'İğne yaptırmak orucu bozar mı'

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Yozgat Müftülüğü bünyesinde bulunan 190 Alo Fetva Hattı'nı arayan çok sayıda vatandaş, oruçla ilgili sorular soruyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2012 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günde yüzlerce kişi Alo 190 Fetva Hattı'nı arayıp çeşitli konularla ilgili fikir alırken, Ramazan'ın başlamasıyla birlikte oruç sorularında artış yaşandı. Yozgat'ta 190 Alo Fetva Hattı'na gelen soruları yanıtlayan Şube Müdürü Muhammed Zeyd Özer, hattın Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından dini konularda vatandaşlardan gelen soruları cevaplandırmak üzere kurulduğunu söyledi. Yozgat'ta da aynı şekilde hizmete giren Alo Fetva Hattı'na birtakım sorular geldiğini ifade eden Özer, "Çok sayıda soru geliyor. Ramazan ayı dolayısıyla bugünlerde oruç konusunda sorular yöneltiliyor. Kan aldırmak orucu bozar mı, diş çektireceğim ne yapmalıyım veya ruj orucu bozar mı, ağız içerisindeki tükürüğü yutmak orucu bozar mı, diye soruyorlar. Göz damlası kullanmak, buruna damla damlatmak gibi konularda birtakım sorular geliyor. Bizde elimizden geldiği kadar vatandaşlarımızı aydınlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Göz damlasının orucu bozmayacağını, bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu kararlarının ortaya çıktığını, herhangi bir sakıncasının olmadığını belirten Özer, "Burun damlası şüpheli olduğu için, biz şüpheli şeylerden sakındığımızdan dolayı çok acil değilse iftardan sonra veya sahurdan önce damla kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Diş çektirme konusunda boğazdan aşağıya herhangi bir şey gitmediği takdirde dişte kullanılan morfin veya başka şeyler orucu bozmaz. Burada asıl olan diş konusunda boğazdan aşağıya gitmemesidir. Kan aldırmak da orucu bozmaz, iğne vurulmak, insülin iğnesi yaptırmak gibi konularda da Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararı var, herhangi bir sıkıntı yok. Ancak vurulacak iğne vitamin türü vücuda direnç verecek iğne ise o konuda sıkıntı var. O yapılan iğnenin orucu bozacağı yönünde alimlerin görüşü var ama sağlık yönünden yapılacak iğnede herhangi bir sıkıntı yok. Oruçlu iken iğne vurulma konusunda iki türlü görüş var. Birincisi sağlık yönünden yapılan iğnelerde herhangi bir sıkıntı yok, orucu bozmaz. Vitamin konusunda yapılan iğne var ise, bile bile yapıldıysa bu kefaret gerektirir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber