Kuraklıktan zarar gören çiftçinin borcu 1 yıl ertelenecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Doğu ve Orta Anadolu'da kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarının yüzde 5 faizle 1 yıl ertelenmesi teklifinin Bakanlar Kurulu'nda imzaya sunulduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2012 18:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bir dizi incelemelerde bulunmak ve ?Muş İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'na katılmak üzere Muş'a geldi. Vilayeti ziyaret eden Bakan Mehdi Eker, Muş'un tarım ve hayvancılık konularının masaya yatırılacağını açıkladı. Eker, Bir eylem planı hazırlayıp, sorunların çözümüne dönük bir tedbir paketi ortaya koymak istediklerini belirterek şöyle konuştu: " Ziyaretimizin asıl konusu bu. Çünkü Muş ilinde 20 civarında kayıtlı çiftçi bulunmakta. Önemli bir yem potansiyeli ve büyükbaş hayvan potansiyelinde büyük bir gelişme var. Hem nitelik hem de sayısal olarak bir artış mevcut. Bunların ürüne dönüşmesi, tarıma dayalı sanayi, hayvansal ürünlerin işlenmesine dönük sanayiyi birlikte geliştirip ilin kalkınmasına, daha fazla istihdam yaratmasına katkı sağlayacak hale gelmesi bizim için önemli.?

KURAKLIK, DOĞU ANADOLU İLLERİ İLE ORTA ANADOLU'DA ETKİLİ OLDU

Gazetecilerin yaşanan kuraklıkla ilgili bir çalışma yapıp yapmadıkları ile ilgili bir soruyu da Bakan Eker, çiftçi borçlarının 1 yıl erteleneceği ve yüzde 5 civarında faiz uygulanacağını bir hazırlık yaptıklarını belirterek şu bilgileri verdi: "Kuraklıktan etkilenen çiftçiler için bir af hazırlandı ve şu anda Bakanlar Kurulu'nda imzaya sunulmuş durumda. 1 yıllık bir erteleme söz konusu. Çünkü kuraklık bu sene Doğu Anadolu illeri ile Orta Anadolu'da etkili oldu. Bu kuraklık, dönemsel bir kuraklıktır. Belirli zamanlarda yağış olursa bize çok büyük bir faydası olmaz. Çünkü Nisan ayı bitkilerin büyüdüğü ve kardeşlenme yaptığı dönemdir. O dönem yağmur yağmazsa o bitki sap üzerinde büyür ve bunun yem bitkileri üzerine olumsuz etkileri oluru. Özellikle bu bölgede kuraklıktan zarar gören çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarının ertelenmesiyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı hazırlandı ve imzaya açıldı. Çok kısa bir süre içerisinde de açıklanacak. Yüzde 5 civarında faiz uygulanacak. Bu aftan, kuraklıktan etkilenen iller faydalanacak.?

YEREL SEÇİMLER ÖNE ALINABİLİR

2014 yerel seçimlerinin 2013 yılında yapılabileceğini de anlatan Bakan Eker, bunun için Meclis'in ortak kararının gerektiğini kaydetti. Bakan Eker, ?Bunun için bir anayasa değişikliği gerekiyor. Eğer muhalefet partileri mecliste bize destek verirse, böyle bir şeyin olabileceğini konuşmuştuk. Partimizin kanaati bu yöndedir. Bizim tek başımıza Meclis'te Anayasa'yı değiştirme imkanımız olmadığı için bunun ortak bir karar dönüşmesi gerekiyor. Kabul edilirse, seçimlerin öne alınma imkanı doğar? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber