Sağlık Bakanlığı, Aile hekimliği uygulamasının esaslarını belirlemek üzere bir ?Aile Hekimliği Danışma Kurulu' oluşturuldu.
Sağlık Bakanlığı, Aile hekimliği uygulamasının esaslarını belirlemek üzere bir ?Aile Hekimliği Danışma Kurulu' oluşturuldu.
Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sistemini 2004 yılında hayata geçirmeye hazırlanıyor. Aile hekimliği uygulamasının esaslarını belirlemek üzere çeşitli üniversiteler, Türk Tabipleri Birliği, Türk Aile Hekimliği Uzmanları Derneği ve bakanlık yetkililerinden oluşan bir ?Aile Hekimliği Danışma Kurulu' oluşturuldu.
Bu kurul, gelişmiş Batılı ülkelerde uygulanan aile hekimliği sistemlerini inceleyerek Türkiye'ye en uygun esasları belirleyecek. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, aile hekimliği sistemini Türkiye'de mutlaka hayata geçireceklerini söyledi. Sadece kamu görevlisi doktorların değil, özel sektörde çalışan doktorların da aile hekimliği yapmasının özendirileceğini ifade eden Müsteşar Ünüvar, ?Aile hekimliği yapan doktorlar baktıkları kişi başına ek ücret alacaklar. Bu da gayet tatminkâr olacak.? dedi. Ünüvar, ?genel sağlık sigortası' uygulamasının 2004 yılına yetiştirilememesi durumunda dahi aile hekimliği sistemini hayata geçirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Batılı ülkelerde yaygın biçimde uygulanan aile hekimliği sistemine göre her
ailenin bir ?aile hekimi' olacak. Vatandaşlar acil durumlar dışında öncelikle
aile hekimlerine başvuracaklar. Aile hekimi, hastayı uzmanlık gerektiren bir
durum söz konusu olduğunda bir üst sağlık kuruluşuna sevk edecek. Aile hekimleri
bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlıkla ilgili bütün bilgileri ve evraklarını
muhafaza edecek. Vatandaşların hastalık takipleri sürekli aynı hekim tarafından
gerçekleştirileceği için hem zaman, hem de maliyet tasarrufu sağlanacak.
zaman