Osmangazi Belediyesi iki yeni kalite belgesi aldı

Bursa Osmangazi Belediyesi, iş güvenliği ve çevre yönetimi konularında iki ayrı kalite belgesi aldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2012 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Osmangazi Belediyesi, OHSAS 18001 ve TS EN ISO 14001 belgesini alarak kalitesini bir kez daha tescil ettirdi.

Osmangazi Belediyesi, yönetim sistemlerinin olmazsa olmaz bir parçası niteliğindeki 'OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi' ve 'TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi' kurulum çalışmalarını Haziran 2011 yılında başlattı. Bir yıllık bir çalışmanın ardından süreç Temmuz 2012 tarihinde tamamlandı ve kurum belgelerine kavuştu.

Yapılan açıklamaya göre, Osmangazi Belediyesi, kalite yolculuk sürecinde Çevre ve İSG Sistemini öncelik alarak hedefleri güncelledi. Sistemlerin gerektirdiği risk analizi ile çevre boyutları kurum tarafından belirlendi. Bir dizi eğitim programını gerçekleştirdi. 'Toplam Kalite Yönetim Politikası' oluşturularak, hedeflerin yeni kurulan sistemler ışığında güncellenmesi, risk analizi ve çevre boyutlarının belirlenmesi, acil durumlar ile ilgili eğitim ve tatbikatların gerçekleştirilmesi, taşeron denetlemeleri gerçekleştirilmesi, iç tetkiklerin yapılması, yönetimin gözden geçirme toplantısının yapılması gibi adımlar ardı ardına tamamlandı.

KANUNDAN ÖNCE BAŞLADI

Haziran 2012'de çıkan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile tüm özel ve kamu kuruluşları bu alanda çalışmalar yapmakla yükümlü kılındı. Osmangazi Belediyesi ise kalite anlayışı çerçevesinde çok önceden başladığı çalışmaları tamamlayarak OHSAS belgesini aldı.

OHSAS 18001, bir kuruluşun faaliyetlerindeki sağlık ve güvenlik yönetim sistemi kurmak, çalışanların emniyetli ve sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olmalarını sağlamak ve iş güvenliği performansını iyileştirmek amacıyla British Standarts Institute(BSI) tarafından yayınlanmış olan 'İş sağlığı ve güvenliği' standardı olarak adlandırılıyor. OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi; ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi gibi diğer uluslar arası standartlardan farklı olarak, bir ISO standardı olmayıp bazı ulusal standart kuruluşları belgelendirme kuruluşlarının birlikte çalışmasıyla ortaya çıktığı kaydediliyor. OHSAS 18001, kuruluşların ürün ve hizmetlerinin güvenliğinden çok çalışanın sağlığına ve işin güvenliğine yönelik bir standart olarak adlandırılıyor.

TSE EN 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ

İşletmelerin çevreye verdikleri veya verebilecekleri zararların sistematik bir şekilde azaltılması ve mümkün ise ortadan kaldırılabilmesi için geliştirilen yönetim sistemine, Çevre Yönetim Sistemi deniliyor. ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi, özünde doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan, risk analizleri tabanında kurulan bir yönetim modeli olarak ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber