Tekirdağ'ın ihracat şampiyonları belli oldu

Tekirdağ'ın ihracat şampiyonları belli oldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2012 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda başlayan programa Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve Akdeniz Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı T.Ziyaeddin Akbulut, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile TİM Yönetim Kurulu Üyeleri, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayyum Karayel, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Çerkezköy Organize Sanayi Müdürü Mehmet Özdoğan, Çerkezköy Vergi Dairesi Başkanı Hacı Şimşek, Özel Çerkezköy Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ahmet Türker, Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ayhan Arslan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda sanayici katıldı.

?ÇERKEZKÖY TRAKYA SANAYİSİNDE EN ÖNEMLİ NOKTAYA GELDİ''

Programın açılış konuşmasını Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever gerçekleştirdi. Çerkezköy'ün sosyo ekonomik geçmişinden bahsederek sözlerine başlayan Dursun Ali Tever, Çerkezköy'ün 1971 yılında OSB ilan edilmesinin ardından yaşanan tarihsel gelişimi özetledi. Çerkezköy'ün kısa süre içerisinde Trakya sanayisinin en önemli noktalarından biri haline geldiğini belirten Tever, 1234 hektar bir alan sahip Çerkezköy OSB'de 215 firmanın üretim yaptığını, 33 firmanın ise üretim aşamasında olduğunu kaydetti.

TEVER BÖLGE SANAYİSİNDEN BAHSETTİ

Çerkezköy dışında Karaağaç, Veliköy ve Veliköy Yalı boyu sanayi bölgelerinden de bahseden Tever, şöyle devam etti: ?Veliköy ile Karaağaç Islah OSB oldu, Yalı Boyu Islah OSB çalışmaları sürüyor. Veliköy Islah OSB'de 450 hektar sanayi alanında 80 fabrika, Karaağaç Islah OSB'de 660 hektar alanda 19 firma, Yalı Boyu'nda ise 35 hektar alanda 19 firma faaliyet gösteriyor.''

2023'TE HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

Bölgede ülkenin önde gelen sanayi kuruluşlarının faaliyet gösterdiğini kaydeden Dursun Ali Tever, geçtiğimiz günlerde açıklanan ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında Çerkezköy OSB'den 21 firmanın yer aldığını belirtti. Bölgenin ihracat rakamlarından da bahseden Dursun Ali Tever, Çerkezköy OSB'nin tüm Türkiye'de tüketilen elektriğin yüzde 1'ini, doğalgazın ise yüzde 2'sini tükettiğini ifade etti. Bölgenin hızlı nüfus artışına da değinen Tever, 2023 yılında belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde bölge olarak 10 milyar dolar ihracatla hedeflendiğini söyledi.

TEVER TEŞEKKÜR ETTİ

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerçekleştirdikleri faaliyetleri sıralayarak sözlerini sürdüren Tever, konuşmasının son bölümünde toplantıyı Çerkezköy'de düzenledikleri için TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye teşekkür etti.

?ÇERKEZKÖY'ÜN KATKISI ÇOK BÜYÜK''

Dursun Ali Tever'in konuşmasını tamamlamasının ardından Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit bir konuşma yaptı. Sözlerine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın toplantıya ilişkin mesajını okuyarak başlayan Ecevit, ardından ekonomik gelişmelere değindi. Tekirdağ'ın Türkiye ekonomisinde büyük bir yere sahip olduğunu belirten Bülent Uğur Ecevit, Tekirdağ'ın başarısında Çerkezköy'ün katkısının ilk sıralarda olduğunu söyledi.

?ADIM ADIM HEDEFE YÜRÜYORUZ''

Türkiye'nin ekonomik gelişiminde ihracatçıların katkısının büyük olduğunu ifade eden Ecevit, ihracatçılara teşekkür etti. ?2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girmek' şeklinde belirlenen hedeften de bahseden Bülent Uğur Ecevit, ?Türkiye 2023 hedefine adım adım yaklaşmaktadır. 2002 yılında 1 milyar doları aşan ihracat yapan firma sayısı 1 iken, şimdi bu rakam 10'u geçti. 2012 yılı bazı olumsuzluklara rağmen ihracatçılar açısından olumlu geçiyor. Bizler bakanlık olarak ihracatçının önünü açma adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Elimizden ne geliyorsa yapacağız'' dedi.

DEMOKRASİ EŞİTTİR EKONOMİ

AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve Akdeniz Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı T.Ziyaeddin Akbulut da programda bir konuşma yaptı. İhracatçılara ekonomiye kazandırdıkları katkı nedeniyle teşekkür eden Milletvekili Akbulut, ekonomideki başarının beraberinde demokraside gelişmeyi tetiklediğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ?demokrasi eşittir ekonomi' şeklinde bir tanımlamada bulunduğunu kaydeden Akbulut, ?ekonomi iyi bir seyir izlemese demokrasinin gelişiminden bahsedemeyiz. Türkiye'nin son 12 yıldır demokraside ilerlemesi ekonomi sayesindedir'' diye konuştu.

TEKİRDAĞ MERKEZLİ OLSALARDI DURUM FARKLI OLURDU

Tekirdağ'ın ülke ekonomisindeki yerinin ilk sıralar olduğunu anlatan T.Ziyaeddin Akbulut, ?ancak Tekirdağ'da faaliyet gösteren fabrikaların çoğunun merkezi İstanbul. Bu firmaların merkezleri Tekirdağ olsaydı, Tekirdağ'ın Türkiye ekonomisindeki sıralaması daha farklı olurdu.'' İfadelerine yer verdi.

MİLLİ KAHRAMANLAR

İhracatçılardan ?milli kahramanlar' şeklinde bahseden Akbulut, ?ekonomi içerisinde ihracat çok önemli bir yer tutuyor. İhracat yaparak ülke ekonomisine kazanç sağlayanlar alkışı hak ediyor, kendilerine teşekkür ediyorum'' dedi.

EN ÇOK İHRACAT YAPAN FİRMALARA PLAKET

Konuşmaların tamamlanmasının ardından 2011 yılında Tekirdağ merkezli en çok ihracat yapan firmalara plaket verildi. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde Bony Tekstil bünyesi altında faaliyet gösteren Eda Dış Ticaret en çok ihracat yapan firma olarak ilk sırada yer alırken, Eksun Gıda ve Tarım ikinci, İntersource Tekstil üçüncü, dördüncü sırada Vatan Kablo beşinci sırada ise Ego Elektrikli Aletler yer aldı. Protokol tarafından plaket takdimi sonrasında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye, Büyükekşi de Tever'e teşekkür plaketi takdim etti. Plaket töreninin ardından program sona erdi.

TEMMUZ AYI İHRACATINDAN DÜŞÜŞ YAŞANDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Temmuz ayında toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,50 düşerek 10 milyar 849 milyon dolar oldu. TİM verilerine göre Temmuz ayında toplam ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,50 düşerek 10 milyar 849 milyon dolara geriledi.

Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ise toplam ihracat bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 12,30 yükselerek, 142 milyar 680 milyon 785 bin dolara çıktı.

TOPLAM İHRACAT 85 MİLYAR DOLARI AŞTI

Toplam ihracat 2012 Ocak-Temmuz döneminde 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,04 artışla, 85 milyar 221 milyon 804 bin dolara çıktı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yıl temmuz ayında en fazla ihracatı 1 milyar 465 milyon 96 bin dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi.

TİM verilerine göre, temmuz ayında ihracatta ilk üç sırayı geçen ay olduğu gibi Almanya, Irak ve İngiltere aldı. İhracat Almanya'ya 1 milyar 15 milyon 60 bin dolar, Irak'a 913 milyon 253 bin 94 dolar, İngiltere'ye 618 milyon 790 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen ay en fazla ihracatı 1 milyar 465 milyon 96 bin dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Türkiye ihracatından yüzde 13,50 pay alan otomotiv endüstrisinin geçen aydaki ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 22,33 oranında azaldı.

Bu sektörü 1 milyar 413 milyon 890 bin dolarlık ihracat ile hazır giyim ve konfeksiyon izlerken, sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azaldı.Geçen ay çelik sektörü 1 milyar 260 milyon 18 bin dolarlık, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 1 milyar 300 milyon 135 bin dolarlık, elektrik elektronik ve makine bilişim sektörü 870 milyon 931 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Temmuz ayında tarım sektörünün ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 4,63 artarak 1 milyar 423 milyon 273 bin dolara, madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 7,59 artarak 380 milyon 239 bin dolara yükselirken, sanayi sektörünün ihracatı ise yüzde 7,38 azalarak 9 milyar 45 milyon 502 bin dolara geriledi. Geçen ay ihracatta sanayinin payı yüzde 83,38, tarımın payı yüzde 13,12 madenciliğin payı ise yüzde 3,50 oldu.

EN YÜKSEK ARTIŞ FINDIKTA

Geçen ay ihracatını en fazla artıran sektör fındık ve fındık mamulleri oldu. Fındık ve fındık mamulleri sektörü ihracatı temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,24 artarak 153 milyon 464 bin dolara çıktı. Temmuz ayında meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 25,14 oranında artarak 107 milyon 754 bin dolara, halı ihracatı da yüzde 23,34 artarak 165 milyon 286 bin dolara çıktı.

Temmuz ayında gemi ve yat ihracatı yüzde 63,12, tütün ve mamülleri ihracatı yüzde 28,18, otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 22,33, süs bitkileri ihracatı da yüzde 18,58 oranında geriledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber