Toplu görüşmelerde Hükümet'ten yeni zam teklifi
Memur sendikaları konfederasyonları ile Kamu İşveren Kurulu arasındaki toplu görüşmelerin üçüncü turu başladı. Memurun zam talebi azaldı. Bunun yaynında yeni bir gelişme olarak; Hükümet sendika kanadının bir önceki oturumda sunulan % 5.1'lik zam oranının revize edilmesine yönelik teklifini olumlu buldu ve bugün öğleden sonra yeni zam teklifini toplu görüşmelerde taraflara sunacak.
Görüşmede ayrıca, hükümetin, kamu çalışanlarının maaşlarına 2006 yılının herbir
6 ayı için yüzde 2.5 oranında zam yapma önerisine karşılık olarak, konfederasyonların
revize edilmiş yeni taleplerini sunması bekleniyor.
Görüşmede, mali ve sosyal konulara ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından,
özelleştirme ve özelleştirilen kuruluşlardaki kamu çalışanlarının sorunları,
çalışma şartları ve çalışma yaşamında kadına yönelik ayrımcılığın giderilmesi
ve sendikal hakların kullanımında yaşanan sorunlar gibi diğer maddelerin de
görüşülebileceği ifade ediliyor.
KAMU-SEN, ZAMLA İLGİLİ TALEPLERİNİ 5 KATRİLYON LİRAYA ÇEKTİ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memur maaşlarında 2006 yılında yapılacak zamlarla ilgili taleplerini revize ederek 5 katrilyon liraya çektiklerini bildirdi.
Akyıldız, toplu görüşmelerin gerçekleştirileceği Başbakanlık Merkez Bina'ya gelişinde yaptığı açıklamada, siyasi iradenin teklifini yeniden gözden geçirmesini beklediklerini söyledi.
Mehmet Ali Şahin'in ücret adaletsizliğini gidermek için ''denge tazminatı'' verilebileceği belirttiğini ancak 2. toplantıda ''1.376 katrilyonun içerisinde ne yapacaksınız, yapacaksınız'' dediğini anımsatan Akyıldız, ''Umut ediyoruz ki; bu adım atılacaktır'' dedi.
Akyıldız, söz konusu adımın atılmasıyla görüşmelerden mutabakatla ayrılabileceklerini belirtti.
Geçen toplantıda gündeme getirdikleri 7.9 katrilyon liralık taleplerini 5 katrilyon liraya çektiklerini bildiren Akyıldız, şöyle konuştu: ''Kamu çalışanları, üç yıldır bekliyor, ancak siyasi iradenin geçen bu süre içerisinde memurlara hiçbir şey vermedi. Ancak ikinci toplantıda öyle tablolar çizildi ki; en düşük devlet memuru maaşının yüzde 85 iyileştirildiğinden bahsedildi. Enflasyonun çok üzerinde rakamlardan bahsedildi. Ya biz hesap yapmasını bilmiyoruz ya da bunların yaptığı hesapta bir terslik var. Bize göre bu 3 yıllık süre içerisinde kamu çalışanlarının ortalama yüzde 15.75, kümülatif yüzde 16.72 reel kaybını masada silmek istemektedirler.
Böyle bir görüntü içerisinde bir gecede 40 katrilyonluk banka borçlarını zarar
kaydedenler, kamu çalışanlarına 5 katrilyonu çok göremezler.''
KESK, EN DÜŞÜK MAAŞ ÖNERİSİNİ 886 YTL'YE ÇEKTI
KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, daha önce yaptıkları, en az memur maaşının 950 YTL olması yönündeki önerilerini 886 YTL'ye çekebileceklerini bildirdi.
Tombul, memur sendikaları ile hükümet arasında süren toplu görüşmelerin üçüncü turu öncesinde Başbakanlık Merkez binası girişinde açıklama yaptı.
Tombul, ikinci tur toplu görüşmelerde yapılan önerilerle kendileriyle adeta dalga geçildiğini savunarak, hükümetin yeni bir öneri ile gelmesini umut ettiklerini söyledi. Kendilerine göre kaynak sorunu bulunmadığını vurgulayan Tombul, kaynak için şu önerilerde bulundu: ''İç borç faizlerinde kesilmesi düşünülen yüzde 15 stopaj kararı ötelenmemeli, servet beyannamesi verilmeli, gelirlere göre vergi alınmalı, kayıt dışı ekonomiye karşı seferberlik ilan edilmeli, IMF programı sil baştan yapılmalı, faiz dışı fazla hedefi değiştirilmeli, eğer değiştirilemiyorsa hesaplama yöntemleri değiştirilmeli.''
MEMUR-SEN, TALEPLERİMİZİN ARKASINDA DURACAĞIZ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, toplu görüşmeler sürecinde taleplerinin
arkasında duracaklarını ve açlık sınırının altında zam almak istemediklerini
bildirdi.
Önerilen zammın yüzde 5.1 değil 3.2 olduğunu savunan Aksu, "Memur maaşları arasındaki makas bire 6 değil bire 22'dir. Merkez Bankası başkanı memur değil mi? Üniversitede döner sermayeden 30 milyar alan memur değil mi?" diye sordu.
Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de "bürokratik oligarşi" olduğunu ifade
ettiğini belirten Aksu, "Sayın Başbakan'ı davet ediyorum. 3 yıldır bürokratik
oligarşi için ne yaptınız? Niçin kamu yönetimi reformunu çıkartmıyorsunuz? Kamu
yönetim reformu olmadan bu toplu görüşmelerin bir önemi olmaz. Eğer siz bu bürokratik
oligarşinin ipini kesmezseniz, onlar sizin ipinizi çekecekler. Bakın devlet
tiyatrolarına, bunlar tuzu daha kuru memurlardır. İsyan başladı. Bu isyan diğer
isyanların habercisidir"dedi.