Devasa büyüklükteki tek böbrek ikiye parçalandı, 2 ayrı kişiye nakledildi

Suphiye Taşdemir'e hayat iki kere sürpriz yaptı. Birincisi kötüydü, 12 yıl önce kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu ve diyalize girmesi gerektiğini öğrendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2012 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm hayatını bu gerçeğe göre organize etti. Diyalize girerken böbrek nakli olmak istediğini belirterek kayıt listesine girdi. Hayatının son dört yılını ?belki uygun bir böbrek çıkar' umuduyla yaşadı. Sonunda güzel haber geldi. Kendisine 6'da 6 uyan böbrek, Ege Üniversitesi'nden çıkmıştı. Ama bir farklılığı vardı, böbrek at nalı şeklinde ve normal iki böbreğin büyüklüğündeydi. Ege Üniversitesi'nde ikiye ayrılan at nalı böbrekten biri Acıbadem Bursa Hastanesi'nde yaklaşık 3,5 saat süren bir operasyonla Suphiye Taşdemir'e nakledildi.

Nakli gerçekleştiren Acıbadem Bursa Hastanesi Üroloji ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, şunları söyledi: ?At nalı yapısındaki böbrekler, tek parça olmasına rağmen iki böbrek ağırlığındadır. Bu böbrek damarlarının giriş çıkış yerleri farklıdır. İdrar yolu da normal yapıdaki idrar yolundan daha farklı bir yerde bulunur. Tüm dünyadaki bu tür operasyonları yapan saygın merkezlerdeki yaygın uygulama, böbreğin ikiye ayrılıp iki ayrı kişiye takılması yönündedir. Etik olarak da bu çok doğrudur. Böbrek Ege Üniversitesi'nde ayrıldı. Biri Bursa'da, biri İzmir'de olmak üzere iki hastaya umut oldu. Böbrekler birbirinden ayrılıp tek böbrek haline getirildikten sonra J harfine benzedi. Biri içe bakan J, diğeri dışa bakan J harfine benzedi.?

Prof. Dr. Bülent Oktay, literatürde 1900'lü yıllarda bu yapıdaki böbreklerin at nalı olarak tanımlandığını ifade ederek şu bilgileri verdi: " Bu tanımlama da bir anatomi uzmanına aittir. At nalı böbrekler, her 1800 kişiden birinde görülüyor ve normal böbrekten yüzde 10-15 daha ağır oluyor. İki böbrek birbiriyle bağlı bir şekilde durduğundan, tek bir böbrek gibi görünüyor. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde vefat eden bir hastadan alınan ve ikiye ayrılan böbreğin bir parçası bizim hastamıza, diğer parçası ise bir başka hastaya nakledildi. At nalı böbreğin nakliyle ilgili istatistiki bilgilere göre; dünyada 2008 yılına kadar 28 vaka, 2008 yılından sonra ise 35 vaka bildirilmiş. Biz Türkiye'de üçüncü at nalı yapısındaki böbreği nakletmiş olduk.? dedi.

'ÇOK SEVİNÇLİYİM''

Böbrek nakliyle 12 yıl boyunca girdiği diyalizden kurtulan Suphiye Taşdemir ise kendisine nakledilen böbreğin şekliyle ilgili haberi duyduğunu, ilginç bulduğunu belirtti. Taşdemir, duygularını şöyle ifade etti: ?Bana böbreği bağışlayan aileye duacıyız. İnsan hem üzülüyor, hem umutlanıyor, karmakarışık duygular içindeyim. Bağışta bulunan aile benim için çok büyük fedakarlık yaptı, sağ olsunlar. Bana ömür boyu unutulmayacak bir hediye verdiler. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Acıbadem'de ameliyatımızı gerçekleştiren doktorlarıma da teşekkür ederim.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber