Balıkesir'deki tarihî Paşa Konağı basın müzesi oluyor

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC), şehir merkezinde âtıl durumda bulunan tarihî Paşa Konağı'nın basın müzesine dönüştürülmesi için çalışma başlattı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2012 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir basınının 126 yıllık sürecini günümüze aktarmayı planlayan BGC Başkanı Ramazan Demir'in talebi, İl Genel Meclisi'nde değerlendirmeye alındı.

BGC, İl Özel İdaresi'ne başvurarak, Karesi Mahallesi'ndeki 152 yıllık Paşa Konağı'nın basın müzesi yapılmak üzere tahsisini talep etti. Konu hakkında açıklama yapan Demir, eksikliği hissedilen basın müzesinin kurulması amacıyla Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Gazeteciler Cemiyeti Vakfı ile ortak çalışma başlattıklarını söyledi. Cumhuriyetin ilk yıllarında gazete basımı için kullanılan matbaa ve diğer araç gereçlerin yanında geçmişten günümüze yayınlanan gazete nüshalarını sergilemeyi amaçladıkları müze projesiyle ilgili olarak Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün yanında Basın İlan Kurumu nezdinde de girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. İl Özel İdaresi'ne ait Paşa Konağı'nı bu amaçla değerlendirmeyi düşündüklerini ifade eden Ramazan Demir, "Balıkesir Valiliği nezdinde yaptığımız ilk girişimler olumlu sonuç verdi. Bunun üzerine Paşa Konağı'nın cemiyetimize tahsisini talep ettik. İl Genel Meclisi'nin de âtıl durumdaki tarihî binayı Balıkesir için yeniden cazibe merkezi haline getirecek projemize duyarlı yaklaşacağına inanıyoruz." dedi. BGC'nin 24 Temmuz Gazeteciler Günü'nde verdiği iftarda da konu gündeme getirilmiş, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan olumlu bulduklarını söylemişti.

PAŞA KONAĞI

Ahmet Vefik Paşa'nın Bursa Valiliği döneminde, 1860 yılında gelip Paşa Konağı hakkında bilgi aldığı bilinmektedir. Bir dönem yıkım kararı alınan bina, 2. Dünya Savaşı yıllarında kullanıldığı için tescil ettirilerek yıkımı engellendi. Kesin inşa tarihi belli olmayan eserin, tapu sicil kayıtlarında Şehirli Mehmet Efendi tarafından kullanıldığı belirlenmiştir. Balıkesir Valiliği tarafından 2002 yılında restore ettirilen bina, mimarisi ve özellikle süsleme karakteristliğiyle Balıkesir evlerinin en görkemlilerinden biri durumunda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber