Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün 20.04.2012 tarihli duyurusundaki sorunlu konular

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 01:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

.

Memurlar.Net'te, 23 Aralık 2010 tarihinde, Adalet Bakanlığı çalışanlarının mazarete dayalı tayin taleplerinde, yaşanan sorunlar ve başvurma usüllerine ilişkin gerekli açıklamaları içeren haber yayımlanmıştı.(http://www.memurlar.net/haber/184328/) Yayımlanan bu haberde, başvurma usullerinin ve mazeret durumlarının neler olduğu gibi hususlar belirtilmiştir.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, tarafından 20.04.2012 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılıklarına, personelin mazeret ataması konulu yazı göndermiştir, gönderilen bu yazıda,

a) Kadrolu personelin mazerete dayalı naklen atanma esasları,

b) Sözleşmeli personelin mazerete dayalı naklen atanma esaslarının neler olduğu

belirtilmiştir.

Öncelikle, konu bütünlüğünün sağlanması amacıyla Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde mazerete dayalı naklen atamaların gerçekleşmesi için ne gibi şartların gerektiği hususu incelenecek daha sonra, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün 20.04.2012 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılıklarına göndermiş olduğu yazı incelenecektir.

1)MAZERETE DAYALI NAKLEN ATANMANIN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN NE GİBİ ŞARTLARI TAŞIMAK GEREKMEKTEDİR?

Mazerete dayalı naklen atamalar, Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin (http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/21503.html) 24-25-26-27-28 inci maddelerinde izah edilmiştir.

Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin 24 üncü maddesi şu şekildedir:

a) Mazerete Dayalı Naklen Atamalar

Madde 24 - Bu Yönetmelik kapsamındaki personel; sağlık, eş durumu, öğrenim durumu ve can güvenliği nedenleri ile 22 nci maddedeki şartlar aranmaksızın istekleri üzerine naklen atanabilirler.

(Ek fıkra : 09/05/2006 - 26163 S.R.G Yön/13.mad) Bu şekilde atananlar mazeretlerinin herhangi bir nedenle ortadan kalkması ve talepleri durumunda, süre şartına bakılmaksızın uygun bir kadro ve ihtiyaç bulunması halinde önceki görev yerlerine atanabilirler.

(Ek fıkra: 09/10/2010 - 27724 S.R.G. Yön/12.mad) Görev yapılan yere atanmadan önce var olan bir mazerete dayalı olarak nakil talebinde bulunulamaz.

(Ek fıkra: 09/10/2010 - 27724 S.R.G. Yön/12.mad) Bu madde kapsamındaki naklen atamalarda 22 nci maddenin ikinci fıkrasındaki toplu atama usûlü de uygulanabilir.

Yönetmeliğin 24 üncü maddesinden de anlaşıldığı üzere; personelin, sağlık,eş, öğrenim ve can güvenliği mazeretlerinden ötürü nakil taleplerinin kaim olacağı gayet açıktır;ancak yönetmelik hükümleri gereği, sağlık durumundan, eş durumundan, öğrenim durumundan ve can güvenliği mazeretlerinden ötürü naklen atanmak için yönetmeliğin belirttiği şartlara haiz olmak gerekmektedir.

b) Sağlık Durumu Nedeniyle Atamak için gerekli olan şartlar:

Adalet Bakanlığı Memur Sınav ve Atama Yönetmeliği'nin 25 inci maddesinde, sağlık durumundan ötürü naklen atanmak için ne gibi şartlara haiz olmak gerektiği belirtilmiştir, yönetmeliğin 25 inci maddesi şu şekildedir:

Madde 25 - Kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin görev yaptığı yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağını sağlık kurulu raporuyla belgelendirenler, tedavinin yapılabileceği bir sağlık kurumunun bulunduğu veya yakınındaki bir yere naklen atanabilirler.

Bu suretle atananlar, iki yılda bir mazeretlerinin devam ettiğini aynı şekilde alacakları sağlık kurulu raporuyla belgelendirirler.

c) Eş Durumu Nedeniyle Atamak için gerekli olan şartlar:

Adalet Bakanlığı Memur Sınav ve Atama Yönetmeliği'nin 26 ıncı maddesinde,eş durumu nedeniyle atanmak için ne gibi şartlara haiz olmak gerektiği belirtilmiştir, yönetmeliğin 2 6 ıncı maddesi şu şekildedir:

Madde 26 - Eş durumu mazeretine dayanarak memurun naklen atama isteğinde bulunabilmesi için; eşinin 08/06/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda memur statüsünde bulunması gerekir.

Eşi başka kurumda çalışanların nakil isteğinin kabul edilebilmesi, eşinin çalıştığı meslek ve kurum itibariyle kendisinin bulunduğu yere veya yakınındaki bir bölgeye atanmasına imkan bulunmamasına bağlıdır.

Eş durumu nedeniyle atananlar, göreve başladıkları tarihten itibaren sağlık, öğrenim durumu, can güvenliği ve hizmet gereği veya deprem, yangın, sel gibi doğal afet durumları hariç olmak üzere bir yıl geçmedikçe, eş durumu nedeniyle yeniden atanamazlar.

d) Öğrenim Durumu Nedeniyle Atamak için gerekli olan şartlar:

Adalet Bakanlığı Memur Sınav ve Atama Yönetmeliği'nin 27 inci maddesinde, öğrenim durumu nedeniyle atanmak için ne gibi şartlara haiz olmak gerektiği belirtilmiştir, yönetmeliğin 27 inci maddesi şu şekildedir:

Madde 27 - Çocukları, eşi veya kendisi yüksek öğretim kurumlarında okuyanlar ile bulunduğu yerde çocukları, eşi veya kendisinin öğrenim düzeyine uygun ilk veya orta öğretim kurumu bulunmayanlar, kadro durumunun elverişli olması şartıyla öğretim kurumlarının bulunduğu yere veya yakınına atanabilirler. (Ek cümle: 09/10/2010 - 27724 S.R.G. Yön/13.mad) Ancak yüksek öğrenim nedeniyle atama yapılırken personelin üst öğrenime veya görevi ile ilgili bölüme kaydolması esas alınır.

Yukarıdaki fıkraya göre atananlar, öğretim kurumları ile ilişkilerinin devam ettiğini her öğretim yılı başında öğretim kurumlarından sağlayacakları belge ile kanıtlamak zorundadırlar. Bunların öğrenimlerini tamamlamaları veya öğretim kurumlarıyla ilişkilerinin kesilmesi halinde önceki görev yerine veya başka bir yere ataması yapılabilir.

e) Can Güvenliği Nedeniyle Atamak için gerekli olan şartlar:

Adalet Bakanlığı Memur Sınav ve Atama Yönetmeliği'nin 28 inci maddesinde, can güvenliği nedeniyle atanmak için ne gibi şartlara haiz olmak gerektiği belirtilmiştir, yönetmeliğin 28 inci maddesi şu şekildedir:

Madde 28 - Görevli bulunduğu yerde çalışmaya devam etmesi hayati yönden ciddi tehlike oluşturanların, başka bir yere atamaları yapılabilir.

Can güvenliği nedeniyle naklen atama taleplerine, bu yönetmelikte belirtilen atamalara ilişkin belgeler ile görev yaptığı yerde çalışmasının hayati yönden ciddi tehlike oluşturduğuna dair;

Cezaevi personeli için cezaevi müdürü, cezaevinden sorumlu Cumhuriyet savcısı ile Cumhuriyet başsavcısının gerekçeli yazıları,

Ataması adalet komisyonlarınca teklif edilen adliye personeli için adalet komisyonu, diğerleri için ilgisine göre Cumhuriyet başsavcısı, bölge idare mahkemesi başkanı, Adli Tıp Kurumu Başkanı veya okul müdürünün gerekçeli yazısı,

Ayrıca, zabıta araştırması sonucu ve varsa bu konudaki adli ve idari soruşturmalar ile diğer bilgi ve belgeler eklenir.

Gerektiğinde bu konuda ilgili birim tarafından araştırma yaptırılabilir.

2- CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN 20.04.2012 TARİHİNDE CUMHURİYET BAŞSAVCILIKLARINA GÖNDERMİŞ OLDUĞU YAZININ İNCELENMESİ:

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü 20.04.2012 tarihli yazısını iki kısımda oluşturmuş olduğundan, bu konu da iki kısım halinde işlenecektir.

a)Kadrolu personelin mazerete dayalı naklen atanma esasları:

Yukarıda, Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin sağlık mazereti, eş mazereti,öğrenim mazereti, can güvenliği mazeretlerinden dolayı nakil talebinde bulunabilmek için ne gibi şartları taşımak gerektiği teferruatlı şekilde izah edildiğinden burada tekrar yönetmelik maddesi yazmaya gerek duyulmamıştır;ama Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün kadrolu personelin mazeretine dayalı naklen atanma esaslarına ilişkin yazısı incelendiğinde;

1-) Sağlık ve can güvenliği mazeretlerinde mazerete ilişkin taleplerin alınacağı Şubat ve Ekim aylarına kadar bekleme şeklinde bir uygulamaya gidilmemiştir;ama diğer mazeret durumlarında mazerete dayalı atanma taleplerinin alınacağı Şubat ve Ekim aylarına kadar bekleme cihetine gidilmiştir. Yani, personel eğer sağlık ve can güvenliği mazeretine sahip değil ise Şubat ve Ekim ayından önce mazerete dayalı nakil talebinde bulunamaycaktır.

2-) Eğitim durumu, eş durumu mazeretlerinde mazerete ilişkin taleplerin alınacağı Şubat ve Ekim aylarına kadar bekleme şeklinde bir uygulamaya gidilmiştir. Bu durum: eğitim mazeretinden ötürü üniversite sınavını kazanmış personelin eğitim durumundan dolayı naklen atanma talebinde bulunabilmesi için mazerete dayalı naklen atanma dönemleri olan Şubat ile Ekim aylarını beklemesi gerekecektir, bu durum mağduriyetleri de beraberinde getirecektir şöyle ki; üniversite sonuçlarının Ekim ayından çok önce açıklandığı düşünüldüğünde, personelin Ekim ayı içerisinde naklen atanma talepleri alınacak, bu talepler incelenecek, daha sonra personelin naklen atanması gerçekleştirilecek ki bu da bürokratik işlerin fazla olduğu ülkemizde epey bir zaman kaybının olacağı anlamına gelmektedir.

3-) Mazerete dayalı naklen atanma dönemleri için Şubat ve Ekim aylarının belirlenmesi ve Şubat ? Ekim ayları dışında hiçbir şekilde mazerete dayalı naklen atama yapılamayacağının belirtilmesi, (son mazerete dayalı naklen atanma döneminden sonra sağlık ve can güvenliği nedeniyle oluşan yeni durumlar hariç) personel üzerinde kurulan tahakkümün boyutunu gözler önüne sermektedir, personelin son mazerete dayalı naklen atanma döneminden sonra sağlık ve can güvenliği nedeniyle talepte bulunmasının önü açılmışken, sağlık ve can güvenliği mazeretleri dışında oluşacak mazeretlerin sadece Şubat ve Ekim aylarında yapılacağı, Şubat ve Ekim ayları dışında hiçbir şekilde mazerete dayalı naklen atanma yapılamayacağı personelin eğitim hakkından mahrum bırakılacağı veya personelin eşinden bir sonraki mazeret dönemlerine kadar ayrı bırakılacağı anlamına gelmektedir.

4-) Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün 20.04.2012 tarihli yazısının 7 inci maddesinde belirtilen öğrenim durumu nedeniyle naklen atama yapılabilmesi için gösterilen örnek ise, personelin çocuğunun hangi okulu seçeceğine kadar karışmak ile aynı anlama gelmektedir, bırakın da personelin çocuğu hangi okulda öğrenim göreceğine kendisi karar versin.

5-) Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün 20.04.2012 tarihli yazısının 9 uncu maddesinde kadrolu personelin karşılıklı yer değiştirme (becayiş) talepleri mazeret kapsamına girmemesi nedeniyle kabul edilmeyeceği belirtilmiştir, karşılıklı olarak yer değiştirmenin yapılamayacağı hususu ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 73 üncü maddesi ile çelişmektedir şöyle ki: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun (http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/21503.html) 73 üncü maddesinde karşılıklı olarak yer değiştirme hususu düzenlenmiştir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 73 üncü maddesi şu şekildedir:

KARŞILIKLI OLARAK YER DEĞİŞTİRME:

Madde 73 - (Değişik madde: 30/05/1974 - KHK/12; Aynen kabul: 15/05/1975 - 1897/1 md.)

Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.

657 Sayılı Kanunun 73 üncü maddesi, becayiş konusunun kaim olmasını atamaya yetkili amirin onayına bırakmıştır. Hakim,Savcı,İcra Müdür ve Müdür Yardımcıları, Cezaevi Müdürü ve Müdür yardımcıları gibi bazı ünvanlar hariç;adliye personelinin veya cezaevi personelinin atamaya yetkili amirleri Adalet Komisyonları olmaktadır, bu durumda şu husus dikkat çekmektedir. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün 20.04.2012 tarihli yazısının 9 uncu maddesinde belirtilen becayiş taleplerinin mazeret kapsamına girmemesinden ötürü kabul edilmeyeceği hususu, hiçbir şekilde hiçbir dönemde becayiş taleplerinin kabul edilmeyeceği anlamına mı yoksa sadece mazeret dönemleri olan Şubat ve Ekim aylarında mı becayiş taleplerinin kabul edilmeyeceği hususu cevaplandırılması gereken soruyu oluşturmaktadır, yani burada, becayiş talepleri kesin olarak kabul edilmeyecek mi yoksa mazeret dönemlerinde mi kabul edilmeyecek sorusu akıllara gelmektedir,varsayalım ki, personelin becayiş talebi herhangi bir ayda oldu, bu durumda personelin becayiş talebi kaim olmayacak mı mı ? Ayrıca, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda becayiş talebinde hangi aylarda bulunacağı ile alakalı hüküm bulunmazken, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün bu şekilde kısıtlamaya gitmesi personelini mağdur etmek ile aynı anlama gelmektedir.

Kadrolu personelin mazerete dayalı naklen atanma esasları genel olarak incelendiğinde; sağlık ve can güvenliği için mazerete dayalı naklen atanma taleplerinin alınacağı Şubat ve Ekim ayları beklenmeden de personelin mazeret durumundan dolayı nakillerinin yapılacağı belirtilmiş iken, eğitim ve eş durumundan ötürü personelin mazerete dayalı naklen atanma talebinde bulunabilmesi için mazerete dayalı naklen atanma taleplerinin alınacağı Şubat ve Ekim aylarının dışında hiçbir şekilde atanmanın yapılamayacağının belirtilmesi Adalet Bakanlığı'nın çağdaş dünya düzenine uyum politikası ile çelişkiler içermektedir. Eğitim ve eş durumu mazeretlerinden dolayı mağdur olan personelin idari yargıya başvurması durumunda, lehlerine karar çıkması yüksel ihtimal içermektedir, çünkü gerek Anayasamızda gerekse yönetmelikte eş durumundan ötürü veya eğitim durumundan ötürü personelin mağduriyetine neden olacak hiçbir madde yok iken, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün bu şekilde duruyu yayımlaması personelin mağduriyetine neden olacaktır.

b)Sözleşmeli personelin mazerete dayalı naklen atanma esasları:

Memurlar.Net'in Kamu Personeli Kategorisinde 657/4-B ile alakalı geniş bilgiler yer almaktadır.

4/B'li personelin eş durumu nakli için : http://www.memurlar.net/haber/206187/ linkte yer alan dosyadan detaylı bilgi edinilebilir.

4/B'li personelin nasıl yer değiştireceği ile alakalı http://www.memurlar.net/haber/202815 linkte yer alan dosyadan detaylı bilgi edinilebilir.

Memurlar.Net'in forum bölümünde açılan ve 4/B'lileri yakından ilgilendiren mahkeme kararlarına: http://forum.memurlar.net/konu/1437220/ linkte yeralan konudan ulaşılabilir.

Sonuç itibari ile; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yukarıda da belirttiğimiz üzere, özellikle kadrolu personelin mazeret durumlarından ötürü mağduriyetine neden olacak uygulamaya gitmiştir, can ve sağlık durumu mazeretlerini dikkate almış, eğitim ve eş durumu mazeretlerinden ötürü mazerete dayalı naklen atanma taleplerinin toplanacağı Şubat ve Ekim aylarının beklenmesi gerektiğini belirtmiştir, bu bağlamda Mart ayında evlenen personel Ekim ayına kadar eşinden ayrı kalabilecek veya üniversite sınavını kazanan personel üniversiteyi kazandığı okula naklinin gerçekleşmesi için Ekim ayına kadar bekleyecektir.

Dileriz, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü sağlık ve can güvenliğinden ötürü nasıl ki mazerete dayalı naklen atanma taleplerinin alınacağı ayların beklenmeden nakillerin yapılacağını belirtmiş ise, yapacağını belirttiği bu uygulamayı aynı şekilde eğitim ve eş durumu mazeretlerinde de gerçekleştirir aksi durum personelin mağduriyetine neden olacaktır.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net

Adalet Personeli Bölümü Editörü

? ÇOTANAK ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber