28 yıl yatağa mahkum olan kadının yürüme sevinci

Küçük yaşta geçirdiği menenjit nedeniyle 28 yıldır yürüyemeyen Melek Akkaya (40), Kocaeli'deki 3 haftalık rehabilitasyon tedavisi sonrası yürüteç yardımıyla yürümeye başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak'tan Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan Kocaeli Özel Romatem Hastanesi'ne sevk edilen Melek Akkaya, burada gördüğü tedavi ardından yürüme sevinci yaşadı. Yaklaşık 28 yılın ardından tek başına ilk kez yürüdüğünü ifade eden Akkaya, tek başına yardım almadan yürümek istediğini kaydetti. Akkaya, insanın yürüyememesinin kötü bir duygu olduğunu dile getirerek, en kısa sürede yürümeye başlamayı umduğunu ifade etti.

Hastane Başhekimi Dr. Ertunga Öney de hastanın küçük yaşta menenjit hastalığı geçirmesine bağlı olarak beyin fonksiyonlarında bozulmaların meydana geldiğini belirterek, hastanın bu nedenle zamanla yürüyemez duruma geldiğini söyledi.

Akkaya'nın, hastanelerine başvurduğunda bel, diz, sırt, omuz ve diğer eklemlerinde ileri derecede kireçlenmeler olduğunu teşhis ettiklerini ifade eden Öney, hastayı 3 haftadır tedavi ettiklerini dile getirdi. Öney, bu süre içerisinde hastanın kireçlenen eklemlerini açmaya yönelik rehabilitasyon uygulamaları yaptıklarını kaydederek, kasların gelişimini sağlamak için kuvvetlendirme egzersizlerine başvurduklarını kaydetti.

Akkaya'nın şu anda yürüteç yardımıyla yürüyebildiğini ve tedavisinin henüz bitmediğini belirten Dr. Öney, şunları kaydetti: ''Belki birkaç cerrahi girişim planlanabilir. Onlarla ilgili girişimlerimiz var. Bizim hastanemizin dışında yapılacak uygulamalar bunlar. Daha sonra tedavimize tekrar başlayacağız. İnşallah hastayı bir tek bastonla yürür hale getireceğiz. Hastanın en son durumundaki beklentimiz, normal yürümesi değil ancak daha bağımsız bir bastonla yürür hale gelebilmesini hedefliyoruz. Bu, birkaç aylık çalışma gerektirebilir.''

İLKOKUL 5. SINIFTA MENENJİT TEŞHİSİ KONDU, YÜRÜYEMEYECEĞİ SÖYLENDİ

Zonguldak 'ın Çaycuma ilçesine bağlı Gökçetabaklar köyünde ailesiyle yaşayan Melek Akkaya, ilkokul 5. sınıfa giderken sınıfta aniden yere yığılmasıyla hastaneye kaldırıldı. Akkaya'ya doktorlar, menenjit teşhisi koymuş ve bir daha yürüyemeyeceğini söylemişti. 28 yıl yatağa mahkum yaşayan Akkaya, yaşadığı köyün muhtarı aracılığıyla Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu'ndan tekerlekli yatak talebinde bulundu. Akkaya için bu istek hayatının dönüm noktası oldu.

Daha sonra, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde muayene olan Akkaya'ya doktorlar, 'Sen ayağa kalkabilirsin, 22 yıl boşuna yatmışsın' dedi. Hastanede 3 ay yatan Melek Akkaya, Ankara Fizik Tedavi Hastanesi'ne sevk edildi. Orada ayağından ameliyat olan Melek Akkaya, bir sene yattıktan sonra kısmen yürür hale geldi. Bunun üzerine, yardım olmadan tekerlekli sandalyeye oturamayan Akkaya, kendi başına yürüyebilmesi için Sağlık Bakanı'ndan yardım istedi. Bunun üzerine Melek Akkaya, Zonguldak'tan İzmit ilçesinde bulunan Özel Romatem Hastanesi'ne sevk edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber