Her an ölümü hatırlıyorlar

Geçimlerini mezar kazarak sağlayanlar, bu işi yıllar geçtikçe zorlukla da olsa meslek olarak benimsiyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2012 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok kişi için acı, üzüntü ve keder anlamına gelen mezarlıklar, geçimini mezar kazarak sağlayanlar için ekmek kapısı. İlk başlarda zorlukla da olsa bu işe başlayanlar, zaman geçtikçe duygusallıklarını bir nebze de olsa yitirerek bu işi meslek olarak görüyor.

Her an ölümü hatırlatan bu mesleği ailelerinin geçimini sağlamak için icra eden mezar kazıcıları, çoğunlukla erken yaşta ölümlerden etkileniyor.

Gaziantep'te Asri ve Yeşilkent mezarlıklarında talep üzerine günde ancak bir mezar kazabilen mezar kazıcıları, kayalık bir bölgeden istenmesi halinde 3-4 gününü bir mezar için harcıyor.

Yaklaşık 30 yıldır mezar kazarak hayatını kazanan Recep Durgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe babasının tavsiyesine uyarak başladığını söyledi.

Babasının da kendisi gibi mezar kazarak ev geçindirdiğini belirten Durgan, askerlik vazifesini yapmadan önce bir fabrikada çalıştığını, fabrikada umduğunu bulamayınca babasının isteği üzerine "baba mesleğini" yapmaya başladığını ifade etti.

Babasının 1980 sonrasında dönemin belediye yetkililerinden iş teklifi almasına rağmen tekliflere sıcak bakmadığını dile getiren Durgan, "Babam

(Belediye ne verecek, burada daha iyi kazanıyoruz) dedi. Ama öyle değilmiş, yaşım 57 hala bu işi yapıyorum" dedi.

İki kardeşinin de geçimlerini mezar kazarak sağladığını aktaran Durgan, "En çok çocukların ve genç yaşta vefat edenlerin mezarını kazarken üzülüyorum" diye konuştu.

-"Her dakika ölümle karşı karşıyayım"-

Ömrünün 25 yılını bu mesleğe veren Yusuf Koca da mezar kazmaya bir arkadaşının tavsiyesi üzerine başladığını aktardı.

Daha önce inşaatlarda çalıştığını anlatan Koca, 41 yaşında başladığı mesleğinden bir türlü vazgeçemediğini vurguladı.

İşe ilk başladığı günlerde mezar kazarken çok duygulandığını kaydeden Koca, zamanla duruma alıştığını ancak çocuk ve genç ölümleri karşısında yine duygularına hakim olamadığını ifade etti.

Ölümü her an yaşadığını anlatan Koca, "Her dakika ölümle karşı karşıyayım. Her kazma ve kürekte ölümü hatırlıyorum. Ama yıllarımı bu işi yaparak geçirdim. Yıllar geçtikçe bu işi meslek olarak görmeye başladık. Burada bir ekmek yiyip gidiyoruz. Rızkımı buradan temin ediyorum" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber