Ekmeğini çıradan çıkarıyor

Ordu'nun Akkuş ilçesinde geleneksel ateş tutuşturma aracı olan çam çırası satarak geçimini sağlayan 42 yaşındaki Ahmet Öztürk, eskisi kadar olmasa da halen çıraya olan ilginin devam ettiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 22:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çıra, çam ağaçlarının reçineli, yağlı ve çabuk yanmaya elverişli bölümü olan köklerinden elde edilmekte. Küçük küçük kesilerek hazırlanmış, tutuşturma ve aydınlatma işlerinde kullanılan çıra, geleneksel olarak özellikle soba tutuşturmak için kullanılmakta. Karadeniz'in yüksek kesimlerinde ve yaylalarda uzun yıllardır kullanılmakta olan çıra, orman köylüsünün geçim kaynakları arasında. 20 yıldır çıra satarak geçimini sağlayan 42 yaşındaki Ahmet Öztürk, eskisi kadar olmasa da halen çıraya ilginin devam ettiğini söyledi.

Ordu'nun Akkuş ilçesinde kurulan pazara getirdiği çırayı küçük parçalara ayırıp kilosu 2 liradan satan Ahmet Öztürk, ?Çıra, çam ağacının köklerinden elde ediliyor. Orman işletme Müdürlüğü'nün çam ormanlarında yaptığı gençleştirme çerçevesinde kesilen çam ağaçlarının köklerini söküp bir yıl kurumaya bıraktıktan sonra küçük parçalara ayırıp kilo ile satıyoruz. Eskiden birçok çıra satıcısı varken, şimdilerde bir ben kaldım. 20 yıldır çıra satarak 7 nüfuslu ailemi geçindiriyorum. Akkuş'un yanı sıra çevre ilçe ve beldelerdeki pazarlara giderek çıra satıyorum. Gittiğim pazarlarda 30 ila 50 TL arasında pazar kazanıyor, kazandığım para ile de ailemi geçindiriyorum. Soba tutuşturmanın en doğal ve en hesaplısı çıradır. Şimdilik bir ekmek parası kazanıyorum ama gelişen teknoloji ile çıra döneminin sona ereceğini düşünüyorum? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber