Bitlis'te ıslah projeleriyle manda sayısı iki katına çıktı

Bitlis´in Güroymak ilçesinde yok olma tehlikesi altında olan manda sayısı her geçen gün artıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2012 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde yürütülen 'Halk Elinde Manda Islah Projesi' kapsamında bir buçuk senede büyükbaş manda sayısı yaklaşık yüzde 40 artış gösterdi.

Bu projeyle süt ve süt ürünlerinin çok değerli olması sebebiyle yetiştiricinin elinde bulunan mandalar Hayvan Kayıt Sistemi (TÜRKVET)'ne kayıtları yapılırsa bakanlık tarafından destekleme veriliyor. Bu sayede hayvan ürünlerinde kalite ve ekonomik gelir, aynı zamanda doğru orantılı olarak hayvan sayısında da bir artış olması hedefleniyor. Bitlis'te 2012 itibariyle Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 3 bin çiftçiye bin 124 bin lira manda destekleme primi ödendi.

Bitlis Eren Üniversitesi ve Bitlis İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü projede, bölgenin özellikleri ve yaşam koşulları gibi veriler toplanarak hayvan sayısında artışın meydana gelmesi için çalışmalar başlatılıyor.

Bitlis Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, "Projenin ilk başlangıcında 2011 yılında TÜRKVET'te ortalama 3 bin 800 civarında manda hayvan varlığımız mevcut iken, proje uygulamaları sonucunda yaklaşık bir buçuk yıllık bir sürede 5 bin 600'e ulaşmıştır. Yani proje sayesinde ilimizdeki hayvan varlığı bir buçuk sene süre zarfında yaklaşık yüzde 40'lık bir artış göstermiştir." dedi.

Manda yoğurt ve kaymağının ekonomik olarak çok değerli olduğunu kaydeden Korkmaz, "Pazarlarda önemli fiyatlara satılmaktadır. Burada amacımız bu ürünün pazarlanması anlamında da ilerde üretimde belli bir rakama ulaştıktan sonra manda sütünü işlemeye yönelik tesislerin de kurularak Güroymak çiftçisinin mandadan daha fazla gelir elde etmesini sağlamaktır.? değerlendirmesini yaptı.

Bitlis Eren Üniversitesi Zooloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Yılmaz ise proje hakkında şunları söyledi: "Biz Bitlis Eren Üniversitesi olarak manda ıslah projesine katkı sunmaya çalışıyoruz. Özellikle veri toplama aşamasında veri kalitesinin daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve sağlıklı veri tabanlarının oluşturulması noktasında bir katkı sağlamaya çalışıyoruz. Son yıllarda Tarım Bakanlığı bünyesinden yürütülen bu projelerin en büyük özelliği yetiştiricileri büyük işletmeler kurmaya yönelik değil; küçük işletmeleri esas alıp sonra bu işletmeleri büyütmeye yönelik hedefler ortaya koymasıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber