten onur duydum. Türk tarihine bakarsak iki ülke arasındaki ilişkiler bir birine yakın ve dostanedir. Bu dostane ilişkiler dünya var oldukça hep ileriye gidecektir.? diye konuştu. Başkan Akdemir, Makedonyalı büyükelçiye çeşitli hediyeler verdi.

İŞADAMLARINI MAKEDONYAYA YATIRIMA ÇAĞIRDI

?Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski ile Makedonya Ticaret Ataşesi Habil Mustafai ZONİAD'a geçerek bölge işadamlarına, ülkesinde yapılabilecek yatırımlar konusunda bilgi verdi. Taskovski, şunları söyledi: ?Bence gerçekten şehir turizm ve endüstri alanında çok iyi bir kombinasyon oluşturabilir. Zonguldak'ta birçok yere gittik ve hepsinden memnun kaldık; ama bizi en çok etkileyen maden ocağı oldu. Şehrin büyük bir potansiyeli var, geleceği çok parlak. Bizim amacımız her iki ülke halkını bir birine yakınlaştırmaktır. Makedonya ve Türkiye iki kardeş ülke gibidir. 550 yıldır beraber yaşadık. Şimdi bizim amacımız bu iki ülkenin tarihsel işlerini daha da pekiştirmek ve daha ileriye götürmektir. Türkiye göründüğü gibi bölgenin en önemli gücü konumunda. Dünyada da önemli güçlerden biri konumundadır. Makedonya yatırımcılara destek veriyor, vergi onlara çok düşük. Yabancı yatırımcılar için özel sanayi bölgeleri mevcut. Yabancı yatırımcıların gelmesi için ülkemizde birçok reformlar oldu. Türk yatırımcıları Makedonya'ya bekliyoruz.?

ZONİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halit Demir ise amaçlarının bölge işadamlarıyla birlikte yeni vizyon oluşturmak olduğunu kaydederek, ?Makedon Büyükelçimiz şehrimize gelerek bölgemizin doğal güzellikleri ile madencilik alanındaki potansiyeli gördü. İşadamlarımızı kendi ülkesinde yatırım yapmaya davet etti. Bizler de büyükelçinin daveti üzerine, 1-10 Eylül tarihleri arasında bir heyet oluşturarak Makedonya'ya ticaret ve kültür gezisi düzenleyeceğiz. Sayın Büyükelçi, program boyunca bize ülkesindeki iş ve sanayi bölgelerini gezdirecek.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber