Güneydoğu Anadolu, ihracatını yüzde 14 artırdı

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB), ocak- ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 14,1'lik artışla 5 milyar 148 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2012 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ocak-ağustos dönemi ihracat rakamları hakkında açıklamada bulunan GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, aynı dönemde diğer ihracatçı birlikleri adına toplam 540 milyon 202 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını söyledi. Birliğin böylece ihracat kayıt işleminin yüzde 13'lük artışla 5 milyar 688 milyon dolara yükseldiğine vurgu yapan Çıkmaz, bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 60,6'lık pay ile ilk sıradaki yerini koruduğunu ifade etti. AB ülkelerinin yüzde 14,5 ile ikinci, Afrika ülkelerinin ise yüzde 9,4'le üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Çıkmaz, "Toplam 181 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, ABD, Almanya, İtalya, Libya, Mısır, İngiltere, Rusya ve İran bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca halı, bitkisel yağlar, iplikler, demir-çelik mamulleri, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastik ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, ağaç ve orman ürünleri, konfeksiyon ürünleri bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur." bilgisini aktardı.

Bölgenin lokomotifi olan Gaziantep'in ihracat rakamları hakkında da bilgi veren Çıkmaz, "Gaziantep, ocak-ağustos dönemindeki 3 milyar 762 milyon 82 bin dolar ihracat ile Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundadır. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve ham maddeleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile demir, demir dışı metaller ilin ihracatında önde gelen sektörlerdir." değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber