Emeklilere ilişkin son yönetmelik değişikliğinden sonra özel hastanelerin emeklilerden fark talep etme hakkı doğdu.
Emeklilere ilişkin son yönetmelik değişikliğinden sonra özel hastanelerin emeklilerden fark talep etme hakkı doğdu.
Erkan ÇELEBİ
Emeklinin ?özel tedavi'si bozuldu
EMEKLİ Sandığı'nın belirlediği muayene ücretlerini yetersiz bulan Boğaziçi Tıp,
Acıbadem, Vatan, Avcılar gibi bazı özel hastaneler, ellerinde sevk kağıdı olsa
dahi emeklilerden fark talep etmeye başladı. Bu da, özel hastanelerle imzalanan
protokolden, ??Emeklilerden ücret farkı talep edilemez'' maddesinin çıkarılmasından
kaynaklandı.
Oysa, Emekli Sandığı'nın kalp, katarak gibi bazı ameliyetlar için daha önce özel hastanelerle imzaladığı protokolde, emeklilerden fark talep eden özel hastanelerin sözleşmelerinin tek taraflı olarak iptal edileceğine ilişkin özel bir madde yer alıyordu. Bu madde uyarınca, Emekli Sandığı'nın belirlediği tarifelerle yetinmek zorunda kalan özel hastaneler, emeklilerden herhangi bir ek ücret talep edemiyordu.
Maliye Bakanlığı'nın Emekli Sandığı Kanunu'nun geçici 139'ncu maddesine dayanarak hazırladığı yeni yönetmelik, 6 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle, daha önce kardiyoloji, katarakt, taş kırdırma gibi bazı branşların dışında özel sağlık kurumlarından yararlanamayan Emekli Sandığı'na bağlı emeklilere, yeni haklar sağğlandı. Emekliler artık bundan böyle Vakıf Hastahaneleri'nin yanı sıra anlaşmalı tüm özel sağlık kuruluşlarından da yararlanabilme imkanına kavuştu.
Ne var ki, daha önce sadece, acil dışında sağlık ocaklarından sevk almadan hastane ve özel tıp merkezlerinde muayene ve tedavi görmek isteyen emeklerden ek ücret talep etme hakkı tanınan özel hastanelere, sözleşmeye eklenen bir maddeyle sevkli hastalardan da ücret talep etme hakkı sağlandı.
İSTEMEYEN DE VAR
Protokole eklenen bu ??ilk başvuruda bildirildiği taktirde, hastadan ücret farkı talep edilebilir'' ibaresine rağmen, İstanbul'daki TEM, Dünya Göz Hastanesi, Ankara'daki Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi bazı özel sağlık kurum ve kuruluşları, emeklilerden fark talep etmiyor.
İstanbul'da ki Amerikan Türkiye, Umut, Alman, İstanbul Cerrahi, Memorial, İsviçre gibi İstanbul'daki Bayındır, Kent gibi Ankara'daki bazı özel hastaneler ise henüz anlaşma yapmadığı için Emekli Sandığı emeklilerine poliklinik hizmeti vermiyor.
Hangi hastane emekliyi nasıl karşılıyor?
VATAN: Sevkli Emekli Sandığı emeklilerinden muayene ücreti olarak 33.5 milyon lira alıyor. Hasta sevk kağıdı almadan muayene olmak isterse ücret 40 milyon liraya çıkıyor.
ACIBADEM: 80 milyon lira olan muayene ücretini Emekli Sandığı emeklilerine 48 milyon lira olarak uyguluyor. Bu ücretin 42 milyon lirasını sevkli gelen hasta, 6 milyon lirasını da Emekli Sandığı karşılıyor. Hasta sevk kağıdı almadan muayene olmak isterse, 48 milyon liranın tamamını ödüyor.
BOĞAZİÇİ TIP: Emekli sandığı emeklilerine yüzde 30 indirim uyguluyor. 50 milyon lira olan muayene ücretinin 35 milyon lirasını ödüyor.
AVCILAR: Sevkli gelen Emekli Sandığı emeklilerine yüzde 50 oranında indirimli fiyat uyguluyor. Hasta muayene ücreti olarak 15 milyon lira ödüyor.
DÜNYA GÖZ: Sevkli emekliler, uzman doktarlarda muayene olursa fark ödemiyor. Sadece, profesör doktorlara muayene olmak isteyen emeklilerden 30 milyon lira alınıyor.
MARMARA: Maltepe Tıp Fakültesi'ne bağlı hastanede muayene olmak isteyen emeklilerin, sevk getirme zorunluluğu bulunmuyor. Emekliler, 20 milyon lira muayene ücreti ödemek zorunda kalıyor. Muayene, hoca tarafından gerçekleşirse bu kez istenen fark 50 milyon liraya kadar çıkabiliyor.
DOĞAN: Sevkli de olsa Emekli Sandığı emeklilerinden fark alıyor. Emekliler, 35 milyon lira olan muayene ücretinin 17 milyon lirasını üstlenmek zorunda kalıyor.
TEM HOSPITAL: Muayene olmak için sevkle gelen hastalardan herhangi bir ücret talep edilmiyor.
TYİEA: Ankara'daki Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde,
Emekli Sandığı emeklilerinde sevk zorunluluğu aranmıyor. Emeklilerden muayene
ücreti olarak herrhangi bir fark talep edilmiyor.
Hürriyet