Manavgat'ta Potansiyel İş Kadınları Fuarı açıldı

Manavgat'ta Sanayici ve İşadamları Derneği(MASİAD) tarafından kadınların yaptığı el işi göz nuru eserleri tanıtmak için bu yıl 3. Potansiyel İş Kadınları Fuarı'nı düzenliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2012 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dernek Başkanı Ahmet Boztaş, fuarda 100'e yakın eserlerin görücüye çıkarak yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulduğunu ifade etti.

Boztaş, kadınların yaptığı el işi göz nuru eserleri tanıtmak için bu yıl 3. Potansiyel İş Kadınları Fuarı'nı düzenlediklerini söyledi. Fuarla ev hanımlarının evlerinde yaptıkları el işi ürünlerin tanıtılmasını sağlayarak turizme kazandırılmasını sağlamak olduğunu belirten Boztaş, fuarda 100'e yakın eserlerin görücüye çıkarak yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulduğunu söyledi. Anadolu kadının zengin el işi emek gücü ve emekle ürünlere yansıyan yerli kültür zenginliğinin dünyaya tanıtılması gerektiğini anlatan Boztaş, MASİAD olarak bu bağlamda fuarı geleneksel hale getirdiğini kaydetti. Boztaş, "Girişimci kadınların evlerinde yaptığı el işi ürünlerin tanınması için fuarda dereceye giren el işlerini 'Marifet iltifata tabidir' sözünden hareket ederek ödüllendiriyoruz. Amacımız hanımların evlerinde yaptığı el işleri gün yüzüne çıkması sağlayarak ev ekonomilerine katkı sağlamasını sağlamak. Bölgemiz turizm bölgesi olduğu için hanımların el emeği göz nuru eserlerini satmalarını sağlamak." dedi.

Boztaş, 3 yıldır geleneksel hale getirdikleri 'Potansiyel İş Kadınları Fuarı'nın , Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu(TÜRKONFED) tarafından 'Yılın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi' seçildiğini ifade etti.

Manavgat Halk Eğitim Merkezi(HEM) Müdürü Hüseyin Geyikoğlu, hanımların meslek sahibi ve el becerilerini göstermeleri için başta piko, kumaş boyama, kırkyama, bıçkı nakış, seramik boyama, folklorik bebek, iğne oyası ve el becerisi olan pek çok sayıda kurslarının olduğunu söyledi. Kursların amacının ev hanımlarına el becerisi kazandırmak ve meslek sahibi olmalarını sağlamak olduğunu belirten Geyikoğlu, hanımların yaptığı el işi ve göz nuru eserlerin satılmasında Manavgat'ın turizm potansiyelinin çok önemli şans olduğunu söyledi.

Fuarı ziyaret eden turistler de bu el emeği göz nuru ürünlere ilgi gösteriyor. Belçikalı folklor bilimcisi Marianne Bob, Anadolu kadının çok zengin el işi ve takı aksesuarı becerisinin bulunduğunu söyledi. Brüksel'de bulunan oturma, misafir ağırlama odası ve Şark köşesi eşyalarının önemli bir kısmını 8 yıldır tatile geldiği Antalya, Muğla, Safranbolu, Trabzon ve Kapadokya bölgesinde aldığını belirten Bob, tatil dönüşü Brüksel'e giderken yakın akraba ve arkadaşlarına boncuk ve iğne oyası ve nakış işlemeleri hediyeler aldığını kaydetti. Bob, "El işi ürünlerde alın teri ve emek olduğundan benim için çok anlamlı. Anadolu kadınlarının yaptığı el işlerine hayranım. Her yörenin kendine özgü çok güzel el emeği ürünleri var. Türklerde el emeğine saygıyı ifade etmek için bu eser 'El emeği göz nuru dökülerek yapıldı' diyor. El işindeki zengin motifler beni büyülüyor. İşlemelerle göze çarpan en önemli sembol gül ve değişik desenlerdeki çiçek türleri. Buda insan, doğa ve canlılara gösterilen sevgiyi gösteriyor." dedi.

Folklorik bebek ustası Sehel Çavuş, evinde yaptığı folklorik bebekleri Manavgat'a tatile gelen turistlere satarak aile bütçesine aylık 700 lira katkıda bulunduğunu söyledi. Alman, İngiliz, Avusturya ve Belçikalı turistlerin el emeği ürünlere ilgi duyduklarını belirten Çavuş, Avrupalı bayan turistlerin genelde kadınların yaptığı el emeği göz nuru eserlere saygı göstererek ücret hakkını verdiklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber