MEB'deki şube müdürlerine 1 milyon liralık zimmet şoku...

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 21 Temmuz 2012 10:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sayıştay kişi başı 3 bin TL'den 1 milyon TL'yi aşkın zimmet çıkardı

SAYIŞTAY'DAN BAKANLIKTAKİ 400 MÜDÜRE ZİMMET ŞOKU!

Sayıştay'dan hesaplarını didik didik incelediği MEB'e şok rapor. Bakanlık'daki 400'e yakın şube müdürüne hakları olmadığı halde ek ders ücreti ödendiği gerekçesiyle kişi başı 3'er bin TL'den 1 milyon TL'yi aşkın zimmet çıktı. Rapor üzerine; MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, müdürlerinden resmi yazıyla paraları geri yatırmalarını istedi.2010 ve 2011 yılları da incelenecek. Miktar, kişi başı 10 bin TL'yi aşıyor. Ödeyemeyen müdürün maaşına haciz yolda.

SULTAN UÇAR/AHT-ÖZEL HABER

Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli yaklaşık 400 üst düzey bürokratı zimmet ve hacizle karşı karşıya bırakan ilginç süreç şöyle yaşandı; MEB Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin yönetmeliğin 10.maddesi;"Bakanlık taşra teşkilatında görevli; milli eğitim müdürü, milli eğitim müdür yardımcısı, şube müdürü, tesis müdürü, sivil savunma uzmanı, uzman, ilköğretim müfettişi, ilköğretim müfettiş yardımcısı ve şeflere haftada 15 saat, yönetim karşılığı ek ders ödemesi yapılır'deniliyordu.

Ücretti, zimmete döndü

Bakanlık ek ödeme düzenlemesinde; müfettiş, milli eğitim müdür yardımcısı ve şube müdürlerine ek ödeme vermedi.Böylece müdürler, öğretmenlerden daha az maaş almaya başladı.Şikayetler artınca Bakanlık da ücret dengesizliğini gidermek için 2009'da Bakanlar Kurulu'nda karar alıp, yönetmeliğe bir madde daha ekledi.Böylece, 15 saat ek ders ücretine ilave olarak, il mem yardımcıları, ilçe mem ile şube müdürlerine 15'er saate ilave olarak haftada 10 saat, müfettişlere ise 5 saat daha ilave ücret ödenmeye başladı.400'ü MEB'de görevli, yurt genelinde 1900'e ulaşan şube müdürleri de haftada 25 saat ek ders ücreti almaya başladı.

Danıştay'da dava 3 yılında

İl milli eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürleri haftada 25 saat alırken, ilköğretim müfettişlerinin ki haftada 20 saatte kalınca Müfettişler Derneği, şube müdürleriyle eşit ücret için 3 yıl önce Danıştay'a dava açtı. Danıştay'daki dava halen sürüyor. Bu arada da 2011'de müfettiş ve yöneticilerin ek dersleri tamamen iptal edilerek 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle ek ödeme sistemine geçildi. Ancak 2009-2010-2011 yıllarında 3 yıl boyunca ek dersler bu şekilde ödenmiş oldu.

Rakam 1 milyon TL'yi aşıyor

Sayıştay denetçilerinin bir süredir MEB'de yaptığı incelemede ek ödemeler de kapsamlı olarak incelemeye alındı. Sayıştay, ücret dengesi sağlamak adına verilen ekders ücretlerinin artırılmasına yönelik düzenlemenin MEB'in taşra teşkilatını kapsadığı ancak merkez teşkilatındaki şube müdürlerini kapsamadığına karar verdi. Böylece; 2009'da ödenen ek ders ücretleri Bakanlıkta görevli 400'e yakın şube müdürüne zimmet çıkarılarak, geri istendi.2010 ve 2011'de geri isteniyor.

Maaşlara hacizler Ağustos'da

Sorumluluğun, yönetmelikte ödemenin taşra teşkilatına yapılırken merkezdeki müdürlere yapılamayacağına dair net bir düzenleme yapmayan MEB'de olduğunu savunan Şube Müdürleri, "Sayıştay denetçileri şimdi bizden uygulamanın yanlış olduğu gerekçesiyle, kişi başı 3 bin TL istiyor. Bizim suçumuz ne? Bakanlığın hatası bize ödettirilmek isteniyor. Gücümüz yok" diyor. Müdürler, Bakan Ömer Dinçer'den destek bekliyor. Ödeme yapamayan müdürlerin maaşlarına Maliye Bakanlığı'nın önümüzdeki ay kesinti yapması bekleniyor.

"BAKANLIK MÜDÜRLERİNE 'PARDON' DİYEMEZ"

Ücret dengesizliklerinin giderilmesi için Danıştay'a dava da açan Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan konuyu Habertürk'e; "Memur arasındaki ücret dengesizliğini gidermek için ek ödeme getirildi. Öğretmenler ve okul müdürleri yararlanırken, şube müdürleri, müfettişler, ilçe mem ve mem yardımcıları yararlanamadı. Yine ücret dengesizliği ortaya çıktı. Müfettişler, müdürler öğretmenlerden daha düşük maaş alıyordu. 3 yıl önce biz Danıştay'a iptal davası açmıştık. Dava sürüyor. Sayıştay'ın yaptığı denetimde ise bu ek ödemenin taşra teşkilatını kapsadığı ve Bakanlıktaki 400 şube müdürünü kapsamadığı bu nedenle de zimmet kararı verdi. Ortada büyük bir hata var. Sorumlu müdürler değil, mevzuatı hazırlayanlardır. Zaten maaşları az olduğu için ek dersleri artırılmak istenen şube müdürlerine binlerce lira zimmet çıkarıldı. Bakanlık, çalışanına önce zam yapıp 3 yıl sonra da 'pardon aslında yapmamalıydım. Paramı geri ver' diyen patrona benziyor. Devlet memuru bir müdür, 3 bin TL'yi 10 bin TL'yi hemen nasıl geri ödesin?"

"BU YÜKÜN ALTINA HATAYI YAPAN BAKANLIK GİRSİN"

Türk Eğitim Sen Genel ve Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk konuyla ilgili; "Türkiye'de 1900 şube müdürü var. Eylül atamalarında 950 şube müdürü daha alınacak. Bakanlıktaki şube müdürü sayısı her ne kadar grup başkanlıkları oluşturulunca, yüzde 90'ı atıl durumda da olsa 400'ü buluyor. Bakanlık, bir an önce şube müdürleri arasındaki merkez ve taşra şube müdürü ayrımını kaldırmalı. Danıştay'ın 'İdarenin hatasından kaynaklı olarak personele yapılan fazladan ödemenin, üzerinden 2 ay geçtikten sonra geri alınamayacağı yönünde' kararları var. Sayıştay'ın bu parayı talep etmesi, yargı kararlarına aykırı. Bakanlık bu hatayı yaptıysa, yükün altına da Bakanlığın girmesi gerekir. Müdürler, bu denetimde mağdur oldu. Şube müdürlükleri zaten bakanlıklarda kaldırılmış ve bu insanların yüzde 90'ı kızağa alınarak atıl duruma düşürülmüştü. İkinci kez mağdur oldular. MEB maalesef bir acemiler bakanlığı oldu. Tecrübeli kadrolar kızağa çekilince büyük hatalar kaçınılmaz olarak yaşanıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber