OKS'de, Fen ve Anadolu liseleri doldu

Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

68 bin 637 adayın tercih yapmadığı OKS'de toplam 192 bin 62 aday asil olarak kazandı. Sınavla ilgili ikinci tercihler için başvurular ise 27 Ağustos'ta

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Fen, sosyal bilimler, Anadolu liselerine ayrılan tüm kontenjanlar dolarken, Anadolu imam hatip liselerinin 14 bin 550 kontenjanından da 2 bin 151'i boş kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 703 bin 534 adayın tercih yapmaya hak kazandığı sınavda, adaylardan 68 bin 637 aday tercih hakkını kullanmadı, 634 bin 897 aday tercih yaptı. Yerleştirme sonuçlarına göre, 192 bin 62 aday asil olarak kazandı, 39 bin 455 öğrenci de mülakata girme hakkı elde etti.

Fen liseleri, sosyal bilimler liselerine ayrılan 5 bin 712, Anadolu liselerine ayrılan 118 bin 930 kontenjanın tamamı doldu.

Sınava giren ve tercih yapan 2 bin 909 öğrenci özel fen liselerine yerleştirildi. Özel fen liselerinde 2 bin 94 kontenjan dolmadı. Sağlık Meslek liselerine 68 öğrenci, diğer bakanlıklara bağlı meslek liselerine 596 öğrenci yerleşti. Bu okullarda boş kontenjan kalmadı.

Türkiye genelindeki ortaöğretim kurumlarına, 192 bin 62 aday asil olarak yerleşti. 39 bin 455 aday ise mülakat hakkı kazandı. Tüm okullarda, toplam 10 bin 953 kontenjan boş kaldı. Sınavla ilgili ikinci tercihler için 27 Ağustos-2 Eylül arasında başvuru yapılacak. İkinci yerleştirme sonuçları 7 Eylül'de ilan edilecek.

Sınav birincileri

MF ve TM puan türlerinde birinciliği paylaşan 5 adaydan Atakan Özel İstanbul Atatürk Fen Lisesi, Büşra Eroğlu İstanbul Büyükçekmece Özel Fatih Fen Lisesi, Ece İrem Arslan Galatasaray Lisesi ve Reyyan Ergüder İstanbul Büyükçekmece Özel Fatih Fen Lisesi'ne yerleşti. Birinciler arasındaki Anıl Balkan tercih yapmazken, Özel Okullar Sınavı'nda başarı gösterek Bahçeşehir Koleji'nde okumaya hak kazandı. OKS TM puan türüne göre, ilk 10'a giren 32 adayın 20'si Fen liselerini tercih etti.

Yüksek puanla açıkta kaldılar

OKS'de yüksek puan almasına karşın pek çok öğrenci herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşemedi. MEB, başvurular başladığında öğrencileri uyararak kılavuzdaki puanların yükseleceğini belirterek, tercihlerin puanlara göre değil yüzdelik dilimlere göre yapılması yönünde uyarıda bulunmuştu. Ek yerleştirmelerin ardından belirlenen en düşük puanların kılavuza yansıtılması, başarılı öğrencilerin tercihlerini sağlıklı şekilde yapamamasına neden oldu. Okulların açık kalan kontenjanları dolayısıyla yapılan ek yerleştirmelerde en düşük puanın kılavuza "okul puanı" olarak yansıtılması öğrencileri yanılttı. Bu yıl uygulanan yeni sisteme göre puanların tam olarak çevrilememesi, velilerin yeni sistemi kavrayamaması da başarılı öğrencilerin yerleşememe nedenleri arasında yer aldı.

Milliyet

OKS'de tercih yapan 634 bin 897 öğrenciden 192 bin 62'si yerleştirildi, 39 bin 455'i mülakata çağrıldı.

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) 2005 yerleştirme sonuçları açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 703 bin 534 adayın tercih yapmaya hak kazandığı sınav sonunda, bu adaylardan 68 bin 637 aday tercih hakkını kullanmadı, 634 bin 897 aday tercih yaptı. Yerleştirme sonuçlarına göre, 192 bin 62 aday asil olarak kazandı, 39 bin 455 öğrenci ise mülakata girmeye hakkı elde etti. Okul türlerine göre Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerine ayrılan 5 bin 712, Anadolu Liselerine ayrılan 118 bin 930 kontenjanın tamamı doldu. Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Liselerinde, 113 kontenjan, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı Anadolu Teknik ve Anadolu Kız Meslek Liselerinde bin 148 kontenjan, Ticaret Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı okullarda 5 bin 447 kontenjan, Anadolu İmam Hatip Liselerinde 2 bin 151 kontenjan boş kaldı. Sınavda MF ve TM puan türünde birinciliği paylaşan 5 adaydan 3'ü fen liselerine, 1'i Galatasaray Lisesi'ne yerleşti, biri ise tercih yapmadı. OKS TM puan türüne göre, ilk 10'a giren 32 adayın 20'si fen liselerini tercih etti. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, sınavla ilgili ikinci tercihler için 27 Ağustos-2 Eylül günleri arasında başvuru yapılacak. İkinci yerleştirme sonuçları 7 Eylül'de ilan edilecek.

Sabah

OKS'de tam isabet

OKS yerleştirme sonuçları açıklandı, star okuyan kazandı. Haftalar önce tercih aşamasında puanların 80 ile 100 arasında artacağını duyuran star'ın dediği çıktı. Özel okul puanları ise düştü...

ORTAÖĞRETİM Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı ilk yerleştirme sonuçları açıklandı. star Gazetesi'nde OKS tercihlerinizle ilgili hazırlanan rehberde puanların en az 80-100 puan artacağı uyarısı yapan Fen Bilimleri Merkezi Şube Müdürü Özgür Aksoy tam isabet yaptı. Öğrencilerin en çok tercih ettiği okul olan İstanbul Lisesi'ne son sıralarda giren bir öğrencinin puanı bile 475'i geçti. Bu eski sisteme göre dahi bin puanın üzerinde bir puana denk geliyor.

İkinci yerleştirmeye dikkat

Adaylar ikinci tercihler için de 27 Ağustos-2 Eylül günleri arasında başvuru yapabilecek. İkinci yerleştirme sonuçları ise 7 Eylül'de ilan edilecek. Fen liselerine 5 bin 328, sosyal bilimler lisesine 384, Anadolu liselerine 118 bin 900, Anadolu teknik ve Anadolu meslek liselerine 53 bin 719, Anadolu öğretmen liselerine 13 bin 230, Anadolu imam hatip liselerine 14 bin 40, özel fen ve meslek lisesine 5 bin 2, sağlık meslek liselerine 7 bin 534 ve diğer bakanlıklara bağlı meslek liselerine 634 olmak üzere toplam 218 bin 771 öğrenci yerleştirilecek.

Özel okulların puanları düşüyor

Fransız kolejleri başta olmak üzere özel kolejlerin büyük bir kısmı ilk yerleştirmede boş kalınca, yeniden puanlarını düşürdü. Özel Okullar Birliği Sınav Yürütme Kurulu Başkanı Yusuf Tavukçuoğlu özel okulların 17-18 Ağustos tarihleri arasında 2. ön kayıt döneminde uygulayacakları yeni taban puanlarını star için açıkladı. SULTAN UÇAR

Birincilerin tercihi fen lisesi

OKS'de tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan alarak birinci olan Bursa'dan Atakan Özel; İstanbul Atatürk Fen Lisesi'ne, yine birinci olan Malatya'dan Büşra Eroğlu; Fatih Fen Lisesi'ne ve tam puanla birinciliği paylaşan Ece İrem Aslan ise Galatasaray Lisesi'ne yerleştirildi. Sınav birincilerinden Anıl Balkan ise OKS'ye göre tercihte bulunmadı.

Star

OKS'de yerleştirmeler açıklandı; fen liseleri doldu, meslek liseleri boş kaldı

Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı (OKS) yerleştirme sonuçları açıklandı. 634 bin öğrencinin tercih yaptığı sınavda 192 bin öğrenci bir liseye yerleşti.

Meslek liselerinin mülakatla öğrenci alınacak bölümleri için ise 39 bin 455 öğrenci mülakat hakkı kazandı. Danıştay kararı nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı ile ilişiği kesilen sağlık meslek liselerine ise Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında önceki gün imzalanan protokol gereği bugün yerleştirme yapılarak açıklanacak.

Yerleştirme sonucunda fen ve sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri ve Anadolu öğretmen liselerinin kontenjanları tamamen dolarken, Anadolu meslek liseleriyle özel fen liselerinin 10 bin 953 kontenjanı boş kaldı. Kız Teknik Genel Müdürlüğü'ne bağlı Anadolu meslek liselerinde bin 148, otelcilik ve ticaret meslek liselerinde 5 bin 447, Anadolu imam hatip liselerinde 2 bin 151, özel fen liselerinde ise 2 bin 94 kontenjan, tercih edilmemesi nedeniyle doldurulamadı. Fen ve sosyal bilimler liselerine 5 bin 712; Anadolu liselerine 118 bin 930; Anadolu öğretmen liselerine 13 bin 170 öğrenci yerleşti. OKS sonucunda bir liseye yerleşen öğrenciler 18-23 Ağustos tarihleri arasında kesin kayıtlarını yaptıracak. Boş kalan kontenjanlar ile yerleştiği halde kayıt yaptırmayan öğrencilerin yerlerine ikinci bir yerleştirme yapılacak. 26 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında ikinci yerleştirme için tercihler alınacak.

Birincilerin tercihi Özel Fatih Fen Lisesi

Sınavda ikisi birinci olmak üzere ilk üçe giren 4 öğrenci İstanbul Özel Fatih Fen Lisesi'ne yerleşti. Beş birinciden Anıl Balkan OKS'de tercih yapmazken, Atakan Özel İstanbul Atatürk Fen Lisesi'ne, Ece İrem Arslan ise Galatasaray Lisesi'ne yerleşti. Sınav birincilerinden Büşra Eroğlu ve Reyyan Ergüder, ikincilerden Doğan Yağız Küsmez ile üçüncülerden Ömer Uludağ, Özel Fatih Fen Lisesi'ni tercih etti. Sınav yerleştirme kılavuzunda okulların geçen seneki ön kayıt puanlarının taban puan olarak gösterilmesi nedeniyle düşük gözüken taban puanların ise 30-50 puan arasında yükseldiği görüldü. Bakanlık da tercihler sırasında yaptığı açıklamada puanlardaki yığılma nedeniyle 50-60 puanlık bir artış olacağını açıklamıştı. Buna göre en yüksek puanın 500 olduğu yerleştirme sonucunda 484.855 ile Ankara Fen Lisesi en yüksek taban puanla öğrenci alan okul oldu. İzmir Fen Lisesi 482.417, İstanbul Atatürk Fen Lisesi ise 481.353 taban puanı ile öğrenci aldı. İbrahim Asalıoğlu, Ankara

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber