Bursa Valiliği'nden orman yangınlarını önlemeye yönelik bir dizi yasak

Bursa Valisi Şahabettin Harput, son zamanlarda artan sıcak havalara paralel artan orman yangınlarına karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2012 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vali Şahabettin Harput, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu konuda alınan yasakları bildirdi. Bursa'nın Türkiye'nin yaklaşık yüzde 50'si ormanlarla kaplı müstesna kentlerinden biri olduğunun altını çizen Vali Harput, ?Bu güzel ilin zaman zaman orman yangınlarıyla gündeme gelmesi Bursa ve Türkiye'de yaşayanları ciddi olarak üzmekte. Bütün uyarılara, bütün kurallara rağmen bir kısım yanlış yapan vatandaşların yanlışları sonucunda yangınlar çıkmakta. Bir izmaritle, bir piknik ateşiyle yada başka türlü bir yanlışla maalesef ormanlarla beraber pek çok canlı da maalesef kül olmakta.? dedi.

Ormanları korumanın herkesin ortak görevi olduğuna dikkat çeken Harput, bu tür acıların yaşanmaması için Valilik olarak bir dizi yasaklama kararları aldıklarını belirtti.

Vatandaşlardan kararlara uymaları ve uymayanları ise uyararak ilgili kamu kurumlarına bildirmelerini isteyen Vali Harput, kendisini de bu kapsamda vatandaşlardan bizzat arayanların olduğunu söyledi.

Vali Harput, hem orman yangınları, hem de bunun beraberinde gelen mal ve can güvenliğinin sağlanması amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanununa istinaden alınan yasaklama kararlarını şöyle sıraladı:

"- 07 Ağustos ? 31 Ekim 2012 tarihi itibariyle, piknik ve mesire yerleri haricindeki iğne yapraklı tüm ormanlar Kızılçam, karaçam, sarıçam, fıstıkçamı ve ağaçlandırma sahalarına girişler yasaklandı. Uludağ Milli Parkı ile şehir yerleşim alanı arasında kalan ve Orman Su İşleri Bakanlığınca Muhafaza Ormanı olarak ayrılan Uludağ Muhafaza ormanına da girişler tamamıyla yasaklandı.

- Orman Kanununun 31 ve 32'nci madde kapsamındaki köyler ile ormana 4 kilometre mesafede kalan yerleşim birimleri içinde açık alanlarda her ne amaçla olursa olsun ateş yakılması yasaklandı.

- Orman İşletme Müdürlüğü yöredeki piknik ve mesire yerleri ile piknik yapılması yasak olan ormanlık alanları tespit ederek bu yerlerin haritalarını Kolluk ve Zabıtaya bildirecek. Bu konuyu ise Valilik başta olmak üzere, Emniyet ve Jandarma birimleri buralarda da yasaklama konularını titizlikle takip edilecek.

- Orman sınırları içinden geçen Devlet Karayolu, İl Karayolu, Köy Yolu ve orman yolları kenarlarında da piknik yapmak yasaklandı.

- Belediyeler ve köy tüzel kişiliklerinin orman içi ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanlarının çevresinde koruma bandı oluşturmaları karara bağlandı. Yasaklara ve tedbir uymayanlar hakkında 6831 sayılı orman Kanunu, 5237 Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi hükümleri gereğince işlem yapılacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber