TSK'nın eğitim birliğine aykırı hareket etmesi söz konusu değil

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 18:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki eğitim ve öğretim kurumlarının, eğitim birliğine aykırı hareket etmesinin sözkonusu olmadığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı, TSK eğitim ve öğretim kurumlarında verilen eğitimle ilgili olarak basında yeralan iddialarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "TSK öğretim kurumlarının, zorunluluklar nedeniyle, kendi özel kanun ve yönetmeliklerine tabi olmasının, yanlış ve eksik bilgi nedeniyle kamuoyunda farklı yorumlandığı değerlendirilmektedir." denildi. TSK öğretim kurumlarının, akademik yönden MEB ve YÖK kriterlerine uymakla birlikte sivil muadillerinden farklı olarak, askeri eğitim programlarını, okullara giriş, çıkma ve çıkarılma, izin, ödül, disiplin esasları ve okullara okuyan yabancı uyruklu öğrencilere ilişkin işlemler gibi idari konuları kendi mevzuatına göre düzenlendiği kaydedildi.

Açıklamada şunlar yeraldı:

"- Çeşitli basın ve yayın organlarında Türk Silahlı Kuvvetlerinde verilen eğitimin değişmesi konusunda yer alan haberlere ilişkin olarak; Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim kurumlarında uygulanan eğitim sistemini anlatan açıklayıcı bilgi notu ile ders çizelgeleri ve askerî ders içerikleri, şeffaflığın bir göstergesi olarak, 17 Eylül 2011 ve 06 Mayıs 2012 tarihlerinde Genelkurmay İnternet sitesinde yayımlanmıştır.

- Söz konusu açıklamalara rağmen, bazı basın ve yayın organlarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitim sistemine ilişkin çeşitli haber ve yorumlar yer almaya devam etmiştir. Bu sebeple; Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitim sistemiyle ilgili konularda kamuoyunun bilgilendirilmesi maksadıyla aşağıdaki hususların paylaşılması gereği duyulmuştur.

- TSK bünyesinde faaliyet gösteren askeri eğitim ve öğretim kurumlarının hukuki durumu incelendiğinde;

- Anayasanın 132'nci maddesinin, ?TSK ve Emniyet Teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumları özel kanunların hükümlerine tabidir.?,

- Yükseköğretim Kanunu'nun 2'nci maddesinin, ?TSK ve Emniyet Teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumlarıyla ilgili hususlar ayrı kanunla düzenlenir.?,

- 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 57'nci maddesinin, ?Askeri maksatla açılacak okullar hariç, bu kanun hükümlerine aykırı hiçbir eğitim faaliyetinde bulunulamaz.?,

- Aynı kanun maddesinin, ?Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer bakanlıklar tarafından açılacak okullar (askeri liseler dahil) ile özel okulların derecelerinin tayini, Milli Eğitim Bakanlığına aittir. Askeri eğitim kurumlarının dereceleri Milli Savunma Bakanı ile birlikte tespit edilir.?,

- Harp Akademileri Kanunu'nun 2'nci maddesinin, ?Harp Akademileri bünyesindeki Kuvvet Harp Akademileri ve Enstitülerde, YÖK tarafından kabul edilen alanlarda lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim yapılır.?,

- TSK Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 21'inci maddesinin, ?Askeri liselerde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu liselerinin fen bilimleri alanına, Astsubay Hazırlama Okullarında ise okulların branş özelliğine göre Anadolu Güzel Sanatlar, Anadolu Meslek veya Meslek Liselerinin meslek alan/dallarına denk programlar uygulanır. Hazırlanan ders çizelgeleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı söz konusu okulların programlarıyla denklik sağlanacak şekilde onaylanmak üzere Genelkurmay Başkanlığınca Milli Eğitim Bakanlığına gönderilir. Ders çizelgeleri tescil işleminden sonra uygulamaya konulur.?,

- Aynı yönetmeliğin 22'nci maddesinin, ?Milli Savunma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ihtiyaç duyulması halinde denetleme heyetine 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 56, 57 ve 58'inci maddeleri hükümlerine göre Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri de katılabilir.? hükümlerinin amir olduğu görülmektedir.

- Söz konusu hükümlerin verdiği yetki çerçevesinde; Harp Akademileri, Harp Okulları, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Astsubay Meslek Yüksek Okulları ve TSK Ortaöğretim Kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK kriterlerine uygun olarak kendi kanun ve yönetmelikleri doğrultusunda eğitim ve öğretim faaliyetlerini yürütmektedir.

- Bu kapsamda TSK eğitim ve öğretim kurumlarındaki mevcut uygulama esasları aşağıda sunulmuştur.

- TSK Ortaöğretim Okullarında uygulanması planlanan haftalık ders çizelgeleri, önünde hazırlık sınıfı bulunan Anadolu liselerine denklik sağlayacak şekilde Genelkurmay Başkanlığınca, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kuruluna gönderilmekte ve tescilini müteakip işleme konulmaktadır.

- TSK Ortaöğretim Okullarında, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu gereği MEB tarafından onaylanan ve dağıtımı yapılan ders kitapları okutulmaktadır.

- TSK Yükseköğretim Kurumlarında takip edilen eğitim ve öğretim programları, uluslararası alanda geçerliliği kabul edilecek şekilde YÖK'ün önlisans, lisans ve lisansüstü programlarda aradığı kriterlere uygun olarak hazırlanmaktadır.

- Diğer taraftan TSK Yükseköğretim Kurumları, 2010 yılında YÖK'ün Bologna Süreci kapsamında başlattığı "Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi" çalışmalarına bilfiil katılmakta ve alınan kararlar doğrultusunda eğitim ve öğretim programlarının iyileştirme çalışmalarını yürütmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber