Roman çocukları müzik eğitimi almak istiyor

Biga'nın Turan Mahallesi'nde yaşayan Roman aileler, müzikle ilgilenen çocuklarının nota eğitimi almasını istiyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2012 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Biga Müzisyenler Derneği Başkanı Fikri Diril, Turan Mahallesi'nde çoğunluğu müzisyenlikle uğraşan Romanların yaşadığını, yetenekli çocukların nota eğitimi almak istediğini söyledi.

Yetenekli çocukların eğitim almaları durumunda daha güzel yerlere gelebileceklerini ifade eden Diril, yıllardır geçimlerini müzisyenlikle sağladıklarını bildirdi.

Müzisyenliğin Romanlara özgü bir meslek olduğunu savunan Diril, şöyle dedi:

"Bizler sepetçilikten, kalaycılıktan, bohçacılıktan değil, müzisyenlikten anlarız. Folklor ekiplerinde, düğün salonlarında yıllardır sigortasız yevmiye ile çalıyoruz. Bugünün Biga'sında köylüsü, kentlisi, memuru dahi çalgıcı oldu. Meslek para etmemeye başladı. Çocuklarımızın hayatlarını müzikle idare ettirmeleri çok zor. Onun için her biri birbirinden yetenekli olan çocuklarımızın eğitim hayatlarına ilave olacak müzik bilgilerinin artması gerekmektedir."

Keman çalan Bayram Baysal da 2 oğlunun müzisyen olduğunu belirterek, 4 torununa da keman çalmayı öğrettiğini söyledi.

Baysal, torunlarının eline oyuncak yerine gerçek kemanı verdiğini kaydetti.

Uğur Diril (25) ise hiç kimseden yardım almadan klarnet çalmasını öğrendiğini belirterek (25), dedesi İbrahim Diril'in bölgenin tanınan ve bilinen tek klarnet ustası olduğunu ifade etti.

Abisi Muzaffer Diril'in de org ve klarnet çaldığını dile getiren Diril,

"Diğer çocuklara göre ben daha şanslıyım. Yeteneğimi dedemden aldım. İlkokulu bitirdikten sonra çalışmaya başladım. Biga Belediye Bandosu'nun en genç üyesiyim. Biga'da durmayıp amcam Suat Diril gibi ünlü sanatçılarla çalışmak istiyorum. Onlar iyi yerlere geldiler ve meslekleri para ediyor. Hüsnü Şenlendirici ile aynı sahnede yer almak en büyük hayalim" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber