ÖSS'ye müdahale sinyali

Haber Giriş : 01 Ağustos 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ilköğretim ve liselerde bu yıl uygulanacak yeni müfredatın yol açtığı kaosa ilişkin AKŞAM'ın Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya'ya açıklamalarda bulundu. Çelik, 'Dört yıllık liseye hazırız' dedi

Liseler dört yıla çıkıyor. Aynı kararın 53 yıl önce de alındığını ve dört yıl sürdüğünü biliyor musunuz?

Evet, doğru 53 yıl önce böyle bir girişimde bulunulmuş, sonra vaz- geçilmiş. Bu, yine vazgeçileceği anlamına gelmez. Şartlar çok değişti.

O zamanlar ilkokul diploması olanlar öğretmen olarak alınıyordu. 1970 yılında, öğretmen tayin edilenler de lise mezunuydu. Ama şu anda eğitim fakülteleri dört yıl, hatta beş yıl. 53 yıl önce bu karar alınmış ama biz bu kararı şimdi alırken ezbere bir şey yapmadık. Çok iyi düşündük, taşındık, araştırdık. Hazırlık yaptık. Bizden önce başlamıştı. Erteledik, pilot uygulama yaptık, en sonunda hazır olunca düğmeye bastık.

Niye dört yıl?

12 yıldan aşağı eğitimi olan hiçbir Avrupa ülkesi yok. Bizim ilköğretim artı liseyi 12 yıldan fazla yapmamız gerekiyor. Niye? Öğrenciyi okulda ne kadar çok tutarsak bu, o ülkenin kalitesini gösterir.

Şu anda müfredat o kadar yoğun ve sıkıştırılmış ki. Biz bunu dört yıla yaydık. Bizim yeni müfredatımız öğrenciye, öğrenmeyi öğretmeyi amaçlıyor. Ama sabahtan akşama kadar dersten başını alamazsa ne zaman öğrenecek ki? Biz lisenin sıkışık olan programını yaydık. Artı yabancı dil öğretemiyoruz.

Şimdi tercihli yabancı dil dersleri koyduk. AB ile uyum, sıkışık olan müfredatın yayılması ve lise kalitesini artırabilmek için bu karar alındı. Bunu mutlaka başaracağız.

ÖSS'Yİ BANA SORMAYIN

ÖSS'de yeni sistemi çözebildiniz mi?

ÖSS sistemi ve YÖK'ün yapısı bizim, gelecek yasama yılında müdahale etmek istediğimiz yapılardır. Ben bu sistemi tasvip etmiyorum ki. Beni ortaokul kurumlarıyla ilgili sorumlu tutun, benden hesap sorun. Ama ÖSS'nin yapısında benim hiçbir dahlim ve yetkim yok. Bunu ÖSS'ye sorsunlar. YÖK'e sorsunlar.

Yeni sistemde okullar arasında uçurum büyümeyecek mi? Dershane mahkumiyeti artmayacak mı?

Dershane bir sonuçtur. Bu sonucu doğuran sebepleri ortadan kaldırmadan bu sonuçlar devam eder. Ben milli eğitim süt liman demiyorum. Birçok eksiklik var. Reforme ediyoruz sistemi. Her yeni sistemin eksiklikleri, aksaklıkları olabilir. Biz bunları düzelteceğiz.

TORPİL SONA ERDİ

Eşit ağırlık ve yabancı dil tercihi yapanları fen sorusu da çözmeye mecbur etmek doğru mu?

ÖSS meselesinin tepeden tırnağa sorgulanması gerek. ÖSS kutusunu açarsan, sabahtan akşama konuşulur. ÖSS'yi benden sormasınlar. Türkiye'deki bütün okullarda yeni müfredat uygulanacak. 1967'den beri aynı müfredat vardı.

Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı'na gelin, bomboş. Niye? 'Hamili kart yakınımdır' dönemi bitti, torpil yok. Kuralı var, standardı var. 20 bin öğretmen ataması puan esasına göre 15 dakikada kurayla yapılıyor. Çok ilginçtir, 27 yıl aynı okulda müdürlük yapanlar var. Bir şeyi kanıksarsınız. İşletme körlüğü diye bir şey var. Ya, biraz da B okuluna git, müdürlük yap.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber