Türkiye'de iftarın ilk yapıldığı üç ilden birisi Kars

Kars'ta Ramazan ayının iftar topu, Evliya Cami, Hasani Harakani Türbesi ve Kars Kalesi eteklerinden atıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 22:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Evliya Cami önünde Kars Valiliği'nin kurduğu iftar çadırının önünde atılan iftar topu ile birlikte vatandaşlar da orucunu dua ederek açtı. Kars'ta 8 yıldır iftar topunu ateşleyen Tacettin Durmuş, Türkiye'de Hakkari ve Iğdır'dan sonra ilk iftarını açan illerden birininde Kars olduğunu belirtti.

Kars Valiliği tarafından geleneksel hale getirilen iftar topu, bu yıl da akşam ezanı eşliğinde tarihi Kars Kalesi'nin eteğinden atıldı. Ateşleyici yeterlilik belgesi bulunan Tacettin Durmuş, hazırladığı Ramazan topunu son 8 yıldır Kars'ta attığını kaydederek, vatandaşların uygulamadan memnun olduğunu ve top sesine alıştıklarını söyledi.

Durmuş, "Kars'ta 8 yıldır Kars Valiliği adına tarihi iftar topu atıyorum. Kaleye yakın olan Evliya Camii'nden yükselen ezan sesiyle birlikte topu patlatıyorum. Topun sesi geniş bir alandan duyuluyor" dedi.

Bir su bidonu içerine kumla sıkıştırılan karton bir boru içine yerleştirilip fitili ateşlenen topun hem Uzakdoğu'dan ithal edildiğini son yıllarda ülkemizde de yapıldığını söyleyen Durmuş, "Boru şeklindeki Ramazan topunun bilirkişi tarafından atılması durumunda hiçbir tehlikesi bulunmuyor. 100 metrenin üzerinde havada patlayarak ses efekti veriyor. Bu ses ise Kars'ın her yerinden duyuluyor" diye konuştu.

İftar topu ile birlikte Kars Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, kurum ve daire amirlerinde kurulan iftar çadırında oruçlarını açtı. İftar öncesinde vatandaşlar ve protokol üyeleri sıraya girererek yemeklerini aldı. - Kars

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber