Bağırcak Mağarası, define avcılarının kurbanı oldu

Antalya'nın Akseki ilçesi Kuyucak beldesi yakınlarında bulunan Bağırcak (Kartallı) Mağarası'nın define avcıları tarafından tahrip edildiği bildirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2012 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuyucak Belediye Başkanı Mehmet Ali Erdoğan, mağaranın birinci derecede Sit alanı olduğunu, buranın kazı yapılarak turizme açılması gerektiğini söyledi. Başkan Erdoğan, Bağırcak Mağarası'nın içinde ve dışında birçok yerin define avcıları tarafından kazılarak tahrip edildiğini, mağaranın içerisinde bulunan sarkıkların kırıldığını belirterek, "Beldenin belediye başkanları mağaranın turizme açılması için birçok girişimde bulundu. Fakat bugüne kadar bu gerçekleşemedi. Burada gerekli kazının yapılarak turizme açılmasını istiyoruz" dedi. Mağaranın girişindeki taşta eski Roma dönemine ait yazıların bulunduğunu belirten Erdoğan, bu yazıların da kaybolmaya başladığını söyledi.

ÖNEMLİ BİR MAĞARA

Erdoğan, daha önce yapılan çalışmalarda, 191 metre olan mağaranın iki bölümden oluştuğu, genişliğinin 5 ile 9, tavan yüksekliğinin 3 ile 8 metre arasında değiştiğinin belirlendiğini anlattı. Erdoğan, mağaranın değişik kesimlerinde sarkıt, dikit ve duvar damlataşları geliştiğini, siyahlaşan bu damlataşların son zamanlarda define avcıları tarafından yapılan kaçak kazılar nedeniyle büyük ölçüde tahrip edildiğini kaydetti. Başkan Erdoğan, Kuyucak eski Belediye Başkanı Dursun Hamdi Öz döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan müracaatlarda mağaracıların gelerek bölgeyi incelemesinden sonra Bağırcak Mağarası'nın 2004 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından birinci derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edildiğini belirtti. "Bağırcak, arkeolojik açıdan son derece önemli bir mağaradır" diyen Erdoğan, mağaranın etrafında bulunan ibadethane kalıntılarının bazı yerlerinde kaçak kazı yapıldığını, mağaranın içinin tahrip edildiğini ifade etti.

TURİZME AÇILSIN

Halil Erdoğan isimli vatandaş ise Bağırcak Mağarası'nın iç ve dışında bir çok yerin kazılarak tahrip edildiğini belirterek, "Mağaranın içerisinde bulunan sarkıklar kırılmıştır. İçerisinde kaçak kazı yapmışlardır. Buralar birinci derece Sit alanıdır. Burada gerekli kazının yapılarak turizme açılmasını istiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber