Gebzeli Kırım Tatarları bayramı atayurtlarında karşıladı

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin bir grup üyesi, Ramazan Bayramı'nı atayurtlarında geçirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan ziyaretlere Dernek Başkanı Şerife Orak rahatsızlığı nedeniyle katılamazken, dernek üyeleri ilk defa atayurtlarını ziyaret etti.

Atayurtlarına ilk defa giden Kırım Tatar Türkleri, akrabalarının ve dedelerinin yaşadıkları yerleri görme fırsatı buldu. Ziyarette, birçok tarihi yer gezildi. En önemli tarihi mekânlardan olan Bahçesaray Han Camii, Han Evleri, Han Çeşmesi, Han Odaları, Közlev bölgesinde bulunan Mimar Sinan Camii, şehre giriş kapılarından günümüze ulaşan en büyük kapı olan Odun Pazarı Kapısı, eski Kırım sınırları içinde bulunan Kebir Camii, tarihi sahil kesim olarak Aluşta bölgesi ziyaret edildi.

TÜRKİYE'DEKİ NÜFUS KIRIM'DAN ÇOK

Konuyla ilgili açıklama yapan Gebze Kırım Tatar Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şerife Orak, tarihi kültür gezilerine devam edeceklerini belirterek, bölgedeki nüfusun yüzde 14'ünü Tatar Türklerinin oluşturduğunu söyledi. Orak, ?Dünya genelinde yaklaşık 20 milyon, Türkiye'de 5 milyon, Gebze'de de 5 bin Kırım Tatar Türkü yaşıyor. Kırım'da bulunan 350 bin kardeşimize ve o bölgedeki tarihi değerlerimize sahip çıkılması gerekiyor. Bunun için bütün Tatar Türklerinin, birlik ve beraberlik ruhu içerisinde hareket etmesini diliyoruz.? dedi.

ŞARTLAR HALA ZOR

Başkan Orak, dünyanın birçok yerinde Kırım Tatar Türkünün zulme maruz kaldığını, yurtlarından sürüldüğünü, soykırıma tabi tutulduğunu ve Tatar Türklerinin zor şartlar altında yaşadıklarını vurguladı.

Bölgede yaşayan Türkler için şartların hala zor olduğunu hatırlatan Dernek Başkanı Orak, gezilerin devam edeceğini söyledi. Orak, şöyle dedi: ?Dernek üyelerimizin yaptığı ziyaretler ilerleyen zaman içerisinde daha geniş katılımlarla devam edecek. Geziye katılan arkadaşlarımıza Kırım'da yardımcı olan Tatar kardeşlerimize teşekkür ediyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber