Sayıştay Denetçileri, Kamu Yönetim Temel Kanun Tasarısı ile arttrılan görevlerine eş zamanlı olarak özlük haklarında da düzenleme yapılmasını talep ediyor
Sayıştay Denetçileri, Kamu Yönetim Temel Kanun Tasarısı ile arttrılan görevlerine eş zamanlı olarak özlük haklarında da düzenleme yapılmasını talep ediyor
Aşağıdaki yazı Sayıştay Denetçileri tarafından sitemize gönderilmiş olup aynen yayımlıyoruz.
YDK- Sayıştay Birleşmesindeki Özlük Hakkı Sorunu
Bilindiği gibi gündemdeki Genel Yönetim Kanun Tasarı Taslağının bir maddesine göre Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Sayıştay' a bağlanacak. Birleşmeyle YDK denetçileri Sayıştay Denetçisi olacaklar.
Sayıştay Denetçileri, yasama organımız TBMM adına denetim ve inceleme yaptığı halde Türkiye'de en az maaş alan meslek grubudur. Bakanlık ve genel müdürlüklerde görev yapan bir denetim elemanı fon ve benzeri ödemelele birlikte net 2 milyarın çok üzerinde maaş alırken, Sayıştay Denetçisi (Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetlemeden sonra gelen en yüksek denetim organıdır ancak) 1 milyar civarında ücret alır.
Türkiye ve hükümetimiz Sayıştay' dan çok şey bekliyor. Sayıştay'a yeni yeni denetim alanları ve görevler veriliyor. Biz de Sayıştay mensupları olarak bundan son derece memnun oluyoruz. Ancak Sayıştay denetim mensupları diğer denetim kurullarına göre komik maaşlar almaktadır. Sebebi ise sanıyoruz Sayıştay'ın görevi gereği içe dönük hizmet vermesi, bağımsız olması, derdini dışarıya duyuramaması, yürütmenin dışında olmasıdır. Biz bugüne değin bağrımıza taş basıp ?Devletimiz bizim için bunu takdir etmiş' diyorduk.
Ki, YDK ile birleşme gündeme geldi. Kanun tasarısında birleşme ile özlük hakları konusunda bir feceat sergileniyor. YDK denetçileri Sayıştay denetçisi olacak. Ancak aldığı maaş farklı olacak. Düşünün aynı çatı altında aynı unvan ve yetkiye haiz iki denetçinin birisi 2 senelik kıdemde aldığı maaş 2 milyar; birisinin kıdemi 14 senelik aldığı maaş 1 milyar civarında. Söz konusu Taslaktaki birleşme ve özlük haklarına ilişkin düzenleme aynen şöyle:
?Geçici Madde 3- Özel ihtisas dairesi olarak Sayıştaya bağlanan Yüksek Denetleme Kurulunun personeli, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları ve bütçesi Sayıştaya devredilmiştir.
Yüksek Denetleme Kurulunun kadrolarından; başkan kadrosu, ilgili Özel ihtisas dairesi başkanlığına; üye kadrosu Sayıştay üyesi kadrosuna; denetim görevlilerinin kadroları mükteseplerine uygun uzman denetçi, başdenetçi, denetçi ve denetçi yardımcısı kadrolarına; idari personelin kadro ve pozisyonları da aynı unvanlı kadrolar olarak Sayıştay Başkanlığının 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetveline eklenmiştir.
Bu Kanunun yayımı tarihinde başka bir işleme gerek kalmaksızın, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu çalışanlarından; Kurul Başkanı ilgili özel ihtisas dairesi başkanlığına, üyeler kurulan Sayıştay özel ihtisas daireleri üyeliğine seçilmiş; başdenetçi, denetçi ve denetçi yardımcıları da kazanılmış hak aylık derecelerine uygun Sayıştay uzman denetçisi, Sayıştay Başdenetçisi, Sayıştay Denetçisi ve Sayıştay Denetçi Yardımcısı kadrolarına atanmış sayılırlar. Diğer personel ise durumlarına uygun kadrolara Sayıştay Başkanınca atanır. Devirle ilgili tüm işlemler Sayıştay Başkanınca yerine getirilir.
Yapılan atamalar sonucu, her statüdeki kurul mensuplarına, devir tarihindeki kadro ve pozisyonlarına ait aylık, ücret, ek ödeme, ikramiye ve benzeri çeşitli adlar altında yapılmakta olan ödemelerin net tutarının, Sayıştay mevzuatına göre hak edeceği aylık ücret, ek ödeme, ikramiye ve benzeri çeşitli adlar altında yapılmakta olan ödemelerin net tutarından fazla olması halinde aradaki fark giderilinceye kadar herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.
24.6.1983 tarihli ve 72 sayılı Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Yüksek Denetleme Kuruluna tevdi edilen tüm denetim görev ve yetkileri, denetim esasları, denetim raporları, denetim raporlarının hazırlama ve sonuçlandırılmasıyla ilgili işlemler Sayıştay bünyesinde kurulan özel ihtisas daireleri tarafından yürütülür.?
Benzer düzenlemeler özelleştirmeler nedeniyle özelleştirilen kurum bünyesinde çalışanlar için de yapılmaktadır. Ancak özelleştirmeden diğer kurumlara giden memur sayısı bir iki kişi olduğundan çalıştığı kurumda fazla göze batmamakta. Ancak bu yollu bir düzenleme, YDK' nın Sayıştay'a bağlanması meyanında yapılması mümkün değildir. Çünkü burada aynı unvana sahip olupta birbirinden uçurum derecesinde farklı maaş alan kişiler bir değil iki değil belki yüzlerce olacaktır. Düşünün şimdi, bu ortamda bir çatı altında yaşanacak çalışma barışını!
Sayıştay denetçileri denetçi olduğu halde denetim tazminatı almamaktadır. Denetim hizmeti yaptığı halde bu tazminatı almayan tek denetim elemanı da Sayıştay Denetçileridir.
Bu eşitsizliğin giderilmesinde yapılması gereken şudur:
Kanun tasarısına "Her kademedeki Sayıştay Denetçisi, Başdenetçi ve Uzman Denetçi yüzde 200 oranında denetim tazminatı alır. Ancak denetçinin aldığı net maaş birinci sınıf Sayıştay Uzman Denetçisinin aldığı maaşı geçemez." şeklinde bir düzenleme yapıldığında yukarıda altı çizili olan kısma gerek kalmayacak şekilde ücretler eşitlenecek ve çalışma barışı da zedelenmemiş olacaktır.