Fransa: Türkiye Kıbrıs'ı tanımazsa müzakereler düşünülemez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2005 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin ek protokole imza ile birlikte yayınladığı deklarasyon için Avrupa basını dün "AB, Ankara'ya ödün vermeye hazır", "Türkiye'ye arka çıkan ülkeler var" diye yazarken bugün Fransa ve Avusturya'dan Kıbrıs açıklaması geldi. Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, ''Türkiye'nin Kıbrıs'ı tanımaması halinde, AB ile müzakerelerin düşünülemeyeceğini'' söyledi.

Başbakan De Villepin, Europe 1 radyosuna verdiği demeçte, Türkiye-AB arasında 3 ekimde başlaması öngörülen müzakerelerin ertelenebileceğini savunarak, ''AB'nin 25 üyesinden her birini tanımayan bir ülkeyle müzakere yapılmasının düşünülemeyeceğini'' belirtti.
De Villepin, Türkiye'nin 3 ekime kadar, müzakerelerin başlaması için şart koşulan bütün maddelere uymaması ve kendi argümanlarını empoze etmesi ihtimaliyle ilgili bir soruyu, şöyle yanıtladı:
''O zaman beklemek elzem olacak. Türkiye'nin müzakere sürecine geri dönme yolunda gerçek bir istek göstermesi beklenecek.'' Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, ''Müzakerelerin 3 ekimde başlamaması olası mı?'' sorusunaysa ''Her şeyin tamamen açık olması gerektiğini düşünüyorum'' yanıtını verdi.

AVUSTURYA: TÜRKİYE KIBRIS'I TANIMADAN AB ÜYESİ OLAMAZ

Avusturya Başbakan Yardımcısı Hubert Gorbach da, Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımaması halinde AB üyesi olamayacağını savundu.
Türkiye'nin imzaladığı Gümrük Birliği Ek Protokolü ile birlikte yayımladığı deklarasyonuna ilişkin yazılı bir açıklama yapan Gorbach, "Türkiye'nin, sınırları devletler hukukuna göre belirlenmiş olan Kıbrıs'ı tanımadan AB'ye tam üye olmasının mümkün olmadığı" görüşünü savundu.
Gorbach, açıklamasında, "Kıbrıs'ın (eğer) ve (ama) demeden tanınmasıyla Türkiye ileri doğru bir adım atmış olacaktır. Ancak bu son adım da olmayacaktır" ifadelerine yer verdi.

AB içinde ekonomik ve siyasi bazı sorunların yaşandığı bir dönemde iç barışın ve işbirliğinin birlikte yaşamanın ilk koşulu olduğunu belirten Gorbach, "Türkiye'nin konumunu ve nereye gitmek istediğini somut olarak belirlemesi gerektiğini" kaydetti.

Ek Protokol'ün imzalanmasıyla birlikte Kıbrıs deklarasyonunuN yayımlanmasını "olumsuz bir gelişme" olarak değerlendiren Gorbach, "Ankara'nın şu anda ipi germemesinin yararına olacağı" görüşünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber