Arınç, Malatya olayının perde arkasını anlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2012 23:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Arınç, ''Malatya'da Alevi bir vatandaşın evinin önünde Ramazan davulcusuyla tartışması ve ardından çıkan olaylar da kamuoyunu meşgul ediyor. Bu konuda neler diyeceksiniz-'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Bu konuyu da Bakanlar Kurulu toplantısında görüştük. Bunlar basında yayınlanan ve herkesin ilgisini çektiği haberlerdi. Olay büyütüldüğü kadar veya amaçlandığı kadar vahim bir olay değil. Vahameti şurada olabilir; gazeteler öyle başlıklar attılar ki Alevi vatandaşlarımıza karşı adeta bir linç kampanyasına dönüşecek bir olaydan bahsettiler. Olayla ilgili bütün bilgiler elimize geldi. Mesele belki bir basit tartışmadan büyüyen, hiç de amaçlanmayan bir yöne doğru giden bir olay.

Davulcu davulunu çalarak sahura kaldırmak ister, bir evden itiraz olur, 'çalmanızı istemiyoruz' derler. Çok doğaldır. Yani gürültüden korkmuş olabilirler, evde hasta olabilir veya inançları sebebiyle 'kardeşim ben oruç tutmuyorum, benim evimin önünde çalma' diyebilir. Bunun hiç gayritabii bir hali yok. Bunun üzerine aralarında tartışma olur, bildiğim kadarıyla davulcu çalmaya devam eder. Sonra bu tartışma sırasında davulcuyu darp eder, evin çocukları ve kişi... Bu darp üzerine ertesi gün davulcu arkadaşlarını toplar ve evin önüne gelir. Bir davul yüzünden bakın neler oluyor... 150 kişiyle gelir, kavga biraz daha büyür. O arada birilerinin bir şey söylediği ifade ediliyor. Bu söylenen doğruysa o kötü bir şey tabii.. Valiliğe intikal eder, emniyet müdürleri koşarlar, siyasetçiler koşarlar, giderler mesele yatıştırılır. Mesele yatıştırıldıktan sonra 'hayır niye yatıştı- Bu o kadar ucuz, kolay bir olay değil' diyenler devreye girerler buradan bir çatışma ortamı çıkarmaya gayret ederler.

Ortada olayı toplarsanız bir kavgadan ibaret, kavganın büyümesinden ibaret, kavganın büyümesinden ibaret. Yatışmıştır. Alevi-Sünni kavgasına yol açabilecek bir kıvılcım dahi yoktur. Ama bu olayı ciddi kabul ederek güvenlik güçlerimiz hem Doğanşehir Sürgü Kasabası'nda, hem Malatya'da, hem Türkiye'de buna benzer olayların yaşanmaması için yurttaşlarımızın rahatsız olmaması için gereken her türlü tedbiri de alıyorlar, alacaklar. Medyamızın da bu konuda hassasiyet göstereceğini ümit ediyorum.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber