Özdemir: Buğday fiyatların artacağı yönündeki beklenti gerçekçi değil

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, dış piyasalardaki dalgalanmanın etkisiyle Türkiye'deki buğday fiyatlarının aşırı şekilde artacağı yönündeki beklentilerin gerçekçi olmadığını belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2012 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özdemir yaptığı açıklamada, ABD'nin bazı bölgelerinde kuraklıktan dolayı buğday üretiminde düşüş olacağının görülmesi ve sektörde söz sahibi olan Ukrayna ve Rusya'da da üretimin azalacağının ortaya çıkmasının fiyatlarda artış beklentisi oluşturduğunu vurguladı.

Buğdaydaki uluslararası fiyat yükselişlerini bahane eden spekülatörlerin medya üzerinden fiyatların artacağı söylentisini yaymaya başladığına dikkat çeken Özdemir, ?Bu beklentinin gerçekleşebilmesi için, Türkiye'deki buğday üretimin sert biçimde düşmesi, ithalatın ciddi oranda artması, stokların erimiş olması ve hepsinden önemlisi, dünya buğday fiyatının, ülkemizdeki ortalama buğday fiyatının üzerine çıkmış olması gerekir.? şeklinde konuştu.

Yerli ve yabancı kuruluşların yaptığı tahminlerin tamamında, bu yıl buğday üretiminin düşmeyeceği tam tersine az da olsa artacağının görüldüğünü ifade eden Özdemir şunları kaydetti:

?Geçen yıl ülkemiz 3,5 milyon ton dolayında buğday ithal ederken ihraç edilen buğday ve mamulleri miktarı 3,7 milyon ton olmuştur. Türkiye net ihracatçı konumundadır. Buğdayda ithalata bağımlı olduğumuz varsayımı doğru değildir. Ülkemiz 2012 yılı hasat sezonuna yaklaşık 3 milyon tonun üzerinde bir stokla girmiştir. Dolayısı ile ithalat yapılmasa bile, yurtiçi üretim ve stoklarımız, iç tüketime fazlasıyla yetecektir.? Türkiye'de buğday fiyatının tonunun ortalama 370 dolar civarında olduğunu ifade eden Özdemir, ?Oysa buğday fiyatlarının en hızlı arttığı ABD'de bile geçen hafta 260-270 dolar dolayındaydı. Uluslararası fiyatlar, ülkemizdeki ortalamanın düzeyine ulaşmadığı sürece, iç piyasamızdaki fiyatlar üzerinde olumsuz bir etki yapması ve bu etkinin uzun süreli olması beklenmemelidir.? diye konuştu.

BAKLİYAT PİYASASINDAKİ DURUM

Özdemir, bu yılki kırmızı mercimek hasadının ise iyi olduğu ve üretiminin geçen seneye göre yüzde 20 dolayında artmasının beklendiğini söyledi. Halen 30 bin ton dolayında yerli mahsul ile 55 bin ton civarında ithal edilen mercimek stokunun bulunduğunu kaydeden Özdemir, bu nedenle mercimek fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 20 civarında düştüğünü aktardı.

Nohut ve kuru fasulye üretim rakamlarının ise geçen yıldan daha iyi olacağının beklendiğini anlatan Özdemir, ?Yerli üretim nohut piyasaya gelmeye başlamıştır. Şimdiden fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 dolayında gerilemiştir. Bayramdan sonra, yerli ürün kuru fasulyenin piyasaya girmesi ile birlikte fiyatların yüzde 20 dolayında düşeceği tahmin edilmektedir. Bundan dolayı da, bakliyat ürünlerinde bu yıl içinde bir fiyat artışı beklemiyoruz.? ifadesini kullandı.

Özdemir yurt dışındaki gelişmeleri bahane ederek buğday fiyatları üzerinde oyun oynamak isteyenler ile her Ramazan ayında bakliyat fiyatlarını artırmaya çalışan spekülatörlerin bu yıl hayal kırıklığına uğrayacağını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber