Samsun'daki selzedeler maddi yardım

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, ''Canik ilçesinde yaşanan selden zarar gören vatandaşlara 4 milyon 63 bin lira yardımda bulunuldu. Atakum ilçesinde yaşanan şiddetli yağıştan sonra ise ilk aşamada gelen 500 bin lira yardımın 422 bin lirası zarar gören vatandaşlara yardım olarak verildi'' dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2012 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aksoy, valilikte düzenlediği basın toplantısında, Devlet Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün Temmuz ayı ortalamasına bakıldığında, Samsun'un bu ay içinde 167.3 kilogram yağış aldığını, bu sayının normalinin 30.4 kilogram, geçen yıl ise 31 kilogram olduğunu söyledi.

Temmuz ayı normaline göre bu yıl alınan yağmurun yüzde 450, geçen yıl alınan yağışa göre yüzde 447 artış gösterdiğini aktaran Aksoy, Ağustos ayında ise 6 Ağustos sabahından 7 Ağustos sabahına kadar 24 saatlik süreçte toplam yağışın 116.4 kilogram olduğunu, 114.6 kilogramlık yağışın aynı süreçte 3 saate düştüğünü açıkladı.

Temmuz ayından itibaren etkili olan yağışlardan 7 ilçe, bir belde ve 50'ye yakın köyün önemli derecede etkilendiğini, 13 vatandaşın Canik'te meydana gelen selde, 1 kişinin ise Ayvacık'ta evinin çökmesi sonucu doğrudan bu afetlerden etkilenerek yaşamını yitirdiğini anlatan Aksoy, şöyle konuştu:

''Bu süreç içinde İl Acil Afet Müdürlüğümüze toplam 379 ihbar gelmiştir ve 22 vatandaşımız da bu ihbarlar vesilesiyle kurtarılarak hastaneye kaldırılmıştır. 183 vatandaşımızda afet arama kurtarma ekipleri tarafından güvenli bölgelere taşınmıştır. Arama kurtarma ekibimiz 71 personelle sürekli görevdedir ama bu süreçte diğer illerden de bölgemize ekipler talep etti. Ordu, Amasya, Tokat, Yozgat, Ankara, Çorum ve Sivas İl Acil Afet Arama Kurtarma ekipleri gelerek çalışmalara destek vermişlerdir.''

-''Sel mağdurlarına 4.5 milyona yakın yardım yapıldı''-

''Canik ilçesinde yaşanan selden zarar gören vatandaşlara 4 milyon 63 bin lira yardımda bulunuldu. Atakum ilçesinde yaşanan şiddetli yağıştan sonra ise ilk aşamada gelen 500 bin lira yardımın 422 bin lirası zarar gören vatandaşlara yardım olarak verildi'' diyen Aksoy, Atakum ilçesinde 248 konutun ve 110 iş yerinin su baskınlarından etkilendiğine değindi.

Canik'te yaşanan selin ardından Samsun'a gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini anımsatan Aksoy, bu toplantıda önemli kararlar alındığını belirterek şunları kaydetti:

''Özellikle Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzün hava tahmin raporlarını en iyi şekilde takip ederek hassas bir durum olduğunda bunu ilgili kurumlara duyurması konusunda Sayın Bakanımız talimat verdi, bunun karar altına aldık. Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüz sürekli hava tahminlerini yakından takip etmektedir. Selin oluşmaması adına neler yapılabilir bu tartışılmıştır. Yüksek kesimlerde çıplak arazi varsa, sele sebebiyet verebilir düşüncesiyle buraların ağaçlandırılması konusunda Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu talimat vermiştir. Orman Genel Müdürlüğümüz ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüzün ortak çalışması talimatı verildi ve bu çalışmalar başlatıldı. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nden elemanlar gelerek çalışmalarını yapmış, projelerini hazırlayıp ağaçlandırmayla ilgili çalışmaların başlatılmasıyla ilgili çalışmalarda önemli noktaya gelinmiştir. Orman Genel Müdürlüğümüz kendi imkanlarıyla 110 hektarlık alanda Mert Irmağı çevresinde ağaçlandırma çalışmalarına başlamıştır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber