Toplu Görüşmenin İkinci Toplantısı Sona Erdi
Öncelikle şunu belirtmek istiyoruz... Kamu personel reform tasarısı taslağı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından, toplantıya katılan Türkiye Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen başkanlarına verilmiştir. Diğer taraftan toplantıda Kamu İşveren Kurulu sendika temsilcilerinin taleplerini değerlendirmek üzere izin istemiş, bu nedenle toplu görüşmeler 22 Ağustos 2005 tarihine ertelenmiştir. Devamı için başlığa tıklayın.
Bugün saat 10:00 itibariyle üstüste yapılan sert açıklamaların ardından hükümet ve sendika kanadı bir araya geldi. Böylece Toplu görüşmelerin ilk turu tarafların bir araya gelmesiyle başladı.Başbakanlık Müsteşarı Dinçer, toplantıya katılmadı.
Toplu görüşmelerin bu günkü toplantısı saat 14:30'da sona erdi. Bir sonraki toplantı Pazartesi Günü saat 15:00'da yapılacak.. Perşembe gününe kadar Kamu İşveren Kurulu Sendikaların taleplerini inceleyecek. Cuma günü ise teknik heyetler bir araya gelecek. Toplu görüşmelerin üçüncü toplantısı 22 Ağustos Pazartesi günü saat 15:00'da yapılacak.Toplantıda Bürokrat ve sendika üyelerinden zaman zaman sert açıklamalar yapıldı. Fakat bugün Toplu görüşmelerde biraz da olsa aşama kaydedildi. Gündeme geçildi ve gündem önerileri sunuldu.Daha önceki yıllarda toplu görüşmelerde alınan ve hayata geçirilemeyen maddeler ele alınarak bu konuda komisyon oluşturulması konusunda anlaşmaya varıldı.
Kamu işveren kurulu sendikaların taleplerinin değerlendirilmesi için zaman ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Değerlendirme yapmak üzere ayrıca bir araya gelinecek.
Toplu görüşmelerin bu günkü toplantısında Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin'in önemli açıklamaları vardı. Bakan Şahin konfederasyonlara ?Toplu sözleşme hakkını veririm? deme hakkına sahip değilim. Anayasa değişikliği için çabanızla meclisi ikna etmelisiniz? ifadelerini kullandı.
Anlaşmayla sonuçlanan bir toplu görüşme şu ana kadara olmadı. Toplu görüşmelerde hükümet ve sendika kanadının farklı talepleri var. Taleplerin farklılığına bakarak da Toplu görüşmelerde belli bir yerde anlaşılması zor gözüküyor.Yani ortak noktayı bulmaları ve anlaşmaya varmaları ancak mucize olabilir. Sendika kanadı, Eşit işe eşit ücret, Sendika talepli grevli toplu sözleşme hakkı...gibi taleplerde bulunuyor. Bunun yanında sendikalar arasında ücret talebine yönelik farklılıklar da mevcut. Araştırmalarda 1800 YTL çıkan yoksulluk sınırını göz önüne alan Kamu-Sen , kamu kesiminde ücret belirlenmesine yönelik 560 YTL olan en düşük memur maaşının 880 YTL 'ye çıkarılmasını; Memur-Sen,950 YTL'ye ve KESK ise 960 YTL'ye yükseltilmesini istiyor.Hükümetin ise masaya koyduğu rakam % 7.5.
Eğer hükümet % 7.5 'la oturumu kapatacak olursa kazançlı olacak. Yapılan zamla ilgili oluşabilecek aradaki farkı çeşitli kaynaklarla telafi edebilecek olan hükümetin IMF ile de arası bozulmayacak. Ücretin çalışanların hakkı olduğunu düşünmesine nazaran yine de hükümetin elikolu bağlı haklı olduğu şeklinde yorumlar yapılıyor. Hükümet hem açık vermeyecek hemde IMF'yi huzursuz etmeyecek.
Toplu görüşmelerde yaşanan gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...