600 yıllık İnkaya Çınarı'nın çevresi yeniden düzenleniyor

Bursa'nın simgelerinden biri olan 600 yıllık geçmişe sahip tarihi İnkaya Çınarı ve çevresi ile İnkaya mahallesinin yolları, Osmangazi Belediyesi tarafından yeniden düzenlenerek tarihi dokusuna uygun bir görünüme kavuşturulacak.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2012 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın tarihi dokusunu ayağa kaldırıp, geleceğe taşımak için yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekliyor. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan İnkaya Çınarı ve çevresi yeniden düzenleniyor. Tarihi, dünyada 600 yıl hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğunun tarihi ile aynı olan, Osmanlı devletinin kuruluşunda başkentlik yapmış Bursa'nın simgelerinden tarihi çınar ve çevresi ile ilgili düzenleme çalışmaları başlatmaya hazırlanan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İnkaya Köyü ile İnkaya Çınarı ve çevresinin tarihi dokuya uygun bir şekilde yeniden düzenleneceğini söyledi.

Daha önce Osmangazi Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları yapılan İnkaya çınarı ve çevresinin, son yıllarda artan ziyaretçi sayısı ile birlikte yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu belirten Mustafa Dündar, "Belediye olarak hazırladığımız proje ile, İnkaya Çınarı çevresini, tarihi dokusuna uygun, daha modern bir görünüme kavuşturacak bir düzenleme yapacağız. 600 yıllık bir geçmişe sahip doğal anıt olan tarihi çınar, Bursa'mızın simgelerinden biri olmuş durumdu. Her yıl yerli ve yabancı binlerce insanın ziyaret ettiği Çınar ve İnkaya Köyü çevresindeki düzenleme çalışmalarına, sezon sonundan itibaren hemen başlayacağız" dedi.

Her biri ağaç gövdesi kalınlığındaki heybetli dallarıyla Bursa'yı adeta kucaklayan çınar, kentin anıt ağaçları arasında en çok tanınanı. 35 metrelik boyu ve 9.2 metrelik çevresiyle görenleri hayran bıraktıran çınarın, her bir dalının kalınlığı 3-4 metreyi buluyor. 6 asırlık tarihiyle adeta Türk ulusunun bir dönemine tanıklık eden tarihi çınar, Osmanlılar zamanında dikilmiş olup, halen yaşayan "en diri çınar" özelliğini taşıyor.

Tarihi İnkaya Çınarı'nın altında belediye başkan yardımcıları ve teknik ekip ile birlikte, hazırlanan projeyi inceleyip değerlendirmelerde bulunan Mustafa Dündar, "Yapacağımız bu düzenleme ile hem tarihi çınar kendini korumuş olacak, hem de İnkaya mahallemiz yenilemiş olacak. Belediye olarak, Osmangazi ilçemizde tarihi bir mekanı daha yenileyerek, vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş olacağız" dedi.

Kendisini ziyaret edenlere, muhteşem Bursa manzarası eşliğinde yemek yiyip çay, kahve keyfi yapma fırsatı sunan ulu çınarın dallarının altında çay bahçesi, restoran, market, hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. İnkaya sakinleri, yaptıkları el işlerini, bahçesinde ya da tarlasında yetiştirdiği meyve ve sebzeleri de çınarın etrafında kurduğu tezgahlarda, gelen ziyaretçilere satarak aile bütçesine de katkıda bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber