Boğaziçi Üniversitesi Rektörü: YÖK'ten gelen öğrencileri geri püskürttük

Boğaziçi Üniversitesi eski Rektör Prof. Dr. Kadri Özçaldıran, Rektörlük devir teslim töreninde yaptığı konuşmada görevi süresince Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'ten gelen lisansüstü öğrencilerini geri püskürttüğünü söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2012 00:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük görevi devir teslim töreni, üniversitenin Güney Kampüsü'nde gerçekleşti. Prof. Dr. Kadri Özçaldıran görevini, Prof. Dr. M.M. Gülay Barbarosoğlu'na devretti. Devir teslim töreninde konuşan Prof. Dr. Kadri Özçaldıran, geçen aylarda çıkan bir torba yasanın sonuna bir madde eklendiğini ve bu madde ile devletin burs verdiği yabancı öğrencileri sorgusuz, imtihansız istediği üniversiteye yerleştirme gibi bir imkanı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özçaldıran, "Bu bizim için tehdit unsuru içermekte. Bizim için ikinci bir tehdit unsuru ise; o eskimiş Avrupa eğitim sistemini Amerikanlaştırma üzere ortaya atılan Polonya sürecinin zaten pratikte bir Amerikan Üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi'nin Akademik değerlerimizi uzun sürede çok ciddi aşındırma olasılığı var." dedi.

'YÖK NEREDEYSE MUSALLA TAŞINDA'

Boğaziçi Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran, Türkiye'de üniversitelerin temel sorunun YÖK olduğunu söyledi. Özçaldıran, "Türkiye'de bir üniversite olmasından kaynaklanan sorunlarına baktığımızda Boğaziçi'nin en temel problemi bellidir. Elbette YÖK. Türkiye'de vakıf üniversitesi kadar devlet üniversitesi olmanın en temel problemi YÖK'tür. YÖK neredeyse musalla taşında. İmam bekleniyor cenaze namazı kılınacak. 2004'te 77 olan üniversite sayısını 2012'de 180'e getirdiğinizde YÖK artık ortadan bir bakıma kalkmış demektir. Eğer YÖK üyelerini beğenmiyorsanız. Onları çok daha yeterli çok daha yetkin istediğiniz sayıda akademisyenle değiştirin. İstediğin şekilde yapılandırın yada yeniden yapılandırın. Ne yaparsanız yapın farketmez. 180 üniversiteyi 1 merkezden yönetmek mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni rektörü Prof. Dr. M.M. Gülay Barbarosoğlu da Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük görevinin sorumluluk gereken bir yer olduğunu bildiğini söyledi. Prof. Dr. Barbarosoğlu, "Bende önce Serdar Bey, Kadri Bey, önümüzde ki dönemin ne kadar heyecanlı olacağını kudretle belirtiler. Bunun da farkındayım. Ben ve arkadaşlarım Boğaziçi Üniversitesi'nin bu önemli sorumluluğunu üstlenmeye istekliyiz ve hazırız. " dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber