ESİDEF: İzmir EXPO adaylık sürecinde Afrika ülkelerinin oyunu alacak

İzmir'in EXPO 2020 adaylığında Afrika ülkelerinin büyük çoğunluğunun oyunu alacağını söyleyen Ege ve Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (ESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyle Hilton Otel'de biraraya geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESİDEF'in hedefleriyle ilgili bilgi veren Özkara, 39 dernekten 9 bin 500 işadamının üye olduğu federasyonun yoğun bir takviminin bulunduğunu, geçen bir yıllık dönemde 74 ülkeye 180 heyetle iş gezisi düzenlendiğini, 25 bin işadamıyla bağlantılar kurulduğunu belirtti. 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine gönülden inandıklarını, bunun gerçekleşmesi için ihracatçı sayısını arttırmaya çalıştıklarını dile getiren Özkara, 2012-2013 döneminde 40 ülkeye dış gezi planlandığını, ayrıca 4. İş Geliştirme Platformu'nu da düzenleyeceklerini ifade etti.

Özellikle Afrika ülkelerine yönelik ihracat bağlantılarında önemli mesafeler katedildiğine dikkat çeken ESİDEF Başkanı Özkara, bu pazarda Türk işadamlarına karşı büyük bir sempati bağının kurulduğunu, bunun gelecekte çok daha iyi sonuçlar getireceğine inandığını söyledi. EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi Üyeliği görevini de yürüten Özkara, EXPO'nun İzmir için bir sıçrama tahtası olacağını, doğru ve etkili bir lobi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Mustafa Özkara, şöyle konuştu: ''EXPO'da gerçekten bir takım oyunu var. Adaylık için çalışan herkes uyum içinde, hedefe odaklanmış durumda. Kimsenin derdi ön plana çıkmak, kendini tanıtmak değil. Hepimizin birinci derdi, bu ülkenin EXPO'yu kazanmasıdır. Ümitsiz değiliz, ümitli olmak için çok nedenimiz var. EXPO 2015'e göre daha organize ve tecrübeli bir ekibiz. Afrika kıtasında TUSKON'un da desteğiyle etkili bir lobi çalışması yürütüyoruz. Afrika oylarında iddialıyız. Afrika'dan tulum çıkarmak iddialı olur ama iyi bir başarı elde edeceğimizi düşünüyorum. Afrika oyları için ESİDEF'in yanında yürütme ve yönlendirme kurulunda olan birçok oda başkanı ve büyüklerimiz de çalışıyor. Tek başına ESİDEF, Afrika oylarında etkilidir demek hatalı olur ama çok ciddi katkımız olacaktır.'' TUSKON'un 140 ülkede partner dernekleri bulunduğunu, bu derneklerle temasa geçildiğini, ayrıca Türk okullarının da lobi çalışmalarına ciddi katkısı olduğunu belirten Özkara, adaylık çalışmalarının olumlu bir rotada ilerlediğini sözlerine ekledi.

EMD İzmir Şube Başkanı Tolga Albay ise 22 yaşındaki şubenin 107 üyeye sahip olduğunu, mesleki meselelerin yanında şehir ve bölge ekonomisinin gelişimine destek vermeyi amaçladıklarını belirterek, ESİDEF ve onun üyesi iş dünyası örgütleriyle sürekli işbirliği içinde olmak istediklerini ifade etti. Albay, EXPO 2020 için çalışan ekibi, ''İzmir'in millî takımı'' olarak gördüklerini belirterek, bu takıma şehrin ekonomi gazetecileri olarak her ortamda destek vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber