Hemofili hastası oğlunun tedavisi için uğraşırken işinden oldu

Hemofili hastası çocuklarını tedavi ettirmek için devamlı hastanelerde dolaşan aile, yetkililerden yardım bekliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 yaşındaki çocuğuna hastanede bakmak zorunda olan baba Necdet Yerlikaya (43), "Çocuğumu tedavi altında tutmak için hastaneye gidip gelmekten işimi kaybettim. Maddi yönden kötü bir haldeyim." diye konuştu. Hastanede yanındaki bilgisayarla vakit geçiren fakat akranlarıyla birlikte sokaklarda doya doya oynamak isteyen küçük Ömer de bir an önce iyileşmek istiyor.

Necdet ile Sadiye Yerlikaya çifti, çocukları Ömer'i iyileştirebilmek için hastane hastane dolaşıyor. Altı yıl önce hemofili teşhisi koyulan Ömer Yerlikaya, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Ailesi, yalnız bırakmamak için ikamet ettikleri Muğla'dan, dönüşümlü olarak İzmir'e gelip gitmeye başladı. Hep Ömer'in yanında bulunan babası, "Muğla'da oturuyoruz fakat sekiz aydır gidip geliyoruz. Çocuğumuzu tedavi ettirmek için bütün sıkıntılara katlanıyorum. Bunun için işimden bile oldum." dedi. Yerlikaya çiftinin 17 yaşında Muhammed, 12 yaşında Ömer, 10 yaşında Gülten ve 5 yaşında İbrahim isimli dört çocuğu var. Hasta Ömer için işinden olan baba Necdet Yerlikaya'nın diğer çocuklarına, dede Cezmi Yerlikaya bakıyor.

Hastalığı 2004 yılında farkettiklerini söyleyen baba Yerlikaya, "Çocuk koşarken düştü ve başını kanepeye çarptı. Ağzından kan akmaya başladı. O zaman Erzurum'da oturuyorduk, hemen hastaneye götürdük. Kanamayı durduramadılar. Birkaç hastane dolaştık, sonunda bir eğitim ve araştırma hastanesinde teşhis koyarak müdahale ettiler. 2005 yılında Muğla'ya taşındık. Yine tedavi için hastane hastane dolandık. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde üç ameliyat geçirdi. Bizi son olarak Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'ne yönlendirdiler." şeklinde konuştu. Devamlı hastanede olmaları gerektiğini belirten Yerlikaya, "Altı yıldır hastanelerdeyiz. Şimdi ise beş saat mesafedeki hastaneye gidip geliyoruz. Maddi yönden bitik durumdayız. Şu an hastanede ağabeyi Muhammed'i refakatçi bıraktım ve bir inşaattaki kısa süreli iş için ayrıldım." dedi.

HEMOFİLİ

Kanın normal sürede pıhtılaşmaması şeklinde kendini gösteren, erkeklere has bir çeşit kan hastalığıdır. Halk arasında "kanama hastalığı" denir. Irsidir. Bu hastalığa tutulanların az su içmesi, limon, portakal, kiraz veya ahududu yemesi tavsiye edilir. Ayrıca vücudun herhangi bir yerinde kanamaya sebep olabilecek davranışlardan da kaçınmalıdırlar. Hemofili, kanın pıhtılaşmasının yetersiz olduğu, ciddi bir doğumsal kan hastalığıdır. Bulaşıcı değildir. Herhangi bir kanser tipi değildir ancak nesilden nesile geçen bir kan hastalığıdır. Kanın pıhtılaşmasının yetersiz olmasının sebebi, bunun için mutlak gerekli olan "faktör 8" adlı proteinin eksikliğidir. Hemofili hastası çocuklar, doğumdan itibaren hayatları boyunca kanlarında faktör 8 eksik olarak yaşar. Bu eksiklik, kromozomlar yoluyla aileden geçmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber