Kartvizitle reklam yapan emekli hakim, ceza aldı

Haber Giriş : 01 Ağustos 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAYSERİ'DE emekli olan bir hakim avukatlık yapmaya başlayınca, müvekkillerine dağıtmak üzere hazırladığı kartvizit yüzünden uyarıldı. Kayseri Adliyesi'ne bir avukat tarafından verilen dava dilekçelerindeki 'emekli hakim' ifadeleri dikkat çekti. Gelen şikayetleri değerlendiren Kayseri Barosu Disiplin Kurulu, ilgili avukat hakkında disiplin kovuşturması başlattı. Kovuşturma sonucunda ise şikayet edilen avukatın kartvizitine ve söz konusu davayla ilgili dilekçeye 'emekli hakim' ibaresini yazdırdığının doğru olduğu tespit edildi. Baro Disiplin Kurulu, avukatların reklam yapmasını yasaklayan yasa hükmünün ihlal edilmesi nedeniyle avukata 'uyarma' cezası verdi. Avukatın itirazı üzerine verilen cezanın yerinde olup olmadığını inceleyen TBB Disiplin Kurulu ise bir avukatın kartvizitine 'emekli hakim' şeklinde bir ibare koymasının Avukatlık Yasası'nın reklam yasağını düzenleyen 55'inci maddesinin birinci fıkrasına açıkça aykırı olduğunu vurguladı.

Disiplin suçu işledi

Yapılan eylemin disiplin suçunu oluşturduğunu belirtildiği kararda avukatlığın başka bir onurlu sıfatla desteklenmeyi gerektirmeyecek kadar onurlu bir meslek olduğuna işaret edildi. Karar şöyle devam etti:

'Kayseri Barosu tarafından verilen cezada hukuksal isabetsizlik görülmemiştir. Davranış 'kınama' cezasını gerektirmekle birlikte aleyhte itiraz olmadığından kararın onanması uygun bulunmuştur.' İtirazını reddeden TBB Disiplin Kurulu, Kayseri Barosu Disiplin Kurulu'nun verdiği 'uyarma' cezasını oybirliğiyle onadı. TBB ayrıca 'Sebebi ne olursa olsun, avukatlar kendisine iş elde etmek için reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaktan yasaklıdır' dedi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber