Kılıçkaya köylüleri, Dersim harekatında ölenler için anma programı düzenledi

Tunceli ve Erzincan'da 1938'de meydana gelen Dersim Harekatı ardından, Erzincan Kılıçkaya köyü başta olmak üzere şehir genelinde yaklaşık 100 kişinin öldürüldüğünü iddia eden köy sakinleri, hayatını kaybedenler için anma programı düzenledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2012 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşanan olayın aydınlatılması ve dedeleri için mezar isteyen çok sayıda Kılıçkaya köyü sakini, köy meydanında toplanarak hayatını kaybedenleri andı. Köy halkı, Erzincan'ın merkeze bağlı Kılıçkaya köyünden 17, çevre köylerden de toplanan Alevi vatandaşlardan yaklaşık 150 kişinin 1938 Dersim Harekatı'ndan sonra, önce Kılıçkaya köyünde ahıra kapatılıp, ardından köyün Tunceli sınırındaki Zini Gediği'ne çıkartılarak kuruşuna dizildiğini iddia etti.

Kılıçkaya köyü sakinleri ve Alevi vatandaşlar, olayın aydınlatılması için Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'na soruşturma açılması yönünde müracaata bulundu, fakat savcılıktan takipsizlik kararı çıktı.

Yaz aylarında yaklaşık 300 kişinin yaşadığı, 95 hanelik Kılıçkaya köyünde toplanan çok sayıda Alevi vatandaş, hem dedeleri için mezar istedi, hem de 1938 yılında öldürüldüklerini iddia ettikleri yakınları için anma programı düzenledi.

Köy meydanında düzenlenen anma törenine; CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Fransa Alevi Federasyonu Başkanı Erdal Çetinkaya ve hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı. Fransa Alevi Federasyonu Başkanı Erdal Çetinkaya, yaşanan katliamın ardından bu yıl ikinci kez toplandıklarını ve artık her yıl Kılıçkaya köyünde anma programı düzenleneceğini söyledi. Saygı duruşu ve duaların okunmasının ardından konuşan Kılıçkaya Köyü Dernek Başkanı Rıza Paşa, kimseye kinlerinin olmadığını ve kindar olmadıklarına dikkat çekerek, ?Yerde yatan kefensiz canlarımıza bir dua, bir mezar, katleden kişinin kimliğinin bilinmesini istiyoruz ve sonsuza dek istemeye de devam edeceğiz.? dedi.

Kılıçkaya köyü sakinlerinden ve 1938 yılında babasını ve amcasını kaybeden Haydar Gökdemir, Erzincan ve çevresinde yüze yakın kişinin toplandığını ve Kılıçkaya köyünde 3 gün kaldıktan sonra Zini Gediği geçidine götürülerek katledildiklerini iddia etti.

Anma törenine katılan vatandaşlar, program alanında mum yaktı ve isimleri okunan ölenler için ?yaşıyor' diye bağırdılar. Daha sonra 150 kişilik grup, temsili olarak 500 metre yürüyerek Zini Geçidi'ne götürülenleri andı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber