Kırım Türkleri, İslam'a girişlerini sahurda kutladı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi, Kırım Tatarları olarak İslam'a girişlerinin 1090. yıllarını Ramazan boyunca sahur etkinliğinde bir araya gelerek kutluyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her gün bir hayırsever vatandaşın katkısı ile Osman Yılmaz Mahallesi'ndeki dernek lokalinde sahur vaktinde bir araya gelen Kırım Tatarları, ecdadın 922 yılında İslam'a geçişlerini hayırla yad ediyor.

Gebze bölgesinde 3 binden fazla Kırım Tatarı'nın yaşadığını belirten Dernek Başkanı Şerife Orak, "Kırım'da yaşayan Tatarların bir kısmı 1938 tarihinde Türkiye'ye göç etti. O tarihte Türkiye'ye gelen dedelerimiz ülkemizin dört tarafına yerleştirilmiş. Kırım Tatarları'nın bir kısmı da Gebze'ye yerleştirildi. 1938'de göç edemeyenler Sovyetler Birliği tarafından zorunlu göçe maruz kaldı. Zorunlu göç aslında bir soykırımdı. 18 Mayıs 1944 tarihinde gerçekleşen zorunlu göç sırasında Kırım Tatarları'nın önemli bir kısmı yolda ve göç ettirildikleri Sibirya'da açlıktan, sefaletten ve hastalıklardan hayatlarını kaybettiler. Hepsini rahmetle anıyoruz." dedi.

İlk Müslümanlığı kabul eden Türk kavimlerinden olan Kırım Tatarları'nın 922 yılında İslamiyet'i kabul ettikten sonra Avrupa'ya göç ederek yeni kabul ettikleri dini de yaydıklarını hatırlatan Başkan Orak, "Avrupa'nın içlerine ve Sibirya steplerine kadar İslam'ı ilk Kırım Tatarları götürdü. Ecdadımız asırlar boyunca Avrupa ve Rusya'nın tüm baskılarına rağmen İslam dini sayesinde asıllarından, Türklüklerinden kopmadan topluluk halinde yaşadı. Yıllarca Osmanlı'nın Karadeniz'in kuzeyinde hudut karakolu görevini üstlendiler. Osmanlı'nın Avrupa seferlerinde omuz omuza savaştılar. Rus ordusuna karşı ilk mücadeleyi ve direnişi başlattılar. Bugün ata yurtlarından uzaklarda yaşayan Kırım Tatarları'nın milli mücadelesi halen sürüyor." şeklinde konuştu

Kırım Tatarları'nın İslamiyet'e girişlerinin 1090. yılını kutladıklarını ifade eden Başkan Şerife Orak, "Bu sene kutlama tarihimiz Ramazan ayına denk geldiği için her gün sahur saatinde bir araya geliyor ve ecdadımızı hayırla yad ediyoruz. İftar saatinde herkes müsait olmadığı için sahuru seçtik. Dernek üyelerimiz de bu uygulamadan oldukça memnun. İnşallah Ramazan ayının sonun kadar bu etkinliğimiz devam edecek. Katkılarından dolayı Cihan Medya Dağıtım Firması Gebze Temsilciliği'ne ve etkinliğimize maddi manevi destek veren herkese teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber