Vekillerimize değin yeni bir araştırma ve şaşırtıcı cevapları...

Haber Giriş : 07 Ağustos 2005 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vekillerimiz, gülmeyi bilmiyorlar üstelik şişmanlar

Milletvekillerinin yüzde 42.6'sı alkol kullandığını, yüzde 58.9'u da sigara veya pipo içtiğini ifade etti. Oysa alkol ve tütünün sağlığa zararının bilincinde olduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 98.5 gibi yüksek bir rakam.

Vekillerimizin profili: Şişmanlar ve gülmüyorlar.

Elbette milletvekillerinin çoğunun ?az gülen, şişman ve beslenmesine dikkat etmeyen insanlar' olduklarını görüyor, biliyorduk. Şimdi bu görünen durum, bilimsel bir çalışmayla da kanıtlandı.

Sağlık eğitimi uzmanı Gülten Uğurlu'nun ?Sağlık profili' anketini yanıtlayan 265 milletvekilinin yaklaşık yarısı kolay gülemediğini itiraf etti. Milletvekillerinin itirafları bununla da kalmadı.

Kilolarının fazla olduğunu, trafik ve güvenlik kurallarını uygulamadıklarını, sağlıklarına yeterli özeni göstermediklerini, düzenli egzersiz yapmadıklarını, alkol ve sigara kullandıklarını da kabullendiler.

Kendi yanıtlarına bakılırsa, milletvekillerinin yüzde 78,1'i gibi büyük çoğunluğu sağlık açısından riskli grupta. Bunda kiloları, sağlıklarına dikkat etmemeleri, stres altında olmaları, duygusal durumları büyük rol oynuyor.

İlginçtir, Uğurlu'nun anketini yanıtlayan milletvekillerinin yüzde 42.6'sı alkol kullandığını, yüzde 58.9'u da sigara veya pipo içtiğini ifade etti. Oysa alkol ve tütünün sağlığa zararının bilincinde olduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 98.5 gibi yüksek bir rakam. Anketi yanıtlayanların isimleri ve hangi partiden oldukları belli olmadığı için alkol ve tütün kullananların AKP ve CHP'deki dağılımları ortaya çıkmadı.

Araştırmanın ortaya çıkardığı dikkate değer sonuçlardan biri de başkalarının düşünce ve değerlerine saygı konusunda. Doğal olarak yüzde 100'ünün başkalarının düşünce ve değerlerine saygı duyduğunu söylemesi beklenir. Ancak bu ankette böyle olmadı, milletvekillerinin yüzde 3'ü açık açık, ?insanların düşünce ve değerlerine saygı duymam' diyebildi!

Kısa süre öncesine değin Sağlık Eğitimcileri Derneği Genel Başkanı olan Gülten Uğurlu'yu asıl şaşırtan, TBMM'de elde ettiği sonuçların Türkiye genelindeki sağlık profilinden çok da farklı olmaması. Böyle bir anketi başka meslek gruplarında yapsa da sonucun çok farklı çıkmayacağını düşünüyor: ?Sağlıkçılar, öğretmenler arasında da yapılsa sanmıyorum daha iyi çıkacağını.

Türkiye'deki genel profil de Meclis'ten farklı değil kuşkusuz.'

Başkanın isteği üzerine cinsel performans sorularını çıkardım

Neden böyle bir araştırmaya gerek duydunuz?

-Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitimi Fakültesi'nde yüksek lisansımı yaparken danışmanım Doç. Dr. Ruhi Selçuk Tabak'a tez konusu olarak daha önce yapılmayan bir araştırmayı yapmayı düşündüğümü söyledim. Hep halkın sağlık profili üzerinde durulur ama milletvekilleriyle ilgili çalışma yok. Böyle bir çalışma Finlandiya başta olmak üzere dört ülkede yapılmış. İlkleri severim.

Meclis başkanlığından izin aldınız mı?

- Evet, bir iki ay anket sorularını incelediler olur dediler. 2004 Şubatı'ydı. TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Antalya Milletvekili Fikret Kodazlı'nın yardımlarını gördüm. Yedi ayda çalışmayı bitirdim.

Kaç milletvekili yanıtladı sorularınızı?

- 350 milletvekili diye başlamıştım 265 milletvekili oldu. Yüz yüze görüşmeler bir ay sürdü. Bu görüşmeleri genellikle kuliste, onlar dinlenmeye çıktığı sırada yaptım. ?Anketim 3 dakika 10 saniye sürüyor. Acaba vaktiniz var mı? Sigara içiyorsanız keyifli bir içim olacak' diyordum. Tabii biraz zorluk çektim. Bazıları bu çalışmaya niye gerek duyduğumu anlamaya çalışıyordu.

Aklınızda kalan olaylar oldu mu çalışma sırasında?

-Bir gün bir milletvekili komisyondan çıkarken elime verdi anketi, ?Siz okuyun ben cevaplayayım, ben okuyamam şimdi' dedi. O bir yandan yürüyor, ben okuyorum, cevaplıyor. Bir ara başımı eğdim, bir kaldırdım ki milletvekili yok. Meğer tuvaletlerin önüne gelmişiz. Milletvekili biraz sonra tuvaletten çıktı, ?Devam edin' dedi, ben de devam edip bitirdim.

Peki hiç sevimli, gülümseten bir anı yok mu?

- Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in mizahi yönünün bu kadar güçlü olduğunu bilmezdim. Özel kalemine gittim, ?Diğer bakanlardan topladım, 3 dakika 10 saniye sürüyor, sayın bakana verebilir misiniz?' dedim. Gidip geldi, ?Bakan bey cevaplayamayacak, misafirleri var' dedi. Bekleyeyim, bakan bey giderken merdivenlerde bitiririm anketi dedim. Bakan paltosu sırtında çıkarken, ?Buyrun ne anketiymiş?' dedi. ?Siz yürürken sorayım 3 dakikada biter' dedim. Birkaç soru okuyunca ?Bunlar ne güzelmiş böyle ama bana eksik gibi geldi. Ben beş porsiyon meyve sebzeyi nerede bulup yiyeceğim?' dedi. Bunun sağlığı için gerekli olduğunu, yanında çalışan birinin bunu sağlayabileceğini söyledim. Her soruda bir espri yapıyordu. ?Uyku da ne demek? Gece gündüz çalışıyorum. Hem az uyuyanlar daha çok yaşarmış' gibi mesela... Soruları hem tartışarak hem de ilgiyle 15 dakikada cevaplandırdı.

UYUŞTURUCU SORUSU DA SORULMADI

TBMM Başkanlığı'nın itiraz ettiği sorular oldu mu?

- Bu sorular ABD'de hazırlanmış. Bu tür anketler kendi ülkemizin yapısına göre değiştirilmeli. Başkan üç dört soruyu çıkarmamız gerektiğini söyledi.
Cinsellikle mi ilgiliydi yoksa?

- Evet, cinsel performansla ilgili sorular vardı, uyuşturucu ile ilgili bir soru da vardı.
Cinsel performans sağlıkla ilgili değil midir?

- Evet ama bu anlayış yetiştirme tarzımızdan kaynaklanıyor. Kız çocuğu doğduğunda sararız, erkek çocuğu olduğunda bakın ne çıktı diye gösteririz. Bu araştırmayla olmuyor, eğitimle olacak bir şey.

Peki, kadın olmanız milletvekilleriyle ilişki kurmanızı kolaylaştırdı mı?

-Direkt refüze edemiyorlar. En azından dinliyorlar.

Nasıl bir parlamenter profili çıktı ortaya?

-TBMM'nin yüzde 78.1'i sağlık açısından riskli durumda. Yüzde 16'sı iyi durumda.

Milletvekillerini sağlık açısından nasıl tanımlıyorsunuz?

-Beslenmesine dikkat etmeyen, az gülen, şişman, stresli, aslında maneviyatları yüksek olan ama bildiklerini uygulamayan insanlar. Sağlıkla ilgili bilgileri var ama uygulamada eksikler.

Örneğin emniyet kemerinin yararını biliyorlar ama takmıyorlar...

-Evet, ama dörtte biri ?sıkıyor' diye kemer takmıyor. Sigaranın, alkolün zararını biliyorlar, yine de yüzde 60'ı sigara, yüzde 43'ü de alkol kullanıyor.

En çok ilginizi çeken soru-yanıt hangisi?

- Az gülüyorlar. Halbuki güldüğünüzde hayata pozitif bakıyorsunuz demektir. Milletvekillerinin çok azı insanı gülümseyerek karşılıyor.


MİLLETVEKİLLERİ ANKET SORULARINA NASIL CEVAP VERDİ?

Balık ve tavuk etini kırmızı etten çok tüketiyorum 44,9 55,1

Günde beş öğün sebze ve meyve yiyorum 41,1 58,9

Sık ve kolay gülerim 49,8 50,2

Kızgınlık ve öfke gibi duygularımı saklamam söylerim 76,2 23,8

Normal ağırlık sınırları içindeyim 43,4 56,6

Düzenli egzersiz yapıyorum 22,3 77,7

Sigara içmem pipo kullanmam 41,1 58,9

Alkol almam 57,4 42,6

Alkol ve tütünün zararının bilincindeyim 98,5 1,5

Araca binince emniyet kemerini takarım 73,2 26,8

Tüm trafik ve güvenlik kurallarına uyarım 66,8 33,2

Kendi değerlerimi sürdürürüm 90,2 9,8

İnsanların düşünce ve değerlerine saygı duyarım 97,0 3,0

Yeteri kadar uyurum 60,8 39,2

Sağlığıma tehlike yaratabilecek davranışta bulunmam 85,7 14,3

Faruk BİLDİRİCİ/Hürriyet

 

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber