Afyonkarahisar'da 5 ilin tıbbi atıklarının sterilizasyonu yapılıyor

Afyonkarahisar'da 1,5 milyon liraya kurulan tıbbi atık sterilizasyon tesisinde 5 ilin tıbbi atıklarının sterilizasyonu yapıldığı gibi çevre ve insan sağlığına da zararsız hale getiriliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2012 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, çöpten elektrik elde edilen ve geçtiğimiz günlerde açılışını yaptıkları katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi sayesinde 70 belediyenin, köylerin çöplerinin bertaraf edildiğini kaydetti. Afyonkarahisar'a ilçe ve beldelerinde kullanılmak üzere 7 ve 14 ton kapasiteli sıkıştırmalı çöp toplama araçlarından 30 adet kazandırıldığını belirtti. Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti. ?Katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisinde, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi de faaliyet göstermektedir. Bu tesise ilave olarak 1,5 milyon lira harcanarak ikinci bir tıbbi atık sterilizasyon tesisi kurulmuştur. Burada; Afyonkarahisar, Manisa, Antalya, Burdur, Uşak illeri ile Akşehir ilçesinin tamamının tıbbi atıklarının sterilizasyonunun yapılmaktadır.? dedi. Eroğlu, işletmeye açılan tesisle birlik yıllık olarak 60 bin lira gelir elde ettiğini belirtti.

ELEKTRİK ÜRETİLEN TESİS ÖRNEK OLACAK

Bütün Türkiye'ye örnek teşkil edecek Metan Gazından Biyogaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'ni de Afyonkarahisar'a kazandırmaktan büyük mutluluk duyduğunu anlatan Eroğlu, yaklaşık 5 milyon liraya kurulan tesisten bin 500 konutun ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretildiğini anlattı. Eroğlu, şu bilgileri verdi: "Afyonkarahisar'da 2003 yılından önce maalesef çöpler gelişi güzel ortalığa atılıyordu. Bilindiği gibi geçmişte ne yazık ki çöp patlamalarından vatandaşlarımız hayatını kaybetmişti. İstanbul Hekimbaşı'nda metan gazı sıkışması neticesinde patlayan çöplükte 39 vatandaşımızı kaybetmiştik. Bu üzücü olayların tekrar yaşanmaması için ülke genelinde katı atık bertaraf tesislerini inşa ettik."

Veysel Eroğlu, 2003-2011 yılları arasında Türkiye genelinde katı atık düzenli depolama tesisi sayısını 15'ten 59'a çıkardıklarını, 50 milyon kişinin katı atığının toplanarak modern tesislerde bertaraf edildiğini de dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber