İzmir Büyükşehir Belediyesi Foça Bağarası'nda arıtma tesisi açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 1 milyon liralık yatırımla yenilediği Foça Bağarası Atık Su Arıtma Tesisi'ni törenle hizmete açtı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ağustos 2012 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanısıra CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, meclis üyeleri, belediye bürokratları ve diğer vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, ?2005-2006 döneminde devreye aldığımız bu tesisimizi, 1 milyon liraya yakın para harcayarak makine ve ekipman takviyeleriyle dünyanın kabul ettiği ileri biyolojik atık su arıtma seviyesine çıkardık. Şu anda 21 ilçe arasında arıtması olmayan yok. İlçe arıtmalarına toplayamadığımız arıtmaları da burada Maltepe'de, Helvacı Türkelli'de toplayacağız. Emiralem'i inceleyeceğiz.? dedi. Hasköy arıtmasının projesinin tamamlandığını, bunların dışında gerekirse beldelerin ve köylerin atıklarını arıtmak için uygun yerlerde tesisler yapacaklarını kaydeden Kocaoğlu, ?Ayrıca ne Bayındır ne de Torbalı arıtmalarına götürebildiğimiz Hasköy civarında, Yeni Foça'da arıtmalarımız var. Hasköy arıtması için 10 dönüm civarındaki araziyi Bayındır Belediyesi verdi, oranın da projesi tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi'nin, 13'ü ileri biyolojik arıtma olmak üzere toplam 24 arıtması var. Kent dönüşümü ve nüfus artışı dolayısıyla Çiğli 4. fazın da acilen yapılması için ihale çalışmalarını sürdürüyoruz. Çamur çürütmeyi de gerçekleştireceğiz. Bir de çöpü hallettiğimizde ve körfezi yüzülebilir hale getirdiğimizde sadece Türkiye'de değil, dünyada sürdürebilirlik konusunda önde gelen kentlerden biri olacağız.? şeklinde konuştu.

Başkan Demirağ ise son günlerde artan terör olaylarını şiddetle kınadıklarını belirterek, ?Bu süreçte özellikle İzmir halkının gösterdiği duyarlılık ve hassasiyete, desteklere Foçalılar olarak şükranlarımızı iletiyoruz.? dedi. Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının genişlemesinden sonra ilçeleri farklı değerlendirdiğini vurgulayan Demirağ, ?2004'teki süreçte hizmet yelpazesinin çeşitliliğini gözlemledik. Foça, bir turizm, tarım, özel koruma ve en önemlisi Türkiye'nin parlayan yıldızı olarak yerleşim bölgesi. Birçok eski medeniyete evsahipliği yapan Foça'da Büyükşehir Belediyesi, çevre bilincini ön plana çıkaran biyolojik arıtma tesisi çalışmaları yaptı, kazı çalışmalarına destek verdi, orman köylerinin yollarını asfaltladı ve çok amaçlı salonlar yaptı.? diye konuştu.

Bağarası Atık Su Arıtma Tesisi, 10 bin 500 kişiye hizmet verecek. Tesisin yenileme çalışmaları için toplam 887 bin lira harcandı. Günlük 2 bin 100 metreküp arıtma kapasitesine sahip tesiste, 2011 yılında 270 milyon 584 bin, 2012 yılının ilk altı ayında 141 milyon 661 bin metreküp çamur arıtıldı. Otomatik ızgara, havalandırma havuzu, son çökeltim havuzu, geri devir haznesi ve klor temas tankı üniteleri yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber