Bakan Eroğlu, yeni Hasankeyf yerleşkesini gezdi

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan Ilısu Barajı ve hidroelektrik santralinin tamamlanması için en önemli aşama olarak görülen (derivasyon) su aktarma tünellerinin açılışını yapan Bakan Eroğlu daha sonra Hasankeyf yeni yerleşkesinde incelemelerde bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 19:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin'in Dargeçit ilçesi yakınlarında bulunan Ilısu köyünde inşa edilen Dicle Nehri derivasyon tünellerinin açılış töreninin ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Hasankeyf'e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, burada yapımı süren yeni Hasankeyf ile ilgili bilgi aldı. Konuyla ilgili yapılan sunumun ardında söz alan Bakan Eroğlu, yeni Hasankeyf'in dünyada örnek bir proje olacağını belirtti.

Hasankeyf'i Türkiye'nin en önemli Kültür ve turizm ilçesi yapmak istediklerini söyleyen Bakan Eroğlu, ?Bu konuda da Başbakanımıza teşekkür ediyorum kesenin ağzını açtı. Dünya ya örnek bir proje olsun diye bizlere talimat verdi.? dedi. Ilısu projesinin Hasankeyf'in kurtarılması için bir fırsat olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, tarihi eserlerin yeni Hasankeyf'e oluşturulacak yarım adaya taşınacağını ifade etti.

Bakan Eroğlu, ?Teknoloji gelişti, tarih eserleri restore edip paketleyip bir yere taşımak mümkündür. Veyahut Dünya'da su altı arkeolojisi dahilinde kültür bakanlığımız bunu belirliyor biz onların istediği şekilde, yaklaşık zaten 100 milyon para ayırıp bu tarihi eserleri kurtaracağız.? diye konuştu.

Konuşmanın ardından Bakan Eroğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek beraberindekilerle yapımı tamamlanan kamu binaları ve örnek evleri gezdi.

DOĞA DERNEĞİ VE HASANKEYF GÖNÜLLÜLERİ PROTESTO ETTİ

Polis tarafından Bakan Eroğlu'nun sunum yapacağı yeni Hasankeyf inşaat alanına alınmayan Doğa Derneği üyeleri, köprübaşında pankart açarak protesto etti.

Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'nın nehir derivasyon işini başlatmak ve kültürel tarihi park projesinin temellerini atmak için gelen Bakan Eroğlu'nu karşı Hasankeyf ve doğa Derneği gönüllüleri protesto eylemi gerçekleştirdi. Protestocular, Ilısı Baraj projesinin yasal olmadığını savunarak iptal edilmesini istedi.

Bakan Eroğlu'nun Hasankeyf'e gelişini protesto eden Doğa Derneği üyeleri, "Anadolu'nun en eski İslam başkentini sular altında bırakarak bunun yerine bir park açmak tarihi bir suç." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber